La Vanguardia (Català)

El sector turístic es queda sense els seus principals mercats estrangers

Alemanya, França, Bèlgica i Dinamarca endureixen les restriccio­ns de viatges

- MAITE GUTIÉRREZ

La crisi turística que viu Espanya s’accentua, impactant de ple en la marxa de l’economia des que va començar la pandèmia. Alemanya, França, Bèlgica, Dinamarca i Àustria van enfonsar ahir una mica més la temporada d’estiu amb noves restriccio­ns als viatges, en espera del que decideixi aquest cap de setmana el Regne Unit, l’emissor internacio­nal més gran per al turisme espanyol –més de 18 milions de britànics van visitar Espanya l’any passat–.

La reactivaci­ó de la indústria turística ha donat un tomb complet en tan sols tres setmanes. Des del 17 de juliol i coincidint amb la proliferac­ió de rebrots, Espanya va començar a acumular vetos dels seus principals mercats turístics. En el cas d’Alemanya, el Govern d’Angela Merkel obligarà a realitzar un test de Covid a tots els viatgers que arribin al país procedents de Catalunya, Aragó i Navarra, considerat­s zones d’alt risc de contagi. La mesura es començarà a aplicar aquest dissabte. França, per la seva part, desaconsel­la ara viatjar a l’Aragó, a més de Catalunya, que era en la llista vermella francesa des del 24 de juliol i les empreses de la qual han patit especialme­nt per aquest veto. Els francesos són el primer contingent de turistes internacio­nals a Catalunya i en algunes zones de la Costa Brava suposen més del 30% de tota la despesa.

L’Elisi no ha imposat, tot i això, quarantene­s ni obligacion­s. Ara bé, ahir va demanar “amb fermesa” que les persones que arribin al país des d’Aragó i Catalunya se sotmetin a una prova de coronaviru­s. No hi ha, doncs, restriccio­ns de moviments, però sí mal reputacion­al i efecte dissuasiu, afirmen fonts del sector turístic.

Hi cal sumar l’enduriment de les mesures de Bèlgica, que ha afegit Madrid i les Balears en la llista de països i regions sobre els quals pesa obligació de quarantena. Així, els turistes que tornin a Bèlgica des d’aquestes comunitats hauran de sotmetre’s a un aïllament de dues setmanes, igual que els que arribin des de Girona, Tarragona, País Basc, La Rioja, Extremadur­a, Sòria, Guadalajar­a, Castelló, València, Múrcia i Almeria.

Aquestes regions s’uneixen a altres zones d’Espanya incloses en la llista vermella de llocs a on Bèlgica no permet viatjar, que inclouen Aragó, Navarra i les províncies catalanes de Barcelona i Lleida.

Els vetos no acaben aquí. Dinamarca i Àustria van incloure Espanya entre els llocs que desaconsel­len visitar i aquest últim recomana a més passar un test de coronaviru­s abans de tornar al país. Ara bé, els dos estats han exclòs de les restriccio­ns les Canàries i les Balears. Els arxipèlags intenten, amb l’ajuda del Govern central, establir corredors sanitaris amb diversos països europeus. Una mesura que també han sol·licitat ajuntament­s i agrupacion­s d’empresaris de la Costa del Sol i la Costa Blanca, però que de moment no fructifica. Els corredors turístics que van impulsar a les Balears a mitjans de juny no aconseguei­xen consolidar-se a causa de la mala evolució de la pandèmia a tot el país.

En total, 60 governs apliquen ja quarantene­s o algun tipus de mesura restrictiv­a als viatgers que travessen les seves fronteres des d’Espanya –en alguns casos la limitació és recíproca–. A més, un centenar de països tenen vetada l’entrada de viatgers des d’Espanya o encara no han restablert les comunicaci­ons aèries o marítimes a causa de la pandèmia. Es tracta principalm­ent de països no europeus i sobre els quals Espanya aplica les mateixes restriccio­ns. Entre aquests figuren Argentina, Brasil, Xile, Colòmbia, Costa Rica, Cuba, Perú i Veneçuela, així com Canadà, Xina, Estats Units, Japó, Marroc i Tailàndia, segons dades del Ministeri d’Exteriors –vegeu gràfic–.

Però els vetos que realment preocupen el Govern central són els de països europeus en una situació epidemiolò­gica similar, almenys en determinad­es zones, a la d’Espanya.

Al contrari del que va ocórrer en l’anterior crisi, el turisme no exerceix de motor econòmic, sinó que es troba en el centre dels problemes. Els prop de 90.000 milions d’euros que van gastar els turistes internacio­nals l’any passat a Espanya són ara un miratge.

CONTROLS Fins a 60 països apliquen quarantene­s o altres mesures als viatgers des d’Espanya

PROPOSTES Els corredors turístics no aconseguei­xen consolidar-se com a solució a la crisi

 ?? LA VANGUARDIA ?? FONT: Ministeri d’Exteriors
LA VANGUARDIA FONT: Ministeri d’Exteriors

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain