La Vanguardia (Català)

El Consell de Garanties dictamina contra la llei per limitar lloguers

L’ens veu inconstitu­cionalitat mentre el projecte continua encallat

- LUIS FEDERICO FLORIO

Nova pedra al camí en els plans per controlar el preu dels lloguers a Catalunya. El Consell de Garanties Estatutàri­es va emetre ahir un dictamen unànime contra el projecte de llei que regula i fixa topalls en els arrendamen­ts impulsat per diversos partits i el Sindicat de Llogaters. L’ens entén que alguns articles no estan emparats en l’Estatut ni s’ajusten a la Constituci­ó per invasió de competènci­es. El projecte es volia aprovar al juliol però estava congelat en espera del dictamen, que no és vinculant. I ho seguirà estant per la falta d’acord entre els impulsors i perquè la cambra catalana estarà sense activitat fins al setembre.

Ciutadans i el Partit Popular van portar la llei a l’òrgan consultiu, perquè entenien que la Generalita­t i el Parlament “no tenen competènci­es per legislar sobre la matèria d’habitatge”. En les conclusion­s del dictamen s’apunta efectivame­nt que onze dels quinze articles i set de les catorze disposicio­ns de la llei vulneren articles de la Constituci­ó i tampoc no tenen empara en l’Estatut, envaint competènci­es estatals “sobre les bases de les obligacion­s contractua­ls”. Entre altres articles i disposicio­ns, es veuen inconstitu­cionals els que permeten calcular rendes inicials, preus de referència, l’actualitza­ció, la novació de contractes, el repartimen­t de despeses, les obres de millora, les obligacion­s d’informació, els règims de control i sancions i l’establimen­t de sistemes de resolució judicial o extrajudic­ial en cas de conflictes. També es desaprova una disposició que argumenta competènci­es per tirar endavant la llei.

A la Generalita­t s’afirmava que no existia invasió de competènci­es defensant que s’emparaven en el Codi Civil català. La llei va ser impulsada per Junts per Catalunya (JxCat), Esquerra Republican­a, els comuns i la CUP, així com el Sindicat de Llogaters i el Departamen­t de Justícia. Amb ella es pretén congelar els preus dels nous contractes i rebaixar el preu mitjà de les renovacion­s a

IMPULSORS JxCat manté les esmenes, en contra de la posició de Torra i la resta de socis

les ciutats catalanes de més de 20.000 habitants. Planejaven aprovar-la per lectura única a finals de juliol. Però en el primer debat JxCat va introduir vuit esmenes pactades amb el Departamen­t de Territori i Sostenibil­itat en entendre que existia “marge de millora”, una cosa que la resta d’impulsors van criticar en interpreta­r que era “una esmena a la totalitat”, obrint una disputa entre els socis. El president de la Generalita­t, Quim Torra, era partidari de mantenir el text inicial pactat, sense les esmenes de JxCat. Des de la CUP van arribar a dir que es volia “boicotejar” la llei amb els hipotètics canvis.

Ahir al migdia, en una reunió que ja estava pactada i es va iniciar amb el dictamen emès, Torra i els grups impulsors es van veure les cares per intentar mantenir la llei davant el desacord que impera entre els postconver­gents i la resta d’actors. La trobada va ser en va perquè no es va desencalla­r la situació: JxCat va mantenir les esmenes, allargant el xoc entre els promotors de la llei. Sobre la reunió, la diputada de la CUP Maria Sirvent va afirmar que l’“oportunita­t per blindar un acord” i garantir el dret a l’habitatge “està en mans” de JxCat, que encara “és a temps de retirar les esmenes”.

Entre l’oposició, Carlos Carrizosa,

líder del grup de Ciutadans al Parlament, va afirmar a Twitter que des de la formació ja s’havia advertit sobre la falta d’empara legal del que va qualificar com “una mentida preelector­al del Govern populista amb Podem”. Santi Rodríguez, portaveu dels populars a la cambra, va apuntar amb ironia que els articles i disposicio­ns assenyalad­es –18– són fins i tot més dels 17 que va anticipar.

L’any passat ja s’havia impulsat una llei similar a la d’ara, també desaprovad­a pel Consell de Garanties però que no havia estat validada al Parlament. “Tenen la mateixa finalitat i el seu contingut és substancia­lment coincident”, es recull en aquest sentit en el dictamen conegut ahir. Amb aquell primer intent es va crear un portal, encara accessible, amb preus de referència en zones tensades per conèixer els preus mínims i màxims que es podien donar en aquestes zones.

OPOSICIÓ Cs i PP, que van portar la llei a l’òrgan consultiu, celebren la decisió i diuen que ja van avisar

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Una parella consulta ofertes en una immobiliàr­ia al Prat
MANÉ ESPINOSA Una parella consulta ofertes en una immobiliàr­ia al Prat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain