La Vanguardia (Català)

La plantilla de Nissan ratifica massivamen­t l’acord amb l’empresa

La consultora Improva i PwC s’alien per buscar nous inversors

- DOLORS ÁLVAREZ

L’assemblea de treballado­rs de Nissan va ratificar ahir per àmplia majoria –tan sols una desena de vots en contra– l’acord assolit dijous amb la direcció de Nissan per tancar les plantes barcelonin­es el desembre del 2021, sense cap acomiadame­nt forçós fins aleshores i amb indemnitza­cions que arriben fins als 60 dies per any treballat sense topall de mensualita­ts.

L’acord aclareix el camí per intentar captar un o diversos projectes industrial­s que puguin donar continuïta­t a la factoria de la Zona Franca i permetin recol·locar el personal de Nissan, almenys en part. Fa setmanes que

Fecavem i Pimec demanen que no s’oblidin dels petits proveïdors després de l’acord

hi ha moviments, però per poder entaular qualsevol negociació de debò era imprescind­ible un acord com l’assolit, que dona seguretat jurídica en la mesura que suposa descartar la intervenci­ó dels tribunals en el conflicte.

Per agilitar les gestions, la consultora especialit­zada Improva i PwC han segellat una aliança per tal de canalitzar les converses amb els possibles inversors, sempre en coordinaci­ó amb el Ministeri d’Indústria i amb la Generalita­t. I també amb Nissan, que s’ha compromès a col·laborar en la solució i a la qual es demana també una contribuci­ó econòmica per facilitar l’arribada d’inversors.

Improva, dirigida per Fernando Gastón, compta amb la col·laboració d’ex-alts directius de Nissan Motor Ibérica, entre ells Rafael Boronat, que va ser conseller director general de l’empresa, Juan Fernández Laporta, exresponsa­ble financer, i Juan Domingo, exdirector de producció. Hi participa, a més, David Ortega, professor d’EADA especialit­zat en mobilitat. “Nosaltres tenim una llarga experiènci­a industrial, però ens falta la projecció internacio­nal que té

PwC”, va explicar Fernando

Gastón.

L’aliança entre Improva i PwC s’ha gestat a l’escalf de la taula d’automoció i la mobilitat impulsada pel president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, per consolidar aquesta indústria a Barcelona malgrat la marxa de Nissan.

L’acord entre la direcció de Nissan i els sindicats va rebre ahir elogis de totes les institucio­ns públiques. “La clau ha estat mantenir-nos units durant tants mesos, no hem pogut evitar el tancament, però hem aconseguit un compromís de reindustri­alització i unes bones condicions econòmique­s”, va dir Miguel Ruiz, de Sigen-Usoc.

El contrapunt són els proveïdors que tenen un futur incert. Ahir, tant Pimec com la patronal catalana de l’automoció Fecavem van demanar que després de l’acord no s’oblidin de les petites i mitjanes empreses que depenen de Nissan. Fecavem espera que la transició a partir de desembre del 2021, data en què es tanquen les plantes, “sigui exemplar” i que es trobi un nou inversor que salvi els llocs de treball.

 ?? SUSANNA SÁEZ / EFE ?? Assemblea de treballado­rs de Nissan
SUSANNA SÁEZ / EFE Assemblea de treballado­rs de Nissan

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain