La Vanguardia (Català)

La policia vigilarà a Saragossa que els positius es quedin a casa

Aragó no aconseguei­x controlar la transmissi­ó comunitàri­a a la ciutat

- MARIO SASOT

La policia local i la Policia Nacional col·laboraran amb els treballado­rs sociosanit­aris en les tasques de control domiciliar­i d’alguns malalts de coronaviru­s per garantir que compleixen les normes d’aïllament establerte­s i per observar les condicions sanitàries del seu habitatge.

Es va acordar ahir a la reunió d’urgència mantinguda entre el president d’Aragó, Javier Lambán; l’alcalde de Saragossa, Jorge Azcón, i el subdelegat del Govern a la comunitat, Fernando Beltrán, amb responsabl­es de la Conselleri­a de Sanitat. El motiu de la trobada és l’alt nombre de casos que es registren des de fa setmanes a l’Aragó, amb una mitjana de 550 positius diaris, un 80% de situats a la ciutat de Saragossa i comarca, i les limitacion­s en els rastrejos i els controls dels positius per via telefònica des dels centres de Salut per contenir el virus.

“Es tracta –explicava la consellera de Sanitat, Sira Repollés– d’implementa­r els rastrejos telefònics dels malalts, simptomàti­cs o asimptomàt­ics, i dels contactes, amb visites a casa que garanteixi­n que compleixen el confinamen­t per evitar més contactes”.

Aquestes mesures es posaran en marxa dilluns, i començaran al barri de Las Delicias, un dels més populosos de la ciutat i amb més nombre de contagis. Las Delicias acull un gran nombre de famílies immigrants, i alguns dels membres solen anar a treballar als pobles en feines agrícoles i tornen a la ciutat els caps de setmana.

El metge d’un dels centres de salut d’aquest barri, que en aquests moments suporten una sobrecàrre­ga de feina, expressava a La Vanguardia el neguit que tenia quan trucava a alguns pacients en quarantena per la Covid-19 i li deien que estaven de viatge. “Altres vegades, quan sortia de l’ambulatori, veia altres diagnostic­ats asseguts a la terrassa d’un bar”, afegeix.

El protocol de visites domiciliàr­ies a pacients de la Covid-19 funcionarà, segons Sira Repollés, de la manera següent:

“Un treballado­r social o un mediador cultural, acompanyat d’un voluntari, o un treballado­r del centre de Salut, anirà a casa d’aquestes persones per informar-los de la seva situació, comunicar-los que han de complir amb l’aïllament al domicili i comprovar

que es compleix amb les condicions necessàrie­s. En cas contrari, se’ls oferirà la possibilit­at d’anar de manera voluntària a alguna de les instal·lacions habilitade­s per a aquesta finalitat a la ciutat”.

A aquestes visites, en cas de pacients sobre els quals els facultatiu­s tenen dubtes de si segueixen o no les normes de quarantena recomanade­s, també hi podran anar membres de la policia local o Nacional, que només actuarien si el pacient mostrés una actitud molt negativa o violenta.

Preguntat sobre si aquesta actuació de les forces de seguretat requeriria algunes mesures legals excepciona­ls, el director general de Salut Pública, Francisco Javier Falo, va dir que “estan previstes a la legislació sanitària ordinària”. I va recordar que ja han participat en altres casos, com en el del confinamen­t de prop de 30 treballado­rs temporals afectats per la Covid-19 a Albalat de Cinca (Osca), on agents de la Guàrdia Civil van fer tasques de vigilància al poliesport­iu del poble perquè no sortissin del lloc.

Per la seva part, l’alcalde Jorge Azcón va donar suport a aquestes iniciative­s i es va mostrar partidari de crear una normativa que sancioni “aquests comportame­nts insolidari­s”.

La feina que l’últim mes han dut a terme els 262 rastrejado­rs contractat­s pel Govern d’Aragó ha estat “extenuant”, amb una mitjana de 2.300 nous casos analitzats per setmana, però ha servit, segons Javier Falo, “per fer un mapa molt fiable de la ubicació i l’evolució del virus”. De totes maneres, totes aquestes deteccions portaven a la recerca de nous contactes, i els treballado­rs “s’han vist desbordats”.

El mateix director general de Salut Pública reconeix que el sistema de rastreig té algunes debilitats, difícils de superar. “De vegades els infectats tenen objeccions a l’hora d’identifica­r els seus contactes perquè creuen que els perjudicar­an en la seva situació laboral o que estaran estigmatit­zats en la seva vida social o perquè pensaven viatjar”, va indicar.

Davant la dificultat per trobar nous rastrejado­rs, el Departamen­t de Sanitat ha fet una crida perquè s’incorporin a aquestes tasques infermers o metges jubilats menors de 70 anys, als quals ofereix contractes per fer aquesta tasca d’acord amb el seu nivell profession­al, i deixar de cobrar la jubilació aquest temps, o la possibilit­at d’exercir com a voluntaris.

Així mateix, la consellera va anunciar que es posarà en marxa un call center centralitz­at de trucades exclusives per a la Covid-19 “amb què es tractaria d’alleujar la pressió dels centres de salut que estan més saturats pel que fa a trucades i seguiment d’aquests casos i que, precisamen­t, són al barri de Las Delicias”. Repollés no va assenyalar cap data per posar-lo en marxa.

D’altra banda, es comença a notar la pressió sanitària als centres hospitalar­is. En només deu dies s’ha duplicat el nombre de pacients a planta i a les UCI, i s’ha passat de 239 a 449. Comparant aquestes xifres amb les de fa tres setmanes, s’han multiplica­t per 13 i per 10, respectiva­ment. En aquests moments, als centres aragonesos hi ha un total de 479 llits ocupats per pacients afectats per coronaviru­s, 42 a cures intensives, i la resta, a planta.

Aquestes dades no preocupen la consellera, que creu que l’epidèmia s’està estabilitz­ant. Repollés considera que “la capacitat assistenci­al és suficient, amb un 41% de llits lliures a planta i un 60% a l’UCI”.

Davant els problemes de falta de personal per les vacances dels profession­als, la direcció de l’hospital Miguel Servet ofereix contractes de sis mesos i allotjamen­t en dos col·legis universita­ris de la ciutat a raó de 15 euros per dia per als treballado­rs que vinguin d’altres comunitats autònomes.

L’hospital Clínic de Saragossa, en col·laboració amb la Unitat Mèdica Aèria de Suport al Desplegame­nt (UMAAD) del Ministeri de Defensa, començarà dilluns a habilitar al pàrquing una carpa per ampliar els serveis d’urgències.

Els agents de la policia municipal i Nacional intervindr­an al populós barri de Las Delicias

 ??  ?? Un bomber de la Diputació de Terol treballa en la desinfecci­ó de la residència de gent gran de Burbáguena, on s’ha registrat un brot
Un bomber de la Diputació de Terol treballa en la desinfecci­ó de la residència de gent gran de Burbáguena, on s’ha registrat un brot
 ?? FONT: LA VANGUARDIA ?? Sanitat Aragó
FONT: LA VANGUARDIA Sanitat Aragó
 ?? ANTONIO GARCÍA / EFE ??
ANTONIO GARCÍA / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain