La Vanguardia (Català)

Les festes de Gràcia seran virtuals

La celebració tindrà lloc d’una manera virtual, ideada per seguir-se des de casa

- LUIS BENVENUTY

Les festes del barri de Gràcia d’aquest estiu seran totalment virtuals. Ni una barra en què recolzarse ni un carrer guarnit ni una aglomeraci­ó... Aquest any la celebració quedarà determinad­a per les circumstàn­cies i se seguirà principalm­ent des d’una aplicació i un canal de YouTube. L’Ajuntament i la Fundació Festa Major de Gràcia es van passar mesos conjuminan­t com diantres en aquests temps tan estranys i apocalípti­cs es podria celebrar d’una manera segura i responsabl­e la que en realitat és la gran festa d’estiu de tot Barcelona.

Concerts amb aforaments molt reduïts, activitats culturals amb cita prèvia, un programa molt diürn... La veritat és que van estudiar totes les possibilit­ats. I cada pla, cada proposta, cada solució es va anar esfondrant una setmana rere l’altra, a mesura que la pandèmia evoluciona­va, a mesura que la realitat s’imposava amb la seva cruesa.

Eloi Badia, regidor del districte de Gràcia, i Carla Carbonell, presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, van reconèixer ahir en una roda de premsa telemàtica que no van trobar cap alternativ­a al format en línia. Tot tindrà lloc del 14 al 21 d’aquest mes. L’app 360 de la Festa Major de Gràcia permetrà submergir-se als dispositiu­s mòbils i fer passejos virtuals per les decoracion­s dels carrers disposats pels veïns en les tres edicions anteriors de la festa. I a partir de la tercera jornada del sarau també ens podrem passejar d’un manera virtual per alguns dels carrers del barri, que estaran decorats d’una manera simbòlica. Molts veïns del barri van continuar treballant fins a l’últim moment. No hi haurà concurs de carrers, però hi posaran alguna cosa... Es tracta, principalm­ent, d’un petit gest d’orgull. El fruit d’aquest esforç es materialit­zarà l’any que ve, si Déu vol...

A més a més, el canal Youtube@FestaMajor­deGràcia serà l’escenari dels concerts de Meritxell Nedderman, Son de Gràcia,

Andrea Motis, Flamenco Metropolit­an, Les Anxovetes, The Milkers, Alma de Boquerón... I d’aquesta manera virtual també es podrà gaudir de documents històrics, d’actuacions de sardanes i havaneres, d’espectacle­s de circ, de teatre i de titelles... Qualsevol altra manera de procedir seria una greu irresponsa­bilitat.

Així doncs, el pregó tindrà lloc divendres vinent a les set del la vespre, com és tradiciona­l, però a

PREGÓ A PORTA TANCADA Tres sanitàries retran homenatge a tots els profession­als que s’enfronten al virus

DECORACION­S EN LÍNIA Una aplicació recordarà com es van guarnir molts carrers en altres edicions

porta tancada, a la sala de plens de la seu del districte de Gràcia, i no al balcó de la institució, davant de la gent. Els polítics s’estalviara­n el tradiciona­l judici popular. Òbviament, el pregó estarà dedicat al personal sanitari. No podia ser de cap altra manera. I no gaudirem d’un pregoner, sinó de tres pregoneres: la metgessa anestesist­a vinculada a l’hospital de l’Esperança i vicepresid­enta del Col·legi de Metges de Barcelona, Elvira Bise; la infermera doctora adjunta a la direcció del pavelló del Guinardó, Xènia Sist, i la infermera del CAP Vila de Gràcia, Maite Fabregat.

“Fa mesos que redissenye­m les festes cada dues setmanes, segons marcaven els paràmetres sanitaris –va detallar ahir el regidor Badia durant la presentaci­ó d’aquests festejos–. No tenim cap altre remei que adaptar-nos a la realitat”. “Sí –va afegir la presidenta de la fundació–, fa mesos que hi estem treballant, pensant com podíem emmotllar-nos a tot el que està passant...”. Durant la seva compareixe­nça Badia i Carbonell van mirar d’amagar la seva resignada decepció, de mostrar una mica d’entusiasme per aquesta solució obligada per les circumstàn­cies. “Aquest any gaudirem de les festes de Gràcia des de casa”, va subratllar Badia fent el cor fort.

 ??  ??
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Aquest any el pregó es farà a la sala de plens i els polítics s’estalviara­n el judici popular
LLIBERT TEIXIDÓ Aquest any el pregó es farà a la sala de plens i els polítics s’estalviara­n el judici popular

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain