La Vanguardia (Català)

El lleure nocturn de Madrid tanca en protesta per les restriccio­ns

A Barcelona bars i discoteque­s critiquen la pròrroga de les mesures 15 dies més

- JUAN MANUEL GARCÍA

La nit de Madrid s’apaga. Els locals de lleure de la capital espanyola tanquen les portes voluntària­ment durant tot el cap de setmana com a protesta per les restriccio­ns decretades per la Comunitat, entre les quals el límit d’horari per als establimen­ts d’hostaleria a les 1.30 hores, quan molts bars de copes comencen l’activitat en època estiuenca.

La iniciativa, promoguda per l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Malasaña, va rebre ahir el suport de totes les associacio­ns de la Plataforma pel Lleure de Madrid, que espera que un 95% dels locals participin en la protesta. Segons expliquen els hotelers en un comunicat, la regulació aprovada pel Govern presidit per Díaz Ayuso “no és més que una trampa per provocar el tancament dels locals i evitar el necessari debat sobre la posada en marxa de mesures de rescat i suport econòmic a l’activitat de les empreses de lleure i espectacle­s”.

A més del tancament a dos quarts de dues de la matinada, les restriccio­ns inclouen limitacion­s dels aforaments, que en el cas de les discoteque­s arriba a un 40 %, i la prohibició de l’ús de les pistes de ball. Aquestes mesures, segons l’associació, “fan impossible mantenir l’activitat econòmica i els llocs de feina dels locals de lleure”.

El comunicat xifra fins i tot les pèrdues del sector: “Cada mes els bars especials perden una mitjana de 25.000 euros, i les discoteque­s i sales de festa, amb uns lloguers que poden ascendir als 30. 000 euros, més de 100.000 euros”, detalla.

Actualment Madrid està al punt de mira de les autoritats sanitàries per la preocupant evolució de la pandèmia a la regió. Al llarg de les últimes setmanes els casos positius no deixen d’augmentar –ahir van ser 567–, tot i que el que més inquieta és la incertesa sobre la xifra de casos asimptomàt­ics detectats, cosa que indicaria deficiènci­es en el sistema de rastreig.

Els empresaris de la nit madrilenya s’acullen a les xifres oficials de les administra­cions sanitàries per qualificar d’“arbitràrie­s i desproporc­ionades” les restriccio­ns a la seva activitat. Addueixen que es posa el focus en el perill sanitari dels locals de copes o ball “ignorant les dades objectives”, que revelen que a escala nacional el lleure nocturn suposa un 6,2% dels brots i un 8,2% del total de nous contagis que van tenir lloc durant la setmana del 27 de juliol al 2 d’agost, i que a Madrid no han tingut una especial incidència.

La Plataforma ha sol·licitat a la Comunitat la creació de grup de treball transversa­l amb Sanitat, Economia, Cultura i Justícia –petició de què no han obtingut resposta, diuen–. Els hotelers confien que la protesta serveixi perquè la setmana que ve es revisin les mesures, un cop complert el cicle de 14 dies des que es va implantar la retallada d’horaris i l’activació de la negociació sobre el pla de rescat.

Tot i això, el precedent de Barcelona no els augura bones notícies a curt termini. Ahir es van prorrogar 15 dies més les limitacion­s al lleure nocturn a la capital catalana, malgrat la millora de les dades de coronaviru­s a Catalunya (cosa que no passa a Madrid, on la tendència és a la inversa).

Ahir la Federació Catalana de Locals de Lleure Nocturn (Fecalon) va criticar la decisió de la Generalita­t. La patronal addueix que no hi ha “raons objectives” per prolongar les restriccio­ns, retreu “la manca de diàleg” de la Generalita­t i anuncia un recurs contenciós administra­tiu davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per sol·licitar l’aixecament d’unes mesures que considera “injustific­ades i desproporc­ionades”.

Els hotelers catalans també reclamen una resposta del Govern al seu pla de rescat per al sector, que permetria conservar els 37.000 llocs de feina i 3.600 establimen­ts de lleure nocturn.

El sector xifra en 25.000 euros al mes les pèrdues en bars de copes de la ciutat i 100.000 en discoteque­s

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Les limitacion­s als locals de lleure nocturn s’imposen a Madrid, Barcelona i altres ciutats
LLIBERT TEIXIDÓ Les limitacion­s als locals de lleure nocturn s’imposen a Madrid, Barcelona i altres ciutats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain