La Vanguardia (Català)

MONT BLANC: LA GLACERA QUE AMENAÇA UNA VALL

La calor pot fer que una gran massa de gel es desprengui de la glacera Planpincie­ux, al massís del Mont Blanc.

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

Una enorme massa de gel, amb un volum estimat en 500.000 metres cúbics, amenaça de desprendre’s de la glacera Planpincie­ux, al vessant italià del massís del Mont Blanc. Com a mesura preventiva han estat evacuades unes 70 persones, entre residents i turistes, de les cases de la zona, i s’han tancat al trànsit algunes carreteres.

El desprenime­nt de la glacera, temut pels experts que vigilen la situació, seria la conseqüènc­ia d’un xoc tèrmic, del brusc canvi de la temperatur­a a la muntanya, que era relativame­nt baixa fins fa uns dies i pujarà a un nivell molt alt durant aquest cap de setmana. La glacera porta temps inestable, amb grans esquerdes. El perill màxim es prolongarà fins a primeres hores de dilluns.

La mesura d’evacuació va ser decidida per l’alcalde de Courmayeur, Stefano Miserocchi, i executada per les forces de l’ordre i unitats de protecció civil. Miserocchi va considerar que era “urgent i imperatiu” que l’àrea més exposada fos abandonada immediatam­ent.

Segons el director de gestió de riscos naturals de la Vall d’Aosta, Valerio Segor, la quantitat de gel que podria lliscar muntanya avall equivaldri­a al Duomo de Milà o a un camp de futbol que s’hagués omplert de blocs de gel de 80 metres d’altura. Si la glacera perdés definitiva­ment l’adherència i caigués, formaria una allau que arrossegar­ia roques, arbres i tot el que trobés al seu pas. Els danys serien molt greus, sobretot a Val Ferret, la vall que estaria en la trajectòri­a directa de l’allau. El nucli de Courmayeur –on és l’entrada italiana del túnel del Mont Blanc– no correria perill, en principi. Els evacuats van ser acollits en primera instància per voluntaris de la Creu Roja a la pista de patinatge local.

Ja el setembre de l’any passat hi va haver una primera alerta per la mateixa glacera. Llavors es va parlar de 250.000 metres cúbics de gel. Ara s’estima que és el doble. Des d’aleshores hi ha hagut un sistema de vigilància contínua. Un comitè local a Val Ferret va expressar dubtes sobre l’evacuació i va plantejar que potser s’havia actuat amb excessiva cautela. El comitè va cridar l’atenció sobre el perjudici al turisme, en plena temporada d’estiu, cosa que afegeix més problemes per a comerciant­s i hotelers, ja durament castigats pel confinamen­t forçat per la Covid-19.

A la Vall d’Aosta són observades amb atenció, de forma permanent, 180 glaceres per verificar els efectes de l’escalfamen­t global. Hi ha el temor que, si no s’actua de manera ràpida i eficaç contra les emissions d’efecte hivernacle, un 90% de les aproximada­ment 4.000 glaceres dels Alps podrien desaparèix­er d’aquí al 2100.

L’episodi canicular agut d’aquests dies, que es prolongarà fins a mitjans de la setmana que ve, té en alerta més de la meitat del territori francès. S’esperen temperatur­es de 40 graus o més, amb nits molt càlides. La combinació de calor extrema i ús obligatori de mascaretes a l’exterior, en algunes ciutats, agreuja les coses. A França hi ha molta sensibilit­at amb aquestes situacions a causa de l’experiènci­a dramàtica de l’estiu del 2003. Es calcula que unes 20.000 persones –majoritàri­ament gent gran– van morir com a conseqüènc­ia de l’onada de calor.

La calor extrema amenaça de desprendre una massa de gel de 500.000 metres cúbics

 ?? MARCO BERTORELLO / AFP ??
MARCO BERTORELLO / AFP
 ?? MARCO BERTORELLO / AFP ?? Un home observa la glacera de Planpincie­ux des del poble de La Palud, a Val Ferret, Itàlia
MARCO BERTORELLO / AFP Un home observa la glacera de Planpincie­ux des del poble de La Palud, a Val Ferret, Itàlia
 ?? FONT: Google Earth ?? LA VANGUARDIA
FONT: Google Earth LA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain