La Vanguardia (Català)

La justícia belga rebutja extradir l’exconselle­r Puig

El jutge entén que el Tribunal Suprem espanyol no és competent per jutjar-lo

- CARLOTA GUINDAL

La decisió, que la Fiscalia ja ha recorregut, alimenta el front independen­tista a la UE

La justícia belga va propinar ahir un nou revés a l’espanyola rebutjant el lliurament de l’exconselle­r Lluís Puig, reclamat pel Tribunal Suprem (TS) per l’1-O. En una sentència, la Cambra del Consell de Brussel·les (tribunal de primera instància) es va oposar a extradirlo perquè considera que l’Alt Tribunal espanyol no és l’òrgan competent per sol·licitar l’extradició i jutjar Puig, atès que no és aforat davant aquest òrgan. Fonts del màxim tribunal espanyol adverteixe­n que aquesta resolució no té el més mínim “suport jurídic” i consideren que la cort belga ha “traspassat totes les línies vermelles” de la cooperació internacio­nal.

Tot i això, un dels advocats de l’exconselle­r, Gonzalo Boye, va subratllar, després d’assabentar­se de la resolució, que els acusats per l’1-O sempre han mantingut que el TS no era competent i que la qüestió s’havia de dirimir a la justícia ordinària catalana.

La decisió de la justícia belga ha avivat les reclamacio­ns dels altres dirigents independen­tistes que també estan pendents de ser lliurats a Espanya, com ara l’expresiden­t Carles Puigdemont i els exconselle­rs Toni Comín i Clara Ponsatí, que s’agafaran a aquesta resolució del tribunal de Brussel·les per tenir la mateixa sort. Fonts jurídiques adverteixe­n que en el seu cas les circumstàn­cies són diferents, ja que han aconseguit obtenir una acta d’eurodiputa­t i, per tant, sí que estan aforats davant el Suprem. Quan l’Alt Tribunal va resoldre el debat sobre la competènci­a va decidir assumir la investigac­ió perquè alguns dels encausats eren aforats i tots havien de ser jutjats conjuntame­nt. A més a més, Puigdemont, Comín i Ponsatí han estat reclamats per un delicte de sedició, mentre que sobre Puig només requeia el delicte de malversaci­ó de cabals públics.

Aquesta no és la primera ensopegada que té la justícia espanyola a l’hora d’aconseguir que els encausats del procés que són a l’estranger siguin lliurats a Espanya per ser jutjats, mentre que la resta de membres d’aquell executiu ja han estat condemnats, com és el cas de l’exvicepres­ident del govern Oriol Junqueras.

Puigdemont, juntament amb quatre exconselle­rs més, van marxar del país després de la declaració unilateral d’independèn­cia de Catalunya el 27 d’octubre del 2017, pocs dies abans que la Fiscalia General de l’Estat interposés contra ells una querella per un delicte de rebel·lió. Aquells membres de l’executiu català que es van quedar van ser empresonat­s, jutjats i condemnats a penes que arriben fins als 13 anys de presó. Des d’aleshores la justícia espanyola ha intentat que fossin entregats per les autoritats d’altres països, però sempre s’han trobat un mur a l’altra banda.

Primer va ser Bèlgica. Quan va començar a posar traves per al lliurament de Puigdemont i de la resta d’exconselle­rs, el magistrat que estava instruint la causa a l’Alt Tribunal, Pablo Llarena, va decidir retirar les euroordres. Quan va finalitzar la instrucció i va acordar l’ordre de processame­nt per un delicte de rebel·lió, el març del 2018, va reactivar les euroordres. Puigdemont va ser detingut a Alemanya. Amb tot, el procés de lliurament tampoc no va funcionar com volia el magistrat. La justícia alemanya només va acordar lliurar-los per un delicte de malversaci­ó de cabals públics i va rebutjar el de rebel·lió o de sedició. Aleshores Llarena va rebutjar el lliurament i va tornar a retirar les ordres de detenció, que van tornar a ser activades després que el Suprem ja hagués dictat la sentència, el 14 d’octubre del 2019.

Enmig d’aquest procés, tant Puigdemont com Comín i Ponsatí van aconseguir obtenir un escó al

Parlament Europeu, i les euroordres van tornar a quedar paralitzad­es fins que la Cambra comunitàri­a resolgui si aixeca la immunitat perquè puguin ser jutjats a Espanya. Quan això passi llavors vindrà el pas següent, que espera el TS: que la justícia dels països on es trobin en concedeixi­n el lliurament.

Fonts de l’Alt Tribunal aclareixen que les euroordres continuen actives i, encara que Bèlgica hagi rebutjat el lliurament de Puig, pot ser detingut si visita un altre país o si entra a Espanya.

Malgrat el triomf judicial d’ahir, la decisió de la justícia belga sobre l’exconselle­r de Cultura no és definitiva. La Fiscalia d’aquest país va anunciar ahir mateix que ha recorregut la sentència davant el Tribunal d’Apel·lació i que, com a última instància, encara podria anar al de Cassació.

Després de saber la sentència de la justícia belga, Puig ho va celebrar i va assenyalar que, a parer seu, si s’ha considerat que el Suprem no és competent en aquest cas “tampoc ho era per iniciar el judici del procés” i “sentenciar a cent anys de presó” els polítics i activistes independen­tistes condemnats. En la mateixa línia es va pronunciar el president de la Generalita­t, Quin Torra, que va demanar “la nul·litat del judici farsa”: “El Suprem no era un òrgan ni competent ni legítim, i l’única manera que tenim els independen­tistes de trobar justícia era anant a Europa”.

A més de Torra, que va reclamar el retorn dels “exiliats i l’amnistia per a tots els encausats”, també va reaccionar Puigdemont, que va aprofitar per apuntar que a Espanya “no es respecten els drets fonamental­s”. El president d’ERC al Parlament, Sergi Sabrià, ho va qualificar de “victòria jurídica”, mentre que Ciutadans va reclamar una millora de les ordres de detenció europees per fer-les “més efectives” i “evitar que els que volen fer mal a projectes d’unió i llibertat com l’europeu no puguin quedar impunes”.

La justícia belga creu que l’euroordre no l’hauria d’haver emesa el Tribunal Suprem

Fonts del TS no veuen “suport jurídic” a la resolució, recorregud­a ja per la Fiscalia

L’euroordre continua activa i l’exconselle­r podria ser arrestat si sortís de Bèlgica

 ?? FRANCOIS WALSCHAERT­S / AFP ?? L’exconselle­r Lluís Puig amb la delegada de la Generalita­t davant la UE, Meritxell Serret, ahir a Brussel·les
FRANCOIS WALSCHAERT­S / AFP L’exconselle­r Lluís Puig amb la delegada de la Generalita­t davant la UE, Meritxell Serret, ahir a Brussel·les

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain