La Vanguardia (Català)

Trump redobla el repte a la Xina

Washington tensa la corda amb Pequín a costa de TikTok i Hong Kong

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

El president Donald Trump aplica el seu manual al peu de la lletra. La seva retòrica només funciona en termes de confrontac­ió, afirmen els analistes. Com repeteix diàriament, el coronaviru­s és “un enemic invisible”. Així que li ha donat cos: la Xina.

Les enquestes diuen que una majoria censura la seva gestió de la Covid-19 o, com ell insisteix a anomenar-la, “el virus xinès”. La seva manera d’espolsar-se responsabi­litat consisteix a assenyalar el “dolent” en aquesta tragèdia, en la qual als Estats Units hi ha 4,9 milions de casos i 160.000 morts.

Assetjat pel contagi, que ha repuntat en estats conservado­rs on es van afanyar a reobrir negocis pel seu consell, el president reforça el seu setge a Pequín com un argument més per recuperar el terreny perdut enfront de Joe Biden, el seu rival el proper 3 de novembre.

APOSTA ELECTORAL El president vol guanyar vots a Biden traient el seu puny d’acer davant la Xina

L’ORDRE EXECUTIVA Firma una ordre en què dona 45 dies per a la venda de TikTok o la seva prohibició

Trump vol convèncer els votants que manté un puny d’acer davant el gegant asiàtic. Un 73% dels seus compatriot­es expressen desconfian­ça envers la Xina, el pic més alt assolit mai en els sondejos que duu a terme el Pew Research Center.

Dijous a la nit va firmar dues ordres executives en les quals prohibeix als nord-americans fer negocis amb les empreses xineses ByteDance, titular de l’app TikTok, i amb WeChat, una altra xarxa social propietat de Tencent.

Dona un termini de 45 dies per exercir el seu poder contra elles.

“La proliferac­ió d’aplicacion­s mòbils desenvolup­ades i en propietat de companyies de la República Popular de la Xina continua amenaçant la seguretat nacional, la política exterior i l’economia dels Estats Units”, s’indica als do

cuments firmats pel president. En aquests escrits es diu que aquestes xarxes socials faciliten un canal al Partit Comunista xinès per obtenir informació dels EUA, espiar els ciutadans i distribuir desinforma­ció

L’aposta va pujar aquest divendres. L’Administra­ció Trump va imposar sancions a Carrie Lam, la cap executiva de Hong Kong, i a deu responsabl­es més en aquella regió administra­tiva i a la Xina continenta­l per la seva implicació en la repressió de les protestes a favor de la democràcia.

Aquesta és la primera vegada que Washington estableix represàlie­s contra persones concretes per la persecució dels dissidents. “Els Estats Units estan al costat del poble de Hong Kong i utilitzare­m les nostres eines i autoritat contra aquells que soscaven la seva autonomia”, va afirmar Steven Mnuchin, secretari del Departamen­t del Tresor.

Són els dos últims capítols d’una escalada de tensió a un nivell que no s’havia vist en dècades sobre qüestions de geopolític­a, comerç i tecnologia. Tot això ve precedit per la crisi del tancament d’alguns consolats en les dues nacions i “la provocació”, segons la Xina, de la pròxima visita a Taiwan d’Alex Azar, secretari de Sanitat, el més alt càrrec dels Estats Units que visitarà aquella illa des del 1979.

El Govern de Xi Jinping també veu com un desafiamen­t l’acció contra TikTok, una xarxa social de vídeos que té 100 milions d’usuaris als Estats Units, en especial joves.

Trump va beneir que Microsoft, o una altra societat dels Estats Units, aconseguei­xi la seva propietat en aquest marge de 45 dies (a mitjans de setembre). Si no ha una adquisició, de la qual el president vol una compensaci­ó per a les arques del país, llavors intervindr­ia amb la imposició de sancions a aquells que fessin transaccio­ns amb la companyia propietàri­a. Aquesta ordre executiva, a més de desafiar la Xina, s’interpreta com una pressió per accelerar-ne la venda. TikTok va amenaçar amb accions legals.

“Les tàctiques de Trump suposen un fort risc potencial per als interessos dels Estats Units”, assenyala Shang-Jin Wei, professor de la Universita­t de Colúmbia. Moltes més empreses dels EUA operen a la Xina que viceversa. “Si la Xina imita Trump, al·legant sense evidències que les multinacio­nals dels Estats Units són una amenaça a la seva seguretat nacional –afegeix–, això en forçaria la compra per empreses xineses. El Govern xinès no ho ha fet, però el risc és alt”.

 ?? ALEX PLAVEVSKI / EFE ?? Trump considera que TikTok és una eina del Partit Comunista xinès per espiar els EUA i distribuir desinforma­ció
ALEX PLAVEVSKI / EFE Trump considera que TikTok és una eina del Partit Comunista xinès per espiar els EUA i distribuir desinforma­ció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain