La Vanguardia (Català)

Michel Aoun atribueix l’explosió de Beirut a una “intervenci­ó estrangera”

El president libanès rebutja una investigac­ió internacio­nal com molts demanen

- TOMÁS ALCOVERRO

Només tres dies després de la misteriosa explosió al port de Beirut, a l’hangar número 12 – fatídic número en la història contemporà­nia libanesa–, que va causar milers de morts, atribuïda a la irresponsa­bilitat i la corrupció de les autoritats, el president Michel Aoun no descarta que hagi estat obra d’una “intervenci­ó estrangera”.

Aquest país que trenca tota mena d’esquemes és centre de laberíntic­s interessos internacio­nals que se superposen, s’enfronten, es contrarest­en, per a desgràcia dels seus habitants, no sempre innocents de les seves tragèdies. Després de la visita del president francès, Emmanuel Macron, molt mal acollida pels governants de Beirut, el general Aoun ha tornat a al·ludir als vells dimonis de la seva història invocant la intervenci­ó estrangera “a través d’un míssil o d’un bombardeig”.

El mateix es va dir després de les primeres hores de l’explosió, que en pocs minuts va causar més devastació que molts anys de guerra. Michel Aoun, que s’havia refugiat a París al final la guerra civil i que aleshores era considerat com el seu aliat polític al Líban, ha demanat al president Macron, molt ben rebut pels veïns de Gemayze, que li “faciliti imatges dels seus satèl·lits per comprovar si hi havia avions o míssils al cel en el moment de l’explosió”.

La causa inicial d’aquesta tragèdia encara no es considera completame­nt establerta. Michel Aoun va explicar que en els primers passos de la investigac­ió oberta sobre els fets, membres de la direcció i de les duanes del port ja han estat interrogat­s. Com a primera mesura se’ls ha prohibit sortir del país i se’ls han intervingu­t els seus comptes corrents.

No serà fàcil aclarir les causes d’aquesta horrible explosió i la investigac­ió serà “una feina titànica”, com ha declarat un expert estranger en assumptes d’intel·ligència. Michel Aoun ha rebutjat que es dugui a terme una investigac­ió amb representa­nts internacio­nals com demanen simpatitza­nts de grups de l’oposició, que han anunciat per a avui la seva voluntat de mobilitzar al centre de la ciutat una multitudin­ària manifestac­ió com la dels mesos de l’hivern passat abans que la pesta coronària i la catàstrofe econòmica esgotessin les seves energies. Aoun va declarar que no consentiri­a que la visita del president

Idees conspirano­iques com la d’Aoun són replicades al carrer amb fortes protestes contra la classe política

francès fos “una acció contra la sobirania nacional”.

Als carrers d’aquests barris sinistrats continuen treballant les voluntàrie­s quadrilles de neteja i amb prou feines he vist empleats municipals. En algunes pancartes es llegeix “Quan Beirut es desperti la nostra tristesa es transforma­rà en còlera”.

Dimecres a la nit piquets de la policia van atacar amb gasos lacrimògen­s grups de manifestan­ts al centre històric de la ciutat. En el seu àmbit s’ha reflectit la història de Beirut, des de l’antiguitat, des de l’aixecament contra la Sublim Porta, contra els otomans, fins a les manifestac­ions contra el mandat francès per aconseguir la seva independèn­cia, els combats de la guerra civil o les manifestac­ions civils de la revolució d’octubre de l’any passat.

Actualment els manifestan­ts, que van aixecar una forca simbòlica per penjar els seus governants, han tornat a muntar les seves tendes de campanya. Al carrer Gouraud de Gemayze un manifestan­t demanava al president francès: “Senyor president, porti’ns la guillotina”.

L’enfrontame­nt del poder i els manifestan­ts està a punt de radicalitz­ar-se. L’au fènix del Líban va perdent les plomes.

 ?? DANIEL CARDE / GETTY ?? Algunes pintades com aquesta han aparegut a la ciutat dirigides als polítics, i fins i tot s’ha aixecat al centre una forca simbòlica
DANIEL CARDE / GETTY Algunes pintades com aquesta han aparegut a la ciutat dirigides als polítics, i fins i tot s’ha aixecat al centre una forca simbòlica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain