La Vanguardia (Català)

Matança de nens en un altre bombardeig saudita al nord del Iemen

- ADEN

Nombrosos civils, nens inclosos, van resultar morts i ferits en un atac aeri a la província d’Al-Jauf, al nord del Iemen, segons informava ahir l’oficina de Nacions Unides al martiritza­t país àrab incloent-hi una nota de repulsa de la seva coordinado­ra humanitàri­a, Lise Grande.

Entre les víctimes hi hauria nou nens morts i set ferits, segons dades encara per confirmar ahir que van ser subministr­ades pels rebels huthis que controlen la capital, Sanà. Hi hauria a més cinc dones ferides. Totes les víctimes viatjaven per carretera en el moment de l’atac aeri, atribuïble a l’anomenada coalició internacio­nal que encapçala l’Aràbia Saudita.

És el tercer atac sobre civils en menys d’un mes. El 12 de juliol, un bombardeig aeri va matar set nens i una dona a la província de Hajah, i va deixar dos nens ferits; i el 15 de juliol almenys onze persones –incloses dones i nens– van morir a Al-Jauf, amb uns altres cinc nens ferits.

Una vegada més, l’ONU ha demanat una investigac­ió transparen­t del cas, mentre que la versió oficial de la coalició afirma que el blanc de l’atac era un dron dels huthis que es dirigia, carregat d’explosius, cap a l’Aràbia Saudita. La zona fronterera està sent escenari d’enfrontame­nts des de finals de maig, quan es va posar fi a una treva justificad­a per la pandèmia del coronaviru­s.

Es dona la circumstàn­cia que la coalició contra els huthis –que rep armes i logística dels EUA i la Gran Bretanya, entre altres països occidental­s– va ser retirada el mes passat d’una llista negra de l’ONU en la qual havia estat inclosa precisamen­t per la mort de nens al Iemen.

El missatge de Lise Grande deia ahir: “Hem de ser absolutame­nt clars sobre això; la responsabi­litat primera de les parts en conflicte és fer tot el possible per protegir els civils i assegurar-se que tenen l’assistènci­a que necessiten per sobreviure. És un requerimen­t fonamental sota la llei humanitàri­a internacio­nal”.

La guerra del Iemen ha causat més de cent mil morts des de la primera incursió saudita el març del 2015, poc després que els hurís tragueren del poder el govern que donava suport el règim de Riad, que acusa els huthis d’estar fortament ajudats per l’Iran. El Iemen pateix la pitjor crisi humanitàri­a del món, amb el 80% de la seva població –24 milions– necessitad­a d’ajuda.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain