La Vanguardia (Català)

Els lletrats del Parlament rebutgen publicar la reprovació del Rei

La Cambra aprova amb JxCat, ERC i la CUP que Catalunya “és republican­a”

- ÀLEX TORT IÑAKI PARDO TORREGROSA

El debat sobre la monarquia al Parlament es va encaixar amb fòrceps al calendari i va acabar ofegat pels límits del Tribunal Constituci­onal. La majoria que formen JxCat, ERC i la CUP es va imposar per declarar al Parlament que Catalunya és republican­a “i no reconeix cap rei”. Però gran part de les votacions proposades pels independen­tistes es quedaran al tinter.

Els lletrats del Parlament van advertir minuts abans la Mesa que algunes de les propostes de la resolució que s’aprovarien podrien comportar conseqüènc­ies penals si fossin publicades al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) i que, per tant, no es formalitza­rien. El Tribunal Constituci­onal ja en va advertir després d’anul·lar dues vegades durant aquesta legislatur­a propostes encaminade­s a reprovar el Rei o de ratificaci­ó de la independèn­cia de Catalunya i la reafirmaci­ó independen­tista de la DUI. Els lletrats van advertir també que algunes acusacions, com que la monarquia borbònica és un pilar fonamental “per a la persecució dels drets del poble català”, podrien ser declarades anticonsti­tucionals.

Albert Batet, president del grup parlamenta­ri de JxCat, va fer constar el seu rebuig de la negativa dels lletrats i va sol·licitar al president del Parlament, Roger Torrent, que es prenguin mesures si algun funcionari denega la seva publicació. Va ser l’únic que va manifestar la seva oposició al criteri que es va imposar per part dels lletrats. Ni ERC ni la CUP no van protestar malgrat que algunes de les propostes afectades eren seves. Així, el ple va acabar amb una gesticulac­ió en què es reprovava a l’hemicicle el Rei i l’Executiu, però no en quedarà constància oficial, cosa que el president Quim Torra va censurar: “Cap funcionari no pot decidir si es publica una resolució votada al ple. Fins aquí podíem arribar”, va dir.

Fins aquell moment, el debat va ser un exercici d’assetjamen­t sistemàtic contra el PSC i Catalunya en Comú-Podem a qui Torra va insistir a implicar en l’operació de sortida del rei emèrit d’Espanya i es va esforçar a furgar en les diferèncie­s del Govern de coalició PSOE-UP. I no només Torra. “El Govern més progressis­ta de la història, ens van dir, però no ha canviat res”, va recordar irònicamen­t el president del grup parlamenta­ri d’ERC, Sergi Sabrià. O Natàlia Sànchez, diputada de la CUP, que va dir que se sent decebuda amb els comuns quan “des dels despatxos” es limiten a “tuitejar o a fer vídeos, escolans de la monarquia”, va afirmar.

Més. “Senyora Albiach, he de felicitar-la per l’exercici de malabars. És molt difícil sortir en aquesta tribuna, fer aquest exercici de republican­isme, asseure’s al Govern de Madrid i continuar emparant la fugida del rei [emèrit]”, va etzibar el cap del Govern a la presidenta dels comuns a la Cambra catalana.

Torra va animar tots aquells membres de l’Executiu espanyol que estiguin en desacord amb el que ha passat al voltant del rei emèrit que dimiteixin immediatam­ent, perquè va dir que no entén que en la formació de Pablo Iglesias “avalin la fugida, l’emparin, la facilitin i finalment la beneeixin i l’encobreixi­n públicamen­t sense cap tipus de vergonya”.

“Les opcions són avui més clares i diàfanes que mai: o república catalana i independèn­cia o monarquia espanyola i dependènci­a”, va reblar el cap del Govern. En aquest punt, Torra va convidar partidaris i no partidaris de la independèn­cia a exposar els seus arguments per a les pròximes eleccions, que va perfilar com a plebiscità­ries.

Tampoc Iceta no es va deslliurar dels atacs del president de la Generalita­t, que va donar per descomptat abans de les votacions que el seu grup no votaria a favor de la reprovació de la monarquia ni de l’abdicació de Felip VI. “Jo ja sé que vostè és una persona com molt institucio­nal”, va dir Torra mentre assegurava que del republican­isme que històricam­ent havia defensat el PSC no en queda res.

Però el ple va evidenciar també les diferèncie­s entre el PSC i els comuns a propòsit de la Corona. “No entenem el seu comportame­nt”, va etzibar Albiach a Iceta. No és una cosa nova. Al llarg d’aquesta setmana UP –amb els comuns fent d’ariet contra el PSC– ha desplegat una bateria de declaracio­ns contra els socialiste­s.

Mentre que Iceta va al·ludir a la tesi defensada per Pedro Sánchez quan va assegurar que es tracta de la conducta inadequada d’una persona –el rei emèrit – i no d’una institució, Albiach va posar una vegada més la monarquia en el punt de mira. Més tard, Susana Segovia va arribar a demanar en el debat de les resolucion­s als socialiste­s “que surtin de l’armari i diguin clarament si són republican­s”.

Per la seva part, el líder de l’oposició, Carlos Carrizosa, va centrar la seva intervenci­ó a censurar la gestió del Govern en l’àmbit socioeconò­mic i sanitari davant la crisi de la Covid-19, mentre que el president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, va demanar “no despertar els fantasmes caïnites de les dues Espanyes” i “no llançar per la borda” el llegat d’aquests últims 40 anys. I va concloure amb un “Visca Catalunya, visca Espanya i visca el Rei!”.

Torra demana als ministres d’Unides Podem que dimiteixin i abandonin l’Executiu de coalició

QUIM TORRA President de la Generalita­t

Les opcions són clares: o república catalana i independèn­cia o monarquia espanyola i dependènci­a”

CARLOS CARRIZOSA Líder de Cs al Parlament

Vostè [Torra] ha convocat aquest ple per distreure l’atenció pública de la seva nefasta gestió de la pandèmia”

MIQUEL ICETA Primer secretari del PSC

La monarquia té problemes, però d’això a deduir que cal canviar de règim és un disbarat”

JÉSSICA ALBIACH Presidenta del grup CatComú

[A Torra] No ens queda gaire clar si vol posar fi a la monarquia o al Govern central”

NATÀLIA SÀNCHEZ Diputada de la CUP

El PSOE imposa l’‘omertà’ sobre el tema i els de Podem ho consenten i miren cap a una altra banda”

ALEJANDRO FERNÁNDEZ President del PP a Catalunya

Cal evitar les dues Espanyes i reivindica­r la concòrdia i la convivènci­a entre tots els espanyols”

 ?? FONTCUBERT­A / EFE ?? Quim Torra gesticulan­t al ple del Parlament de Catalunya celebrat ahir per abordar el debat sobre la monarquia espanyolaE­NRIC
FONTCUBERT­A / EFE Quim Torra gesticulan­t al ple del Parlament de Catalunya celebrat ahir per abordar el debat sobre la monarquia espanyolaE­NRIC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain