La Vanguardia (Català)

El PP desplega una ofensiva amb mocions a tots els ajuntament­s

- ASIER MARTIARENA

El Partit Popular ha decidit desplegar un camp de mines al Partit Socialista en l’àmbit municipal com a resposta a l’acord per a l’alliberame­nt dels romanents i l’ús del superàvit assolit dilluns entre el Govern central i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP). Un pacte que, en paraules dels populars,

“traeix el municipali­sme” perquè trenca la política de consens que ha regit l’organisme durant els últims anys, i que serà impugnat perquè ha tirat endavant gràcies al vot de qualitat del seu president i alcalde de Vigo, Abel Caballero, sense sumar ni un sol suport més enllà dels del mateix PSOE.

La intenció del PP és teixir una teranyina de mocions. Presentant-ne una en cada un dels 8.131 ajuntament­s repartits per Espanya per “defensar els interessos dels ciutadans davant l’expropiaci­ó de més de 15.000 milions” feta pels socialiste­s en el marc de l’acord de la regla de despesa. “El Govern central no pot confiscar els diners estalviats pels ajuntament­s per finançar projectes de Sánchez”, argumenten fonts de la direcció del Partit Popular.

Les queixes del principal partit de l’oposició no es limiten al que va passar dilluns, sinó que inclouen el que es va deliberar un dia després, al Consell de Ministres, on el Govern espanyol “va aprovar via reial decret els aspectes més lesius de l’acord rebutjat per la majoria dels membres que integren la FEMP”.

En aquest sentit, el PP ha decidit

Els populars insisteixe­n que recorreran contra l’acord davant el TC “per invasió de l’autonomia local”

alliberar la seva estratègia en codi obert amb la intenció d’enrolar-hi el màxim nombre d’ajuntament­s i diputacion­s i cabildos, “incloent-hi els socialiste­s”, perquè considera la situació com un “abús” que “no va de colors polítics, sinó de defensa dels ciutadans”.

A més de recórrer contra el pacte davant el Tribunal Constituci­onal “per invasió de l’autonomia local” i de sol·licitar la compareixe­nça de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, en seu parlamentà­ria per explicar els detalls del pacte, el text de la moció impulsat per Génova recalca que la proposta que ha impulsat l’Executiu central “amaga un xantatge inacceptab­le” que podria vulnerar els articles 137 i 142 de la Constituci­ó, que consagren “els principis d’autonomia i suficiènci­a financera com a base de la gestió de les entitats locals”.

L’ofensiva popular, a més, sol·licitarà als òrgans competents de la FEMP la reprovació del seu president per “no transmetre amb la deguda diligència ni transparèn­cia informació adequada sobre les negociacio­ns amb el ministeri”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain