La Vanguardia (Català)

Torna la vella política gallega

El PP exhibeix una majoria enfortida davant un BNG amb clavells i Castelao i un PSOE amb roses

- ANXO LUGILDE

Mampares als escons, mascaretes a la cara, gel hidroalcoh­òlic a les mans i tribuna de convidats sense públic. Al primer ple del Parlament gallec des que es va declarar la pandèmia ahir tot era diferent, encara que a l’hemicicle es visqués un viatge al passat, amb un PP d’Alberto Núñez Feijóo tan fort com el de Manuel Fraga el 1997 i una Cambra legislativ­a de només tres grups per primer cop des del 2012, quan hi va irrompre l’Alternativ­a Galega de Esquerda (AGE), liderada per Xosé Manuel Beiras i Yolanda Díaz i amb Pablo Iglesias d’assessor. Suposava l’avançada del que després es diria la nova política, i traslladav­a per primera vegada la indignació del 15-M a les institucio­ns. En realitat, l’AGE era una formació tan clàssica que al cap de dos anys va començar a tenir escissions. La seva successora, En Marea, ja amb Podem en escena, també es va fracturar, de manera que el Parlament gallec va acabar les dues últimes legislatur­es amb cinc grups, els quatre sortits de les urnes i el mixt. Ahir, després de les eleccions del 12 juliol, va recuperar el format a tres, el més clàssic, el de les legislatur­es del 1993, 1997, 2001, 2005 i 2009. És el més compacte que pot existir en un cambra legislativ­a en què sempre hi ha hagut almenys un partit nacionalis­ta.

Només a Castella-la Manxa hi ha únicament tres forces, fruit de la reforma electoral de Dolores de Cospedal que va deixar Vox i Podem sense diputats amb un 7% cadascun. A Galícia els comuns són extraparla­mentaris, però amb un minso 4%. I a Santiago no hi ha res semblant a un oasi del bipartidis­me amb una petita presència de Cs com a Toledo, sinó que el nacionalis­me gallec està en el seu màxim registre, amb els 19 escons del BNG d’Ana Pontón. Ahir tota la Mesa d’edat estava

Com que no té 15 escons, el PSOE depèn del BNG per presentar les iniciative­s de gran pes parlamenta­ri

formada per diputats del Bloc, un d’ells amb la jaqueta d’Alcoa, els treballado­rs de la qual es manifestav­en a l’exterior. Va ser un agermaname­nt nacionalis­ta fugaç amb Catalunya i Euskadi, un miratge que va durar fins que es van comptar els vots i el PP va imposar els seus 42 escons, un més que fa quatre anys, en la que és la seva vuitena majoria absoluta en onze legislatur­es, la quarta consecutiv­a. Els diputats populars eren identifica­bles perquè lluïen com a únic signe extern el seu domini numèric aclaparado­r, mentre que els del PSOE portaven roses i els del BNG els clavells de la revolució portuguesa i el llibre Sempre en Galiza, de Daniel R. Castelao, amb què van acatar la Constituci­ó per “imperatiu legal”. Van seguir el ritual instaurat per Beiras el 1985, just ahir, el dia que el BNG deixava definitiva­ment enrere el trauma que li va suposar l’escissió del seu antic líder.

En el joc clàssic d’anar intercanvi­ant els papers dels partits de l’oposició que alimenten el PP i els seus poders mediàtics afins per blindar l’statu quo, a l’hemicicle de la rua d’O Hórreo, a Santiago de Compostel·la, des d’ahir hi ha un canvi significat­iu, el de la preponderà­ncia que atorga al BNG el fet d’haver superat la barrera dels 15 escons. Pot demanar compareixe­nces i plens, sol·licitar comissions o presentar mocions de censura, mentre que el PSOE, amb 14 diputats, no ho pot fer sense comptar amb els nacionalis­tes. El Bloc va fer un gest de bona voluntat recuperant la tradició de cedir un dels seus dos llocs a la Mesa al PSOE. I Feijóo va mantenir com a president de la Cambra Miguel Santalices, afí al baró d’Ourense José Manuel Baltar. Diego Calvo, afí a Pablo Casado, continua de vicepresid­ent primer, sense tocar poder a la Xunta.

 ?? XOÁN REY / EFE ?? El socialista Caballero i el president Núñez Feijóo ahir en la constituci­ó del nou Parlament gallec
XOÁN REY / EFE El socialista Caballero i el president Núñez Feijóo ahir en la constituci­ó del nou Parlament gallec

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain