La Vanguardia (Català)

Roma i nosaltres, els aragonesos

- Antoni Puigverd

En un país de crispadors i petulants, Josep Vicent Boira destaca per la seva pulcritud intel·lectual, per un activisme discret i reflexiu. Geògraf i docent universita­ri, té al cap el sistema mundial de ports, carreteres, trens i aeroports. Domina l’anomenada “economia del transport”. Treballa per a l’actual Govern valencià (un dels més lúcids i positius d’Espanya). Boira és l’ànima del famós corredor mediterran­i, que està destinat a tenir un paper clau en la reconstruc­ció econòmica post-Covid-19.

Boira ha publicat aquest any un llibre curiosíssi­m i profitós en el qual sintetitza dues passions íntimes: la italianofí­lia i la valenciani­a. Roma i nosaltres (Ed. Pòrtic) és un llibre ideal per a un estiu sense viatges. Hi explica amb detall la presència de valencians, catalans, aragonesos i mallorquin­s a la caput mundi. Per admirar els vestigis d’aquesta presència, a la part final del llibre ens proposa diversos itineraris de turisme inèdit a Roma. Com es veu, la valenciani­a de Boira

En comptes d’empantanar-se en els països catalans, abraça la Corona d’Aragó

va més enllà de València. Però, enlloc d’empantanar-se en el mite dels països catalans, abraça una realitat històrica estúpidame­nt menystingu­da: l’antiga Corona d’Aragó.

Si la presència de personalit­ats dels diversos territoris del regne d’Aragó a Roma és rellevant, la dels valencians és colossal. Molts pocs espanyols (catalans inclosos) saben que València al segle XV era la ciutat més poblada i poderosa de la Península. Ho demostra el doble ascens de la família Borja al pontificat, és a dir, al lideratge mundial. I ho demostren Ausiàs March i Joanot Martorell, dos dels més grans escriptors de l’Europa del seu temps.

L’estructura d’aquella Corona d’Aragó era escrupolos­ament respectuos­a amb les lleis, els usos i les institucio­ns de cada territori, que no queden mai fusionats sinó que, com dirien avui els federalist­es, “s’uneixen en la diversitat”. La monarquia era l’eix del conjunt i, alhora, la garantia de la diferència legal de cada territori. És sabut (però expressame­nt oblidat) que la dinastia dels Àustria va fundar Espanya segons el model aragonès. Fins al segle XVII, Espanya és un conjunt de països units, però diferencia­ts, amb existència pròpia. El llibre de Boira posa en valor el mestratge de la Corona d’Aragó.

Per als territoris que antigament la conformave­n, podria ser una aliança factible i positiva. I per al conjunt d’Espanya, és evident que, si fos capaç de modernitza­r els usos d’aquell vell model, resoldria plets polítics que ara ens tenen a tots bloquejats en un laberint.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain