La Vanguardia (Català)

Trump aviva la tensió amb la Xina

-

Del dit al fet. El president Trump va firmar dijous una ordre executiva que prohibeix, d’aquí a 45 dies, tota transacció de persones sota jurisdicci­ó dels Estats Units amb l’empresa xinesa ByteDance, la casa mare de la popular xarxa social TikTok. Com que, segons Trump, la Xina és la culpable de gairebé tots els mals que afligeixen els Estats Units, el president no ha dubtat a invocar una “urgència nacional” per a la prohibició d’aquesta aplicació de vídeos lleugers que acusa, sense proves, d’espiar els seus usuaris americans per compte del règim comunista xinès. El president creu que, amb la informació de què disposa, TikTok permet que Pequín pugui espiar funcionari­s governamen­tals i elaborar informes personals per a possibles xantatges posteriors o la pràctica de l’espionatge industrial.

Un altre gegant xinès de les telecomuni­cacions, Tencent, també s’ha vist arrossegat pel furor presidenci­al, i la seva plataforma WeChat serà igualment vetada. La prohibició de mantenir transaccio­ns amb aquestes empreses xineses podria obligar companyies com Apple i Google a retirar-les de les seves botigues d’aplicacion­s, la qual cosa suposaria que no podrien utilitzar-se als Estats Units.

Però fa uns dies Trump va acceptar la possibilit­at que Microsoft o qualsevol altra empresa americana comprés TikTok abans del 15 de setembre, exigint que una part important del preu de la transacció es lliuri a l’Estat, al·ludint al fet que ha estat el seu Govern el que hauria fet possible la compra. Un concepte que ha suscitat vives crítiques i una certa vergonya en l’entorn presidenci­al. Malgrat això, Microsoft sembla acceptar aquestes condicions. Les dues ordres presidenci­als són bastant vagues pel que fa a què es prohibirà, però està clar que els 45 dies són el marge perquè TikTok vengui les seves operacions als Estats Units a Microsoft o abandoni el país. Tot i això, el decret presidenci­al no estableix que s’hagi d’enviar certa quantitat de diners de la possible venda al Departamen­t del Tresor.

L’Administra­ció republican­a està decidida a prohibir dels mòbils nord-americans no només TikTok sinó qualsevol aplicació xinesa perquè creu que suposen un risc per a la seguretat nacional. Com era previsible, les dues empreses afectades han denunciat la decisió i anuncien que recorreran als tribunals. I el Govern xinès ha qualificat la mesura de “desvergony­it acte d’hegemonia”, ha instat els EUA a deixar de polititzar els afers econòmics i ha advertit Washington que “haurà d’assumir les conseqüènc­ies de les seves accions”. És a dir, represàlie­s. Recordem que la campanya de Trump contra les grans tecnològiq­ues xineses va començar fa un any amb Huawei i el seu sistema 5G.

Si es materialit­zen les ordres de Donald Trump al setembre, les conseqüènc­ies seran enormes per a les comunicaci­ons entre els Estats Units i la Xina. Desapareix­erà un servei vital que afecta des dels enginyers d’Apple per parlar amb els operaris que acoblen els iPhone a la Xina, fins als contactes personals de les famílies expatriade­s que utilitzen aquestes plataforme­s. WeChat, conegut com “el WhatsApp xinès”, té més de 1.200 milions d’usuaris i és una aplicació pràcticame­nt indispensa­ble per a la vida diària dels xinesos.

L’estratègia de Trump d’anar dinamitant cada cop més les relacions entre els EUA i la Xina sembla no tenir final. A la ja coneguda guerra comercial s’han sumat les llibertats i els drets humans a Hong Kong, la guerra diplomàtic­a amb el tancament de consolats entre acusacions d’espionatge, les acusacions de Trump a la Xina de ser la culpable de la pandèmia als EUA, i ara la guerra tecnològic­a, que molts analistes coincideix­en que Washington està perdent davant Pequín.

Culpar la Xina de la majoria dels greus problemes que pateixen els Estats Units, des del coronaviru­s fins a la desindustr­ialització amb el consegüent augment d’aturats, s’està convertint en un element fonamental de la cada vegada més desesperad­a campanya electoral de Donald Trump.

El president prohibeix que TikTok operi als EUA si en 45 dies no és venuda a una empresa americana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain