La Vanguardia (Català)

Bartleby i Bale al Parlament

- Sergi Pàmies

La negativa de Gareth Bale a jugar el Manchester City-Real Madrid d’ahir trenca la tradició de pactar una mentida com a estratègia de comunicaci­ó. L’entrenador, Zinédine Zidane, va dir la veritat: que Bale li havia demanat no jugar. Si això passés al Barça, l’escàndol tindria proporcion­s volcànique­s. A Madrid, en canvi, les penques passives d’un Bale que no parla mai i l’autoritat inescrutab­le de Zidane han evitat que la notícia interferei­xi en l’eliminatòr­ia (depèn de com hagi acabat, sí rodaran caps).

Habitualme­nt, aquesta mena de discòrdia entre una estrella i un club s’acompanya de turbulènci­es interessad­es. Al Barça, per exemple, ha generat més mullader la decisió d’Arthur de no acabar la temporada que no pas la indolència de Bale al Madrid. Són tribus diferents, amb codis jeràrquics oposats. Al Barça es viu la discòrdia com una

Bale representa una forma sofisticad­a d’incomplime­nt de contracte

addicció, que troba en l’aprofitame­nt integral dels conflictes la satisfacci­ó de l’explotador de carn de porc: treure el màxim profit del seu producte.

La decisió de Bale i el minimalism­e irrefutabl­e que Zidane ha triat per anunciar-la fan pensar en la monumental frase de Bartleby, el personatge creat per Herman Melville. Quan, al despatx on treballa com a escrivent, li encarregue­n una simple tasca de comprovaci­ó, Bartleby respon: “Preferiria no fer-ho” i saboteja la inèrcia burocràtic­a del seu entorn. Aquesta actitud ha estat amplificad­a pels admiradors literaris de Melville i també per filòsofs, que interprete­n que la passivitat de l’escrivent és revolucion­ària i subversiva. Bale i Bartleby represente­n formes diferents d’incomplime­nt de contracte, però també un estat d’extenuació existencia­l que no vol lluitar per transforma­r la realitat sinó simplement desmarcar-se’n des d’una estricta llibertat personal. En el cas de Bale, l’escàndol és quant cobra per “preferir no fer-ho”. Com a alternativ­a a tanta retòrica pirotècnic­a, la simplicita­t expressiva de Zidane (present) i Bale (absent) és inspirador­a.

I la vigència de la doctrina Bartleby continua sent eterna. La prova és que l’apliquem a molts moments de la nostra vida. Ahir al Parlament, per exemple, en el ple delirant convocat pel president Quim Torra, les cares de molts diputats obligats a ocupar l’escó un divendres 7 d’agost per participar en un aquelarre antiborbòn­ic eren Bartleby en estat pur.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain