La Vanguardia (Català)

Madrid modifica un informe que qüestiona la seva gestió

N’esborra la frase que diu que detecta un 7% d’asimptomàt­ics

- CELESTE LÓPEZ

Un informe epidemiolò­gic amb data 4 d’agost penjat al web de la Conselleri­a de Sanitat des d’aleshores ha estat manipulat. El paràgraf que assenyalav­a que des de l’11 de maig tot just s’havien detectat un 34% d’asimptomàt­ics i que apuntava amb claredat que aquesta xifra havia anat disminuint clarament fins a arribar a amb prou feines el 7% de l’última setmana, cosa que posa en evidència la gestió del Govern d’Isabel Díaz Ayuso, ha estat esborrat. No en queda res, del paràgraf, tret de les declaracio­ns fetes pel conseller del ram, Enrique Ruiz Escudero, que assenyala que Madrid fa prou rastreig, tant que detecta un 60% d’asimptomàt­ics.

En aquesta mateixa declaració, que contradiu l’informe elaborat pels experts de salut pública del seu departamen­t i que des de dimarts estava penjat al web de la Comunitat, arremet contra el director del Centre de Coordinaci­ó d’Alertes i Emergèncie­s Sanitàries, Fernando Simón, i l’acusa de deslleialt­at per haver dit a la roda de premsa de dijous que no era un bon indicatiu la baixa xifra d’asimptomàt­ics detectats per Madrid.

El que va passar ahir amb aquest informe no deixaria de ser una anècdota si no fos perquè s’està parlant de la gestió d’una pandèmia que ha suposat la mort de més de 28.000 persones i el contagi de més de 300.000, per no parlar dels danys econòmics i socials que l’epidèmia ha provocat al país.

Dimarts l’equip de salut pública de Madrid va publicar el seu últim informe epidemiolò­gic, en què assenyala: “Un 37% dels casos del total del període analitzat (des de l’11 de maig fins al 4 d’agost) van ser asimptomàt­ics, amb una disminució d’aquesta proporció els últims 14 (19,4%) i 7 dies (7,6%)”.

Dijous, 6 d’agost, Simón va fer referència a Madrid i a l’escàs percentatg­e d’asimptomàt­ics (va parlar d’un 15%, però era la meitat si es referia als últims dies), i això, sumat a l’augment de nous positius i la polèmica suscitada per la falta de rastrejado­rs (Madrid va prometre al maig que en contractar­ia 400, cosa que no ha fet fins aquests dies, quan les dades revelen un augment constant i important dels contagis) deixava en dubte la gestió de Madrid.

Quina ha estat la resposta de Madrid? Acusar Simón de deslleial per haver utilitzar les dades públiques de la Conselleri­a de Sanitat i eliminar d’aquest informe unes dades que revelen la tasca de l’equip d’Ayuso en aquesta gestió. I, de passada, negar el que diuen els experts de la conselleri­a i exposar dades no justificad­es, com ara que Madrid detecta un 60% de casos asimptomàt­ics, “per sobre de la mitjana nacional”, com va indicar el conseller de Sanitat.

Mentrestan­t, Madrid va notificar ahir 567 nous positius en 24 hores, la regió amb més casos a falta de les dades d’Aragó (problemes tècnics). A més a més, va notificar tres morts. El nombre de pacients hospitalit­zats divendres s’elevava a 331 (317 dijous), i els pacients ingressats a l’UCI, a 51, davant els 43 de dijous. Madrid continua en ascens.

El conseller Ruiz Escudero acusa Simón de deslleial per haver utilitzat les dades de la mateixa conselleri­a

 ??  ?? Esborrat. Durant tres dies Madrid va tenir penjat al web l’informe de la imatge superior, que informa al primer paràgraf de la xifra d’asimptomàt­ics que detecta. Ahir en va esborrar la referència (imatge inferior)
Esborrat. Durant tres dies Madrid va tenir penjat al web l’informe de la imatge superior, que informa al primer paràgraf de la xifra d’asimptomàt­ics que detecta. Ahir en va esborrar la referència (imatge inferior)
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain