La Vanguardia (Català)

La Covid-19 es dispara a Euskadi i arriba a xifres d’abril

- JOKIN LECUMBERRI

La xifra s’ha disparat al País Basc i ja assoleix els nivells de principis d’abril, quan s’estava en ple confinamen­t. Euskadi va registrar ahir 428 nous positius per coronaviru­s partint de 5.929 proves PCR practicade­s, un nombre que suposa 90 casos més que els comptabili­tzats dijous, quan Salut va assegurar “sens dubte” que la comunitat estava davant una “segona onada” del virus.

El creixement exponencia­l preocupa molt l’Executiu basc, que ha fet una crida per “limitar al màxim” l’activitat social i així mirar de reconduir la situació. A més d’aquest augment, hi ha un altre factor que inquieta Salut: l’edat mitjana dels contagiats ha pujat bastant les últimes setmanes, i ha passat a ser d’entre 17 i 23 anys a mitjans de juliol a situar-se cap als 40. La meitat dels últims positius tenen entre 30 i 59 anys i es tem que continuï creixent fins a assolir la població més vulnerable, la de més de 70 anys. Ara per ara, encara no arriben al 10% de contagiats.

Amb més de 2.000 persones amb infecció activa, hi ha 66 ingressats als hospitals per la Covid-19 –16 més que en l’última jornada–, sis dels quals són a l’UCI. Al seu torn, el número reproducti­u bàsic del virus està en 1,4. Per territoris, Bizkaia és amb diferència el més castigat per aquesta segona onada i dels 428 positius registrats ahir 311 es van localitzar al seu territori, motiu pel qual Salut està condiciona­nt plantes als hospitals de Basurtu i Urduliz. De tota manera, tranquil·litzen des del departamen­t, la capacitat dels complexos hospitalar­is bascos té marge, ja que ara està en un 40%.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain