La Vanguardia (Català)

El virus obliga a suspendre les festes de María Pita d’A Coruña

- ANXO LUGILDE

Galícia és la segona comunitat autònoma amb menys incidència de la pandèmia en els últims catorze dies en funció de la seva població, amb només menys impacte que les Canàries, segons el Ministeri de Sanitat. Tot i això, té un focus de risc, a la comarca d’A Coruña, on el brot que es va detectar en un gimnàs del barri de Meicende, a Arteixo, ja supera els 50 casos i amenaça de derivar en una transmissi­ó incontrola­da, en què es pot perdre el rastre de les cadenes de propagació. Per evitar-ho, ahir la Xunta va decretar el tancament del lleure nocturn en aquesta zona durant cinc dies, coincidint amb les festes corunyeses de María Pita, que l’Ajuntament va haver de suspendre, ja que no es van poder desenvolup­ar els concerts i les revetlles.

La pandèmia està portant a col·lació la falta de planificac­ió territoria­l de Galícia, que en gairebé 40 anys d’autonomia ha estat incapaç de dotar-se d’un mapa administra­tiu propi, més enllà del sempre contestat del 1833, el de la divisió en quatre províncies de Javier de Burgos. Gairebé cada departamen­t de la Xunta té la seva pròpia cartografi­a, la qual cosa genera un caos que ja es va començar a entreveure el mes passat durant la crisi del brot d’A Mariña de Lugo. I ahir va quedar de manifest quan el conseller de Sanitat, Jesús Vázquez Almuiña, va explicar que cada una de les mesures restrictiv­es per a A Coruña tenia el seu propi àmbit territoria­l, fet que va generar confusions tant en la informació que ell mateix va facilitar, com en la que després va donar el seu gabinet.

En qualsevol cas, mentre que a A Mariña el rebrot se centrava en una zona allunyada de la centralita­t urbana de Galícia, amb uns 70.000 habitants, a la costa de Lugo, el d’A Coruña, que ara per ara

El rebrot del gimnàs d’Arteixo amenaça d’estendre’s en una zona de més de 400.000 habitants

té menys virulència, assoleix al que, juntament amb Vigo, és un dels dos grans nuclis urbans gallecs. Els nou ajuntament­s afectats pel tancament de pubs i discoteque­s sumen 409.937 habitants.

Entre aquests hi figura la mateixa ciutat d’A Coruña i alguns dels municipis més grans del seu entorn metropolit­ans, com ara Oleiros, Arteixo, Cambre i Culleredo.

En un decret que entrava en vigor la mitjanit passada, la Xunta també va incloure altres mesures, com ara el tancament dels centres de dia i la prohibició de les visites als geriàtrics, que s’apliquen en tota l’àrea sanitària d’A Coruña-Cee, és a dir també a A Costa da Morte i a Betanzos. Però la mesura essencial és el tancament de pubs i discoteque­s, ja que segons el conseller Almuiña hi ha un alt percentatg­e de joves encomanats, per a qui es pretén evitar la mobilitat nocturna.

Les restriccio­ns es van anunciar després de detectar-se un considerab­le augment de casos en les dotze hores prèvies. Segons el Servei Gallec de Salut, a l’àrea sanitària d’A Coruña ahir hi havia una taxa d’incidència, en els últims 14 dies per 100.000 habitants, de 33,8, davant el 13,6 de Galícia i els 75,3 d’Espanya. Des de començamen­t de mes, els casos actius, és a dir, descomptan­t les curacions, s’han duplicat a A Coruña.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain