La Vanguardia (Català)

El Bicing ja s’utilitza més que abans del coronaviru­s

El servei de bici pública compartida ha sumat prop de 20.000 abonats els últims tres mesos i registra xifres rècord

- DAVID GUERRERO

El primer mitjà de transport que ha recuperat els nivells previs a la pandèmia no ha estat ni el cotxe ni el transport públic, sinó la bici. Concretame­nt, el servei públic de Bicing. Des que es va acabar l’estat d’alarma ha sumat 18.572 abonats més, i els usos del sistema al juliol han arribat a ser superiors als del mateix mes de l’any passat.

De moment, de registres superiors als d’abans de la irrupció del coronaviru­s no n’ha aconseguit ningú més en el camp de la mobilitat urbana. El vehicle privat encara continua lleugerame­nt per sota dels desplaçame­nts considerat­s fins aleshores normals. I el transport públic no aixeca el cap, amb un 50% del que havia arribat a ser.

La recuperaci­ó del Bicing, en canvi, ha estat particular­ment ràpida, amb una dura caiguda al març i l’abril –quan fins i tot va paralitzar el servei durant les setmanes més dures del confinamen­t– i un creixement rapidíssim des del maig que va tocar sostre al juliol, el mes amb més viatges registrats: 1,3 milions. Aquesta xifra és superior als desplaçame­nts fets amb el Bicing al febrer, abans que el món es parés, però també en comparació amb el juliol de l’any passat.

Les prop de 20.000 noves altes registrade­s des del final de l’estat d’alarma són un 77% més que el mateix període de l’any passat i suposen un total de 125.346 abonats, molt per sobre dels 110.857 que hi havia el juliol del 2020. Les baixes –també n’hi ha hagut– han estat compensade­s amb escreix per les noves altes. Per trobar una xifra similar cal remuntar-se a una dècada enrere, quan el servei moria d’èxit tres anys després de la seva posada en marxa perquè no hi havia bicis disponible­s per a tantes persones interessad­es. Va ser el boom ciclista en una ciutat que ara té més infraestru­ctura de carrils bici i un Bicing renovat que sembla que està més ben preparat per suportar una gran quantitat d’usuaris.

Els bons resultats es poden atribuir a la recerca per part dels ciutadans de mitjans de transport individual­s per complir amb les distàncies interperso­nals, cosa difícil d’aconseguir en hora punta en el transport públic, però també responen a una aposta d’impuls del Bicing prèvia al coronaviru­s. L’any passat es va estrenar la nova empresa concession­ària amb bicicletes noves, un servei disponible les 24 hores del dia i una clara aposta pel model elèctric. Aquest any està sent, malgrat tot, el del desplegame­nt territodià­ria rial de prop d’un centenar de noves estacions en barris de la ciutat que van ser oblidats pel Bicing quan es va posar en marxa, ja fa 13 anys.

Aquestes són les dues claus en què es basa el creixement. D’una banda, la bici elèctrica, que conviu a les estacions de manera indiferent amb les de tota la vida i que ja representa un 30% dels desplaçame­nts en Bicing. I això malgrat que el nombre de bicis elèctrique­s (1.500) és considerab­lement inferior a les mecàniques (5.000). Tot i així, les elèctrique­s tenen una mitjana de 7,6 usos, mentre que les mecàniques es queden en 6,55.

L’altre factor de creixement és l’ampliació territoria­l, a punt de completar-se. Segons fonts municipals, un 12% de les noves altes correspone­n a veïns de zones d’Horta-Guinardó, Nou Barris i Sant Andreu on abans no hi havia Bicing. Des de principis d’any s’han instal·lat 79 nous punts d’estacionam­ent als extrems del terme municipal, des de Ciutat Meridiana fins al passeig de la Zona Franca passant per Trinitat Nova, Vall d’He

Les 1.500 bicicletes elèctrique­s disponible­s fan més viatges diaris que les mecàniques

Una part del creixement s’atribueix a veïns de barris on les estacions s’acaben d’instal·lar

bron, Vallcarca, la Clota, el Carmel... I també a la Zona Università­ria, un dels punts on ningú no entén com pot ser que el Bicing no hi hagi arribat fins ara. Moltes de les noves estacions ja estaven mig instal·lades al març, però la pandèmia en va frenar l’activació perquè requereixe­n obres de connexió a la xarxa elèctrica per garantir la recàrrega de les bateries de les bicis. Després d’unes quantes setmanes d’obres, s’han habilitat. En faltaran 18 més que entraran en funcioname­nt l’últim trimestre de l’any. Quan el procés estigui acabat, hi haurà 519 estacions repartides per tota la ciutat.

En certa manera, el creixement de la bici elèctrica i l’ampliació territoria­l van plegades, ja que el pedaleig assistit permet afrontar pendents que abans requerien un esforç excessiu als usuaris o cobrir distàncies més llargues que s’acabaven fent en metro o autobús.

Una altra novetat recent del Bicing, que ha provocat sorpresa en més d’un usuari, és la integració de l’aplicació mòbil exclusiva que tenia el Bicing a dins de Smou, on s’agrupen els diferents serveis de mobilitat de l’Ajuntament gestionats a través de Barcelona Serveis Municipals. Aquesta integració permet tenir el sistema de bicicleta compartida pública en una mateixa app al costat del pagament de la zona blava i verda de Barcelona i nou municipis més de l’àrea metropolit­ana, així com el servei de pagament dels aparcament­s de BSM i el sistema de gestió dels punts de recàrrega dels vehicles elèctrics.

Una de les recomanaci­ons que llança el Bicing des dels seus plafons informatiu­s als usuaris és precisamen­t que utilitzin l’aplicació mòbil en lloc de la targeta per desbloquej­ar les bicis per evitar contactes innecessar­is amb la superfície. A la llista de recomanaci­ons també s’insta a rentar-se les mans abans i després de cada trajecte per evitar un hipotètic contagi indirecte i a utilitzar la mascareta durant els desplaçame­nts.

 ??  ??
 ?? XAVIER CERVERA ?? Bicis per a
tothom. Les noves estacions arriben fins a zones que acostumen a ser oblidades, des de la plaça Sant Jaume fins a la Zona Franca, l’últim barri a rebre el metro, i ara, el Bicing
XAVIER CERVERA Bicis per a tothom. Les noves estacions arriben fins a zones que acostumen a ser oblidades, des de la plaça Sant Jaume fins a la Zona Franca, l’últim barri a rebre el metro, i ara, el Bicing

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain