La Vanguardia (Català)

Barcelona frena els coloms amb l’ús d’anticoncep­tius

Els ocells tractats s’han reduït a la meitat els últims tres anys amb dispensado­rs de pinso esterilitz­ant

- JESÚS SANCHO

La plaça Catalunya s’ha quedat pràcticame­nt sense turistes, però els coloms no se n’han anat, per bé que també són menys. Un mètode de control anticoncep­tiu mitjançant quatre dispensado­rs de pinso esterilitz­ant han permès reduir els últims anys la colònia estable que viu en aquest espai emblemàtic a la meitat, de 400 exemplars a 200. Són xifres referides als ocells que dormen regularmen­t en aquesta zona, ja que durant les hores centrals del dia, amb la gent donant-los menjar, es concentren fins a més d’un miler.

Una altra dada rellevant és que els coloms a la plaça van disminuir un 8% durant el confinamen­t, una realitat accentuada per la presència inferior de turistes i ciutadans que els alimenten. “Com que no troben menjar n’han anat a buscar a altres zones verdes de Barcelona, com ara a Collserola”, va explicar ahir Carme Maté, directora del servei de drets dels animals de l’Ajuntament de Barcelona. El que passa a plaça Catalunya es pot extrapolar a altres punts de la ciutat. El Consistori va començar a posar en marxa el 2017 aquests dispensado­rs amb un pinso anticoncep­tiu i des d’aleshores ha aconseguit reduir a la meitat les colònies a les zones on s’administra. La població tractada estava formada per uns 4.000 coloms fa tres anys, i en l’últim balanç era d’uns 2.000 exemplars.

El govern municipal es marca com a objectiu que la disminució d’ocells tractats arribi fins a un 70% l’any que ve. Tot i això, el nombre total d’aquests animals a la ciutat és molt superior al que li agradaria a l’administra­ció local. Segons les últimes dades del 2018, es calcula que a Barcelona hi ha aproximada­ment entre 99.000 i 127.000 coloms. Una xifra que equival entre 1.300 i 1.700 exemplars per quilòmetre quadrat. La densitat ideal per al Consistori seria d’una mitjana d’entre 300 i 400.

Actualment hi ha 51 dispensado­rs instal·lats en 47 zones la ciutat, i es col·loquen en llocs amb més densitat de coloms a fi de reduir-ne la població. “A més de plaça Catalunya són en llocs emblemàtic­s, com ara els voltants de la Sagrada Família. També hi ha una modalitat en espais privats, al CosmoCaixa o a la terrassa del centre comercial Les Arenes”, va detallar Maté. Per conèixer els resultats del mètode, en alguns punts no es dona pinso tractat. En aquests casos, les colònies han augmentat un 11%, van informar fonts municipals.

El tractament, amb un cost anual d’uns 130.000 euros, s’ha adaptat a l’evolució del comportame­nt dels ocells. “En general, els coloms redueixen la reproducci­ó en època de fred, entre el

El Consistori calcula que a la ciutat hi ha uns 100.000 coloms i en vol reduir la població un 70%

gener i el març, però amb el canvi climàtic i unes temperatur­es més suaus hem detectat que la reproducci­ó continua durant aquests mesos i, en canvi, l’han aturat durant els mesos de més calor”, va destacar Josep Costa, director tècnic de Zooethic, l’empresa encarregad­a del control. Per aquesta raó s’ha disminuït la dosi durant el període estival i s’ha allargat a la resta de l’any. Sobre si s’estendran els punts del tractament, la directora del servei de drets dels animals de l’Ajuntament no en va donar més detalls. Va afegir que per controlar els coloms a la ciutat un dels mètodes més efectius és que la població no doni menjar a aquests animals.

Cada dispensado­r, amb uns 30 quilos d’aliment, s’activa automàtica­ment cada dia a primera hora del matí i administra uns 10 grams per animal. El blat de moro està recobert amb nicarbazin­a, “un medicament veterinari que impedeix que els coloms posin ous”, va explicar Costa. “De fet, el tractament va sorgir de casualitat, ja que es feia servir en granges de gallines com a antibiòtic”, va apuntar. Aquest sistema és originari d’Itàlia, on s’utilitza en ciutats com Bolonya i Gènova, i a Catalunya ja l’han posat en marxa una quarantena de municipis, entre els quals Reus, Igualada, Vilafranca del Penedès o Molins de Rei. Amb l’objectiu de conèixer més bé el comportame­nt dels coloms en l’àmbit urbà, l’Ajuntament impulsa un projecte de seguiment d’aquests ocells. “Analitzem com es mouen i a quins punts d’alimentaci­ó recorren. És una de les espècies habituals en totes les ciutats del món, però de les menys estudiades”, va concloure Maté.

 ?? KIM MANRESA ?? L’Ajuntament aconseguei­x disminuir les colònies de coloms amb mètodes anticoncep­tius
KIM MANRESA L’Ajuntament aconseguei­x disminuir les colònies de coloms amb mètodes anticoncep­tius

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain