La Vanguardia (Català)

El turisme domèstic s’imposa a Barcelona

- RAÚL MONTILLA

Un estiu d’escapades, d’anar al Garraf, al Maresme, al Berguedà... De turisme domèstic i, dins aquest marc, també de visitar Barcelona i passar la nit en algun hotel de la capital catalana. Així està transcorre­nt aquesta estranya temporada estiuenca, tal com recull l’últim informe de l’Observator­i del Turisme a Barcelona: ciutat i regió, a què ha tingut accés La Vanguardia.

Entre altres dades que ofereix destaca, per exemple, que durant la setmana del 27 juliol la proporció de reserves hoteleres domèstique­s fetes en hotels de la ciutat de Barcelona va superar les internacio­nals: un 53,4%, davant un 46,6%. Si es tenen en compte els establimen­ts de tota la província, vuit de cada deu reserves van procedir de Catalunya i la resta d’Espanya.

L’últim document elaborat per aquesta plataforma de treball integrada per l’Ajuntament, la Diputació, la Cambra de Comerç i el Consorci de Turisme de Barcelona, també apunta com durant aquella mateixa última setmana de juliol la capital catalana va continuar experiment­ant pèrdues de reserves hoteleres respecte a les setmanes anteriors (d’un 22,5% respecte a les tres setmanes abans), malgrat que principalm­ent van ser del mercat internacio­nal.

Això sí, també hi ha dades que encoratgen un cert optimisme, com ara que, per bé que encara de manera molt tímida, sí que han començat a créixer, en el cas de Barcelona ciutat, reserves per al mes de setembre, octubre i, sobretot, a partir de la Setmana Santa de l’any que ve.

Respecte a l’oferta hotelera actual, Barcelona ciutat ofereix aquest agost 25.628 places, a través de 120 establimen­ts oberts –a finals de juny només n’eren 41–.

Aquesta xifra és un 66,1% inferior a la de l’any passat.

Segons recull l’observator­i, en aquest cas a partir de dades del mateix Gremi d’Hotels, el número més elevat d’obertures el represente­n els hotels de quatre i de tres estrelles, que suposen un 63,3% de la planta hotelera oberta. De fet, del conjunt, els de quatre estrelles, comptant també els superior, ofereixen gairebé la meitat de les places, un total de 12.693. Els de tres estrelles n’aporten 4.625.

I es dona la circumstàn­cia que hi ha més places d’hotels de cinc estrelles gran luxe (2.438) que d’una estrella (1.399) o de dues (1.825).

Els dos districtes on hi ha més hotels oberts són l’Eixample i Ciutat Vella –35 establimen­ts en cadascun. Si s’hi suma Sant Martí, amb gairebé 20 hotels, entre aquestes tres àrees de la ciutat sumen 19,849 places i aglutinen un 77,5% de l’oferta.

Pel que respecta a la regió de Barcelona, més enllà de la capital catalana, segons dades de la Diputació, hi ha un total de 825 establimen­ts oberts, que represente­n un 57,1% dels censats.

El tipus d’allotjamen­t dels que hi ha més oberts respecte al total són els càmpings: gairebé 60, que represente­n un 74,7% de l’oferta.

Hi ha 387 hotels disponible­s (61,1% del total), a més de 41 apartament­s turístics (56,1%) i gairebé la meitat, un 51,1%, de cases rurals que hi ha a la província, 338.

En números absoluts, la majoria dels establimen­ts oberts són a la costa: més de 400, el doble dels que estan oberts a la zona del Pirineu-Berguedà, la destinació que ocupa la segona posició.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Tot i que es veuen turistes, no té res a veure amb altres estius
LLIBERT TEIXIDÓ Tot i que es veuen turistes, no té res a veure amb altres estius

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain