La Vanguardia (Català)

L’estiu dels ‘road trips’

Amb el seu país convertit en l’epicentre mundial de la pandèmia, els nord-americans s’obliden de volar i opten pels viatges per carretera, però a destinacio­ns properes

- Beatriz Navarro

Si aquest hagués estat un any normal, les nord-americanes Aimee i Jenn ara mateix serien al Japó amb la seva filla de deu anys, la Sidney, descobrint el país amb l’excusa d’assistir als Jocs Olímpics. Volar a l’estranger és una cosa habitual per a aquesta parella de Washington, que l’any passat va passar les vacances estivals entre Itàlia i Israel i altres estius travessa el país de costa a costa per anar a Califòrnia o Oregon.

La família ha passat la quarantena a casa seva, a la costa de Delaware, des d’on elles han teletrebal­lat i la nena ha seguit classes a distància. Valorades totes les opcions vacacional­s, aquest any s’han decidit per la carretera. “No tinc gens de ganes de pujar a un avió”, admet l’Aimee, mestra d’una escola privada. El 2020 serà, més que mai, l’estiu dels road trips o els viatges per carretera als Estats Units, dins del país i amb rutes no gaire llargues.

El seu pla és llogar una autocarava­na i recórrer Maine, Vermont i el nord de Nova York, on en homenatge al seu pla original visitaran les instal·lacions de les Olimpíades d’hivern del 1980. Acabaran la seva ruta a les cascades del Niàgara. “Sempre he volgut travessar el país amb cotxe però ara mateix, amb la Covid-19, no em ve de gust fer-ho. Hi ha llocs que estaran tancats o massa plens i no vull desaprofit­ar un viatge així. Tot i que vaig créixer a Long Island (Nova York) em queden molts llocs per veure al nord i aquest és l’estiu per fer-ho”, explica l’Aimee.

Vermont i Maine són dues destinacio­ns de moda aquest estiu de la pandèmia per als nord-americans que viuen al nord de Washington. Poc poblats, els dos estats s’han pres seriosamen­t el virus i l’han tingut a ratlla. Al juny es van obrir al turisme però amb condicions, com ara tenir un test negatiu recent. Els controls són laxos però actuen com a factor de seguretat.

“Serà el meu primer viatge en autocarava­na”, diu l’Aimee entusiasma­da. Per a aquest mercat, el coronaviru­s ha estat una benedicció: els lloguers han augmentat un 650% segons algunes empreses. També han pujat fortament les vendes, senyal que alguns consumidor­s ho consideren una opció a llarg termini. Tenir bany propi ha estat un factor important en la seva decisió.

Segons els epidemiòle­gs, la probabilit­at d’encomanar-se de la Covid-19 als lavabos públics és molt baixa, però per a algunes persones és motiu d’ansietat i està demostrat que en aquests espais sí que es poden contreure altres virus. Aquests temors expliquen que aquest any moltes americanes hagin adquirit un nou accessori de viatge: el shewees o Go Girl, dispositiu­s urinaris que permeten a les dones orinar a peu dret. A diferència de les falques que reparteixe­n per exemple en els festivals, els nous models no estan fets de paper, sinó de silicona de colors brillants i són fàcils de netejar.

Les decisions de l’Aimee i la Jenne encaixen amb les de la majoria de nord-americans aquest any. Amb les fronteres tancades, la crisi

L’accessori de viatge d’aquest any per a moltes americanes són els dispositiu­s urinaris portàtils de silicona

i el virus actiu, la majoria farà viatges per carretera i diverses estades curtes al llarg de l’estiu. S’esperen uns 700 milions de desplaçame­nts, un 15% menys que l’any passat, segons l’Associació Americana de l’Automòbil, que calcula que un 97% es faran amb cotxe, 10 punts més que fa un any. És l’únic mitjà de transport que creix, es calcula que els viatges amb avió es reduiran un 73%.

Les reserves internacio­nals s’han desplomat als EUA però aquestes destinacio­ns a menys de 500 quilòmetre­s del domicili dels estiuejant­s s’han disparat, segons la plataforma Airbnb. La geografia del país ofereix destinacio­ns per a tots els gustos. Si el que busca el viatger són petits pobles amb vinyes, vagi-se’n a Virgínia, aconsella el portal de viatges Afar. Enamorat dels fiords noruecs? Provi amb Alaska. Algunes vistes d’Illa Catalina (Califòrnia) podrien passar per Grècia, encara que l’oferta gastronòmi­ca faci sortir ràpidament del somni el turista... El viatger americà que surt a l’estranger és més exigent i conreat del que es pot pensar. Airbnb no creu que els canvis hagin de ser permanents.

 ?? JOHN GREIM / GETTY ??
JOHN GREIM / GETTY
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain