La Vanguardia (Català)

Arròs del senyoret de La Mar Salada

-

PER A LA BASE DE MARISC Ingredient­s:

300 g de peix de roca (rata, aranya, escórpora, veta...)

300 g de morralla (besuguets, gallineta, caps de rap...)

200 g de crustacis (cranc, galera, caps d’escamarlà)

2 cabeces d’alls

100 g d’oli d’oliva

50 g de conyac

50 g de vi de Jerez

5 g de pebrot vermell dolç

5 g de pebre vermell de

La Vera

PER A LA BRESA Ingredient­s:

3 pastanague­s 2 porros

3 cebes de Figueres 1/2 api

2 naps

2 nyores

3 fulles de llorer

PER AL SOFREGIT

200 g d’oli d’oliva

600 g de ceba de Figueres 400 g de tomàquet madur

Eviscereu i netegeu els peixos i poseu-los en safates de forn. Saleu-los generosame­nt, afegiu un bon raig d’oli d’oliva i poseu-ho tot al forn durant 15 minuts a 250 graus fins que quedi ben torrat. Reserveu-ho.

En una paella, salteu els crustacis amb les cabeces d’alls i el pebrot vermell, flamegeu-los amb el conyac i el xerès i reserveu-ho. En una olla profunda, poseu un raig d’oli i les verdures de la bresa netes i tallades a juliana i sofregiu-les a foc fort durant cinc minuts. A continuaci­ó, afegiu-hi el peix i els crustacis ja saltats, cobriu-les amb cinc litres aigua i deixeu-les bullir 45 minuts a foc suau. Transcorre­gut aquest temps, coleu-les i reserveu-les.

Elaboració del sofregit

Piqueu a ganivet la ceba ben fina i poseu-la a coure a foc lent amb un bon raig d’oli d’oliva fins que quedi com una melmelada. Afegiu-hi el tomàquet ratllat i coeulo fins que s’hagi evaporat tota l’aigua.

PER A L’ARRÒS

500 g d’arròs bomba 1.500 ml de fumet de peix 200 g de sofregit

50 g d’all picat

150 g de calamar fresc Julivert picat

3 molls de roca

3 unitats d’aranya de mar 6 navalles

Elaboració

En una cassola de ferro colat amb un raig d’oli calent, poseuhi el calamar tallat a daus, tot seguit l’all picat i després el sofregit. Quan estigui tot barrejat, afegiu-hi l’arròs i nareu-lo durant dos minuts a foc mitjà. Cobriu l’arrós amb el fumet que ja ha d’estar al punt d’ebullició i deixeu-ho coure a foc fort durant vuit minuts, i quatre minuts més a foc mitjà.

Poseu els peixos, prèviament filetejats i salpebrats, i les navalles sobre l’arròs i acabeu-ho de coure al forn a 240ºC durant quatre minuts més.

A aquest arròs se li poden posar les verdures de temporada que més ens agradin, com ara carxofes, mongeta tendra o bolets de temporada. Quan el traieu del forn és important no tardar gaire a servir-lo. És molt important respectar el temps de cocció de l’arròs.

 ?? LMS ??
LMS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain