La Vanguardia (Català)

“Res no és el que sembla, fem el que podem”

- BEGOÑA CORZO SUÁREZ

Anna Alarcón (41) està en un molt bon moment malgrat que les circumstàn­cies no acompanyin. Ha acabat la sèrie de Netflix El inocente i espera il·lusionada la projecció al festival de Màlaga d’A este lado del mundo, de David Trueba, i La ofrenda, de Ventura Durall, els seus dos primers films com a protagonis­ta.

Què va ser el primer que va fer quan va poder sortir?

Veure els amics i la família; trobava moltíssim a faltar veure’ls i tocarlos. I just sortir del confinamen­t vaig llogar una casa a l’Empordà on vivim quatre unitats familiars. Això em permet respirar una mica més bé, perquè el desconfina­ment està sent dur, amb totes aquestes anades i vingudes i aquesta incertesa.

Un bon any dolent: protagonit­za dos films que van a Màlaga. Tinc molts nervis; són les meves primeres protagonis­tes en cinema. Són dos films molt diferents, dues dones que no tenen res a veure.

Què li ha aportat David Trueba a A este lado del mundo?

Trueba entén la complexita­t de l’ésser humà. Per a ell les coses no són blanques o negres. Va més enllà del que l’aparença ens pot suggerir. Té una mirada neta i profunda de respecte al món. Sap on ha de posar el focus en cada moment. Amb aquesta pel·lícula, des de la senzillesa narra la complexita­t de l’ésser humà, que fem el que podem i que res no és el que sembla.

Va rodar a Melilla i Madrid.

Hi ha un abans i un després d’aquest rodatge. Vaig veure una realitat molt dura que m’ha canviat profundame­nt la manera de veure el món i de consumir. Com pot ser que girem l’esquena a aquesta desgràcia humana? M’ha trencat per dins. Veure aquelles tanques que esquincen els cossos que les salten, o els portadors de la frontera, purs animals de càrrega. Hem de tenir una mica de consciènci­a. Ser conscients que som contradict­oris ja és un pas.

A La ofrenda viu un infern.

És purament emocional. Es basa en un triangle amorós. La Violeta és psiquiatra, amb una vida familiar aparentmen­t feliç, però amb un dolor del passat no curat. Tracta de com afrontar la culpa, el perdó. L’amor no resolt. Viu a l’infern d’aquells llocs no coneguts perquè no hi hem posat llum.

I quin és l’infern de l’Anna?

De vegades el meu excés de sensibilit­at em porta al patiment. Però faig treball personal per coneixe’m.

Practica ioga i medita.

M’encanta posar-me del revés, fer verticals, ponts... Quan era petita volia fer gimnàstica esportiva. Necessito molt la part física. I en aquests moments necessito ballar.

Ha ballat molt?

Tant com he pogut. És un moment complicat en què cal intentar estar bé amb un mateix i amb els altres. Cal fer molt treball personal per donar amor.

El seu personatge, la guàrdia civil Nagore, diu que enamorar-se és una qüestió de fe.

Com més grans som, més fe hem de tenir en l’enamoramen­t. El meu terapeuta diu “enamora-miento”. És molt fàcil que ens enganyem, i per això hem d’anar a poc a poc per conèixer qui tenim davant, més que projectar el que ens encantaria veure. És difícil, però intento anar a poc a poc i escoltar l’altre i a mi mateixa.

Quines són les seves aficions? Perdre’m pel bosc, i, si vaig sola, millor; nedar al mar; quedar amb els amics... La fotografia m’apassiona, i he tornat a l’analògica.

També escriu.

Sí, ara sobre una experiènci­a dura que vaig tenir amb 7 anys. M’està

Espera il·lusionada la projecció a Màlaga d’‘A este lado del mundo’ (D. Trueba) i ‘La ofrenda’ (V. Durall), els seus primers films com a protagonis­ta

ajudant molt, i, si pogués servir per a altres persones, seria meravellós.

La seva màxima virtut? L’escolta.

I el seu pitjor defecte?

La precipitac­ió a l’acció.

De què es penedeix?

Em penedeixo més del que no he fet, però sí que de vegades he estat impulsiva i m’he ficat en un embolic, sobretot en els temes emocionals.

Què la repel·leix?

Ara mateix no em venen gens de gust els que s’asseuen a criticar o a jutjar. No puc amb les idees preconcebu­des, ni amb l’excés de soroll, ni amb l’excés d’informació. També em repel·leixen les xarxes socials.

Quins projectes té?

Començo el monòleg Una galaxia de luciérnaga­s, per al Temporada Alta, a Girona, a l’octubre. Parla del privilegi.

Hi ha alguna cosa que encara no s’ha atrevit a fer i que desitja molt?

Agafar-me un any i fer la volta al món. I saltar en paracaigud­es. I, a la feina, agafar alguns directors i dirlos directamen­t: “Vull treballar amb tu”.

A qui l’hi vol dir?

Em fa vergonya, però em ve molt de gust Carlos Márques-Marcet. M’agraden les històries que explica i des d’on les explica.

 ??  ?? L’actriu Anna Alarcón
L’actriu Anna Alarcón
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain