La Vanguardia (Català)

Calor i primeres tempestes

- Alfred Rodríguez Picó @AlfredRPic­o

Fa un any per aquestes dates la calor era intensa, més o menys com l’actual i va continuar fins al dia 12 d’agost, jornada en què violentes tempestes van afectar diverses zones de Catalunya, una d’elles realment severa a Vilanova i la Geltrú o a l’aeroport de Barcelona. Avui s’inicia una progressiv­a inestabili­tzació del temps, apareixent les primeres tempestes que demà podran ser localment intenses al Pirineu. De fet, amb curtes treves, les tempestes afectaran diversos punts de la geografia catalana fins entrada la segona quinzena del mes. La calor i la xafogor els tenim assegurats fins dimarts o dimecres.

CATALUNYA

Sol amb alguns núvols alts i alguna primera tempesta al Pirineu, fenòmens puntuals, ambient calorós. Demà alguns núvols al matí, dominant el sol. Les tempestes del Pirineu, a partir de la tarda, s’estendran al llarg de tota la serralada i fins i tot avançaran cap al Prepirineu, localment intenses, desgastant­se però assolint discretame­nt punts de la Catalunya central i ponent. A partir de dilluns lleuger descens de la temperatur­a, però la xafogor a la costa i comarques pròximes serà notable. Algunes tempestes de tarda al Pirineu. A partir de dimecres o dijous, la inestabili­tat guanyarà punts.

ESPANYA I EUROPA

Les tempestes d’Itàlia es desplacen a Grècia i Turquia, espectacul­ars algunes tempestes amb mànegues que van afectar Sicília fa un parell de dies. Forta calor a tota l’Europa occidental i central però atenció a algunes tempestes fortes a França, Bèlgica i Holanda, més probables a partir de demà. A Espanya calor generalitz­at encara que amb un progressiu descens a la meitat oest a partir de demà i sobretot la propera setmana. Algunes tempestes entre la Ibèrica i el Pirineu, també algun xàfec a últimes hores al centre, fenòmens aïllats. A partir de dimarts les tempestes guanyaran terreny i dimecres podrien ser una mica intenses en punts de la meitat nord i zona centre. Xafogor a les costes mediterràn­ies.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain