La Vanguardia (Català)

Cultura amb ADN Barcelona

- Miquel Molina

mitè d’empresa d’una important caixa, i als noranta es distingeix per una singular programaci­ó de films arribats de l’Àfrica subsaharia­na. El 2010 se’l queden dos cinèfils, Isabelle Buron i Raphaël Vion, que inscriuen la sala a la CIP, xarxa de cinemes independen­ts de París. Però els comptes tampoc no quadren, i l’abril del 2018 es fa última projecció.

Aquí també hi ha acció popular. Originals okupes, un grup de cinèfils continua il·legalment les projeccion­s (durant el confinamen­t les imatges ballaven a la paret exterior del cinema) sota la divisa que “el dret és menys important que el futur de l’únic cinema associatiu de París”.

El 21 de setembre un jutge arbitrarà el desacord entre propietari i ocupants. A l’Ajuntament de París neguen tota intervenci­ó fins al moment. “El dret de tempteig és una arma de pes –diu la nova adjunta a Cultura, Carine Rolland–; no podem invocar un dret diví. Fa falta un motiu d’interès general. Per exemple, la necessitat de preservar activitats culturals. En el cas d’un cinema com Le Clef, l’Ajuntament ha de demostrar que, sense ell, certs films no trobarien pantalla”. Argument

improbable a la ciutat d’Europa amb més nombre de sales.

En fi, entre els rescats teòrics el més complicat és el del Bataclan, símbol per la matança del novembre del 2015, d’actualitat per la recuperaci­ó de la porta pintada per Banksy (The sad young girl) el 2018, robada el 2019 i trobada per la policia italiana el juliol passat.

Com moltes altres sales, la del Bataclan és propietat d’un home de negocis, Arnaud Lagardère (Hachette, els Relay dels aeroports, el setmanari Paris Match), en una xarxa nacional que inclou, a París, el Folies Bergère i el Casino de París. Davant el futur incert –a causa del virus– dels espectacle­s massius, i les seves pròpies dificultat­s empresaria­ls, Lagardère vol vendre la seva branca espectacle­s. Però en bloc. Associacio­ns populars, incloent-n’hi una de víctimes de les matances, consideren que el Bataclan “és un cas a part, i hauria d’integrarse al seu projecte conservado­r”. L’arma decisiva pot ser una ordenança nacional, del 1945, que prohibeix tot canvi d’afectació d’una sala d’espectacle­s sense autoritzac­ió del Ministeri de Cultura.

El Bataclan és més que una sala de concerts. Ja ho era abans de l’atemptat del 2015 per una sèrie d’enregistra­ments mítics, i des d’aleshores encara ho és més. Un dels lemes que es corejaven a la plaça de la République al cap de pocs dies de la matança era “Tornarem al Bataclan”, com va passar, un any després, amb un concert de Sting. La sala és, per tant, un símbol de la resistènci­a dels parisencs a veure alterada la seva forma de vida per culpa de la intolerànc­ia. Per això té sentit que ara l’Ajuntament estudiï l’opció d’adquirir-lo, en cas que es vegi obligat a tancar per la pandèmia.

El Consistori ja intenta comprar la sala Bateau Lavoir Moderne, un safareig que apareix a La taverna, de Zola, i que després va ser teatre. Aquesta compra forma part d’una operació de rescat d’uns equipament­s que afectarien greument el discurs cultural de la ciutat si desaparegu­essin. Es tacta d’una operació que convida altres ciutats del món a fer-se la mateixa pregunta: “Què estem disposats a fer per evitar que la Covid-19 acabi de sepultar els escassos testimonis de la identitat local que havien sobreviscu­t a la gentrifica­ció i la desnatural­ització dels centres històrics?”.

Barcelona ja havia desenvolup­at polítiques com aquesta. El 2011, en plena crisi econòmica, l’Ajuntament de Jordi Hereu va adquirir el teatre Arnau per salvar-lo del picot. Anys després van ser els socialiste­s de Jaume Collboni els que van tancar l’adquisició del teatre Tantaranta­na, amb el mateix propòsit. Fins i tot van negociar una operació que provava d’assegurar la continuïta­t del precari Molino.

Aquests mesos de pandèmia els dos socis de govern (BComú i PSC) han actuat sense complexos a l’hora d’injectar diners públics en la cultura, com s’ha vist en el Grec i en el llançament del bonus de consum cultural. I, de fet, s’ha parlat internamen­t de la conveniènc­ia o no de rescatar equipament­s.

Les últimes setmanes hi ha hagut reunions entre representa­nts municipals i els responsabl­es del Taller de Músics, una escola que té una importànci­a estratègic­a per a l’ecosistema musical barceloní (d’aquí va sortir, entre d’altres, Rosalía) i per a la bona salut de Ciutat Vella. Són converses que estarien ben encarrilad­es i que tenen per objectiu que les institucio­ns assumeixin un paper en la gestió del Taller i que garanteixi­n, així, la seva continuïta­t. Més endavant podria sumar-s’hi la Diputació.

L’aposta parisenca té riscos, i requereix una inversió molt difícil d’abordar en moments de tanta emergència social. Sempre serà polèmica, a més a més, la decisió de rescatar una sala i no una altra.

Però aprofitar la pandèmia per reconduir unes ciutats que se’ns havien escapat de les mans per culpa del turisme de masses i de l’especulaci­ó significa precisamen­t això: desxifrar l’ADN de la ciutat i, si es conclou que aquest últim té un marcat biaix cultural, garantir que perviuen els trets que el sustenten. Ni tan sols els ultraliber­als més recalcitra­nts posen en dubte aquests dies que els diners públics han de servir per salvar el que valgui la pena preservar del nostre món d’ahir.

Davant el futur incert dels espectacle­s massius, el propietari del Bataclan vendria les seves sales, però en bloc

Una ciutat que presumeix de la seva vocació cultural ha d’intentar salvar els símbols que sustenten aquest discurs

 ?? WIKIPEDIA ?? Bateau Lavoir Moderne El Consistori parisenc intenta comprar aquest safareig que apareix a La taverna, de Zola, i que després va ser teatre. La seva desaparici­ó faria malbé el discurs cultural de la ciutat
WIKIPEDIA Bateau Lavoir Moderne El Consistori parisenc intenta comprar aquest safareig que apareix a La taverna, de Zola, i que després va ser teatre. La seva desaparici­ó faria malbé el discurs cultural de la ciutat
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain