La Vanguardia (Català)

Quatre partits

- David Carabén

Només són quatre partits. I aquest equip, si s’ho proposa i està inspirat, pot guanyar qualsevol rival”. Potser això, dit així, exactament, no ho ha dit ningú. Però, si fa no fa, també ho deu haver dit o pensat tothom que, resignadam­ent, volia recuperar la connexió amb el Barça, ara que entrem en la fase final de la Lliga de Campions, en aquest any tan trist, de contenció profilàcti­ca i racionamen­t emocional, a causa del mal joc, la pandèmia i les espifiades dels nostres venerables administra­dors…

Són les coses que ens diem per seguir creient en nosaltres mateixos, quan sembla que ningú més hi creu, i que tot s’ensorra al nostre voltant. “Només quatre partits”. Sempre m’ha agradat parar l’orella sobre aquesta mena de missatges d’ànim. Els atorguem una eficàcia variable, retrospect­ivament, segons el resultat final. Com les fórmules sintètique­s de l’autoajuda, tan pròximes a l’eslògan publicitar­i, des del cèlebre “Just do it” (Només fes-ho) de Nike fins al més discret “Impossible is nothing” (Impossible no és res) d’Adidas, semblen estrictame­nt creats per a les situacions extremes, en què aturar-se a pensar ja és com una derrota. Quan encara et falta un tram per arribar a casa, per exemple, i t’has excedit amb el dinar… Em fascinen, crec, per aquesta desconfian­ça, per aquest vertigen colossal que manifesten envers el vagareig mental dels badocs, o contra la indefinici­ó i el dubte, practicats amb la desídia de qui passa l’estona sense solta ni volta, i que, ai las, jo considero com un pas previ i fonamental per emprendre qualsevol cosa que de veritat valgui la pena.

L’esport, i el Barça concretame­nt, té una gran tradició de frases encoratjad­ores,

L’esport, i el Barça concretame­nt, té una gran tradició de frases encoratjad­ores

penjades a les parets dels vestidors, proferides en rodes de premsa o adoptades com a crits de guerra pels jugadors. Helenio Herrera en tenia de magnífique­s, creades per ell mateix o manllevade­s d’altres autors. M’agrada molt aquella que deia “Caminar lentament cansa”. O aquella altra: “Res és difícil. N’hi ha prou amb començar”. Per això em va sorprendre la vulgaritat d’aquell insípid “Uno, dos, tres, Barça!” amb què s’animava la plantilla del primer equip, en rotllana, abans dels partits de l’era Valverde, a la sèrie documental Matchday.

“L’últim ball”, o The Last Dance, amb què els Chicago Bulls van conjurar-se per tancar una època gloriosa, comparteix amb el “salid y disfrutad” de la primera Copa d’Europa del Barça una reivindica­ció del plaer, de l’estil, del gest, com a element central d’una manera d’entendre l’esport i la vida. Quatre partits? “Quatre minuts”, és el que diem quan fa estona que ens esperen i ja hem admès que arribem tard. Em temo que ja ningú es recorda de ballar.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain