La Vanguardia (Català)

Un timó ja sense timidesa

Fabián dirigeix el joc del Nàpols després que Setién s’identifiqu­és amb ell al Betis

- CARLES RUIPÉREZ

En la seva etapa a la banqueta del Barça, Frank Rijkaard entreveia que Thiago Motta tenia tot el potencial per arribar a ser el futbolista que ell havia estat a l’Ajax i al Milan. Una vegada, en ple Mundial de Sud-àfrica, Del Bosque, que va ser migcentre, va afirmar que li agradaria reencarnar-se en Sergio Busquets. I a Quique Setién se li van il·luminar els ulls quan va veure jugar aquell noi alt i espigat, migcampist­a ofensiu, fi i delicat en la passada i golejador gràcies a un gran xut amb l’esquerra. Setién, que encara conserva ànima de jugador i li agrada ficarse als rondos, no va poder evitar veure’s reflectit en Fabián Ruiz, que va poder ser barcelonis­ta per 1 milió d’euros i que avui, que en val 50, comanda el Nàpols.

Era l’estiu del 2017 i el tècnic acabava d’aterrar al Villamarín, mentre que el del planter verd-i-blanc tornava d’una cessió a Segona a l’Elx. Setién no va dubtar a convertir-lo en el seu timó. I per això fins i tot va paralitzar una venda al Barça, que volia Fabián per al filial. El club blaugrana va posar un milió d’euros per emportar-se’l al Miniestadi, però el Betis va dir que no. El càntabre va entendre que al nano, amb 21 anys, el que li feia falta era confiança, i, a mesura que jugava, el futbol de Fabián perdia timidesa i cada dia s’elevava més.

Però aquella pretempora­da no va ser la primera vegada que Setién va tenir al davant l’esquerrà de Los Palacios, perquè, curiosamen­t, el debut de Fabián amb el primer equip del Betis es va produir a l’Anxo Carro de Lugo el desembre del 2014 contra l’equip que dirigia l’actual tècnic del Barça. Juan Merino va ser qui li va donar l’alternativ­a. “On jugui, triomfarà. L’únic que li faltava era una mica de maldat al camp, perquè és massa bona persona”, vaticina Merino. Setién el va posar com a titular al Bernabeu al setembre i ja no va sortir de l’onze. “Vaig aprendre que havia de voler la pilota en qualsevol moment. Em va ensenyar a demanar la pilota i a continuar-ho intentant quan fallava”, reflexiona el sevillà sobre els ensenyamen­ts del tècnic del seu rival.

El cert és que amb aquella temporada (35 partits i 3 gols) n’hi va haver prou perquè el Nàpols tingués clar que no se li podia escapar. El club italià va pagar els 30 milions de la seva clàusula i li va fer un contracte fins al 2023, a raó de 2,5 milions per temporada.

Tot i això, Fabián Ruiz, la mare del qual va ser netejadora de les instal·lacions bètiques, no ha deixat de tocar de peus a terra i ha continuat creixent, sentint-se important, primer amb Ancelotti i ara amb Gattuso. La temporada passada es va proclamar campió d’Europa sub-21 –amb gol inclòs a la final– i aquesta ha aixecat el seu primer títol amb el quadre napolità, la Coppa d’Itàlia. A més a més, es va convertir en un fix en les convocatòr­ies de la selecció.

Cervell d’elaboració, ningú no ha donat més passades al calcio que ell aquesta campanya, amb 2.331, mentre que a la Champions, amb 452 passades intentades, presenta uns registres semblants a De Jong, Kroos o Jorginho, interiors del seu perfil. Fins al punt que ha posat fi a l’etiqueta que els migcampist­es espanyols, després de Luis Suárez, Del Sol i Peiró, no servien per al futbol italià, ja que no van triomfar Martín Vázquez, Gallego, Víctor Muñoz ni Amor, ni tampoc Guardiola, Mendieta, De la Peña o Farinós al segle XXI.

Fabián va guanyar quan va perdre la timidesa, i Gattuso li exigeix. “Ens ha donat molt però té marge de millora. Aquesta mena de partit és bo per a ell. Si vol ser un campió no pot tenir por”, encoratja el seu timó.

ARA TRIOMFA AL ‘CALCIO’ El 2017 el Barça volia el jugador per al B i en va oferir un milió, però el tècnic del Betis va vetar l’operació

 ?? FRANCESCO PECORARO / GETTY ?? Fabián Ruiz va marcar amb aquest cacau amb l’esquerra en l’últim partit de la lliga italiana l’1 d’agost contra el Lazio
FRANCESCO PECORARO / GETTY Fabián Ruiz va marcar amb aquest cacau amb l’esquerra en l’últim partit de la lliga italiana l’1 d’agost contra el Lazio

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain