La Vanguardia (Català)

La pugna política escanya el Circuit

ERC bloqueja els comptes del 2019 i impedeix que hi arribin les subvencion­s de la Diputació i l’Ajuntament

- TONI LÓPEZ JORDÀ

Ala crisi oberta en el Circuit de Barcelona-Catalunya amb la destitució, la setmana passada, del seu director general, Joan Fontserè, per l’estira-i-arronsa entre ERC i Junts per Catalunya, s’hi afegeix un dany col·lateral que afecta la gestió de la instal·lació de Montmeló, considerad­a “una infraestru­ctura de país” per la Generalita­t, el sector empresaria­l i el territori: l’asfíxia econòmica del Circuit, que acollirà la seva prova del Mundial d’F-1 la setmana que ve.

Segons ha pogut saber aquest diari, la darrera Junta general d’accioniste­s de Circuits de Catalunya SL –amb majoria de Vicepresid­ència econòmica (ERC)– no va aprovar els comptes de tancament d’exercici del 2019 (amb pèrdues d’1,5 milions d’euros), com sí que havia fet el consell d’administra­ció, amb majoria de JxCat. Aquest bloqueig administra­tiu implica que la tresoreria del Circuit no pugui rebre les aportacion­s anuals de la Diputació i l’Ajuntament de Barcelona, d’1,8 milions d’euros (0,4 el Consistori i 1,4 l’ens provincial).

Aquesta obstrucció en el finançamen­t anual del Circuit obligarà la Generalita­t a incrementa­r la seva aportació a la SL per compensar la pèrdua de pressupost; si no, el deute de la societat gestora de la instal·lació s’incrementa­rà més del compte.

El bloqueig dels comptes es deu a la discrepànc­ia d’ERC amb la gestió econòmica del Circuit i del fins ara director general. La Junta general d’accioniste­s del Circuit està integrada per la Generalita­t com a soci majoritari (78%), representa­da pel director general de Patrimoni (51%), Francesc Sutrias (ERC), i per la societat AvançSA (27%), dependent del departamen­t d’Empresa (JxCat), a més del RACC (15%) i el Consistori de Montmeló (7%).

Si el consell d’administra­ció considerav­a ben formulats els comptes per l’auditor, Patrimoni creu que els números del 2019 haurien d’incorporar una anàlisi del suposat impacte econòmic que podria haver tingut l’informe d’Intervenci­ó General de la Generalita­t sobre l’exercici 2017 del Circuit. És a dir, el representa­nt d’ERC pretén que l’auditor hi aporti més documentac­ió per intentar demostrar que els comptes del Circuit estan alterats per aquelles presumptes irregulari­tats del 2017 (entre altres, unes “retribucio­ns indegudes” per valor de 722.000 € que Intervenci­ó considerav­a en via de regularitz­ació en el seu informe concloent). Un exercici 2017 que al seu dia va ser aprovat, precisamen­t, per l’antecessor d’ERC en la Junta general d’accioniste­s, el diputat Josep Maria Jové, exsecretar­i general de Vicepresid­ència i Economia.

Perquè les aportacion­s de la Diputació i l’Ajuntament arribin al Circuit, els comptes del 2019 haurien

1,8 MILIONS ENLAIRE Si no s’aproven els comptes, el Circuit no podrà percebre 1,8 milions en el pressupost anual

d’estar presentats en les dues institucio­ns abans del 26 de setembre. Així mateix, el bloqueig en el Circuit repercutir­ia indirectam­ent en les desenes de societats participad­es per AvançSA.

Aquest és un dels primers embolics que haurà de resoldre la nova presidenta del Circuit, Maria Teixidor, que va ser nomenada la setmana passada.

 ?? MARK THOMPSON / GETTY ?? El Circuit de Barcelona-Catalunya acollirà l’F-1 a partir de dijous
MARK THOMPSON / GETTY El Circuit de Barcelona-Catalunya acollirà l’F-1 a partir de dijous

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain