La Vanguardia (Català)

La Generalita­t calcula que el dèficit d’inversió va restar 9,8 punts al PIB

Un estudi estima la pèrdua en 23.820 milions d’euros entre el 2002 i el 2017

- LUIS FEDERICO FLORIO

El “dèficit d’inversió” del grup Foment a Catalunya ha restat fins a 9,8 punts al creixement del seu PIB entre el 2002 i el 2017, segons un estudi elaborat per la Generalita­t i la Universita­t de Barcelona (AQR-Lab) presentat ahir. En termes absoluts són uns 23.820 milions d’euros de “cost d’oportunita­t acumulat” i perdut a l’escenari de més desemborsa­ment públic entre els plantejats al document. La xifra surt de diverses simulacion­s tenint en compte el grau d’execució de les inversions pressupost­ades, les efectivame­nt executades i l’impacte que provoca una assignació pública “que s’allunya del pes econòmic de Catalunya”, segons es recull en el text.

En els quinze anys analitzats –fins al 2017 al ser l’últim exercici liquidat al fer l’estudi– l’economia catalana va representa­r de mitjana el 19% del PIB nacional i les inversions liquidades van quedar per sota, en el 15%, caient fins i tot al 12,7% a partir del 2010. “És un fet de sobres conegut el decalatge entre el pes de la inversió liquidada en Catalunya i el pes econòmic sobre el conjunt de l’Estat”, s’incideix.

Així mateix, hi ha un “percentatg­e d’execució sistemàtic­ament inferior” a Catalunya (74,8% del pressupost­at) que en la resta de l’Estat (85,1%), s’apunta, amb un de cada tres euros no executats a escala nacional afectant Catalunya. En les inversions del grup Foment s’inclouen les de direccions generals, organismes autònoms i les seves empreses públiques adscrites –com Renfe i Adif en l’àmbit ferroviari, Ports de l’Estat en el marítim i Aena en l’aeri–. La Generalita­t apunta que suposen “el gruix de les inversions efectuades pel conjunt del sector públic estatal”. Els percentatg­es de despesa són una denúncia repetida des del mateix Govern, però també és un reclam recurrent en les patronals i les cambres catalanes.

Què hauria passat si s’hagués invertit d’acord amb el pressupost­at o el pes de l’economia? Per respondre es fan simulacion­s partint de tres opcions, utilitzant un model de la Comissió Europea. La primera planteja un grau d’execució al nivell de la resta d’autonomies; una altra, una execució de tot el pressupost­at a Catalunya, i una última, una inversió del grup Foment equivalent al pes econòmic català. Segons l’estudi, en totes, el PIB català hauria crescut més,

IMPACTE El problema repercutei­x també en l’ocupació, segons l’informe

OCUPACIÓ L’estudi apunta que s’han deixat de crear fins a 113.000 llocs de treball

per la qual cosa en quinze anys hi ha una pèrdua de “cost d’oportunita­t” pel dèficit inversor “econòmicam­ent rellevant”: 2,6 punts del PIB si el grau d’execució fos com la resta d’Espanya; 5,4 punts si s’executés tot el pressupost­at, i 9,8 punts si s’invertís en funció del pes català en l’economia nacional.

A aquestes magnituds s’arriba, però, donant per descomptat que una inversió pública més gran tindria un efecte arrossegam­ent en la privada, en el consum perquè la gent creuria que l’economia creixeria a futur, en l’ocupació i en les exportacio­ns i importacio­ns. En conjunt, a l’escenari més agreujant per a Catalunya,

aconseguir­ien un efecte multiplica­dor fins a arribar als 9,8 punts de creixement esmentats. Perquè només tenint en compte una inversió pública conforme al pes econòmic de Catalunya, a l’escenari on se surt més ben parat en termes de despesa el PIB seria un 1,14% superior al final del període analitzat.

Sobre l’impacte en l’ocupació, també es veu afectat amb 29.500, 61.760 i 113.000 llocs de treball que no s’han creat en funció dels escenaris. “Que la inversió pública estatal estigui tan lluny de les propostes simulades té efectes sobre l’ocupació”, s’afirma.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Un treballado­r a les obres de l’estació de l’AVE de la Sagrera, a Barcelona
ÀLEX GARCIA Un treballado­r a les obres de l’estació de l’AVE de la Sagrera, a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain