La Vanguardia (Català)

Els EUA creen 1,8 milions de llocs de treball mentre lluiten contra la Covid-19

La xifra significa una frenada del mercat laboral respecte a juny i maig

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

El que en un altre moment seria un èxit, en l’època del coronaviru­s es considera una prova de la frenada econòmica i del difícil camí per a la recuperaci­ó del país més ric del món.

Depèn com es miren els números, varia el seu significat. L’economia dels Estats Units va sumar 1.763.000 nous llocs de treball en plena ressurgènc­ia del virus amb zones del país on hi va haver negocis que van haver de fer marxa enrere o restringir les seves operacions.

La xifra, una mica superior a la pronostica­da, representa un alentiment en el procés de recuperaci­ó pel rebrot de la Covid-19. Al juny es van crear 4,8 milions d’ocupacions i 2,7 el maig, quan es va començar a reobrir l’economia.

El percentatg­e de l’atur cau de l’11,1% al 10,2%. Aquest és el tercer mes consecutiu que aquest índex va a la baixa. Però encara es manté per sobre del 10%, el pic al que es va arribar en la Gran Recessió de la passada dècada, i és tres vegades superior al 3,5% de febrer –el més baix en mig segle–, quan el virus encara no havia impactat en l’economia.

“Malgrat que aquesta dada sigui una mica millor del que es preveia, aquest informe indica que encara falta molt per a la reanimació del mercat laboral”, va assenyalar Steve Rick, economista en cap de Cuna Mutual Group en la Fox. “S’ha fet marxa enrere en les reoberture­s, les sol·licituds de l’ajuda per atur continuen acumulant-se i s’opera amb un gran dèficit respecte a principis d’any”, va afegir aquest analista.

Aquest increment d’1,8 milions de llocs de treball no deixa de ser una petita fracció dels 22 milions que es van perdre al març i abril, període en què els negocis no essencials van abaixar les seves persianes per mitigar la propagació del patogen. El càlcul és que el nombre d’aturats continua estant per sobre dels 13 milions

Els nous contractes d’aquests úlMichelle

L’atur baixa al 10,2%, tot i que per damunt del 10% de la gran recessió i tres vegades més que al febrer

tims tres mesos represente­n un 40% dels llocs de treball que es comptabili­tzaven abans que la pandèmia creixés el març, circumstàn­cia que ha portat a una profunda recessió. El PIB dels EUA va caure un 32% en el còmput anualitzat durant el segon trimestre del 2020.

“El mercat laboral continua amb la seva curació, la qual cosa és encoratjad­ora, però el camí que hi ha per davant és llarg”, va assenyalar Meyer, responsabl­e econòmica de Bank of America per als Estats Units.

“En aquest estadi molt inicial de recuperaci­ó –va prosseguir en The New York Times–, és fàcil que els treballado­rs tornin ràpid per fer funcions operatives, però això no significa tornar als nivells pre-Covid (-19) ”.

Aquesta és la teoria de Jason Furman, exconselle­r econòmic del president Obama i avui professor a la Universita­t de Harvard, qui va anticipar que hi hauria un impuls “espectacul­ar” de contractac­ions al reobrir-se l’economia.

Tot i això, Furman va declarar que això era un miratge. L’ampolla s’havia buidat i s’ompliria ràpidament fins a la meitat. El més difícil era passar d’aquell punt i assolir el contingut total anterior.

La desacceler­ació suposa una pressió més gran en les negociacio­ns que la Casa Blanca i el Congrés celebren des de fa uns dies per aprovar un nou paquet d’estímuls. Republican­s, inclòs el Govern, i demòcrates estan allunyats “per bilions” en els seus plantejame­nt.

Aquesta teoria va ser aclamada pels defensors del Govern. De fet, el president Donald Trump va convocar rodes de premsa exprés després dels informes de juny i maig per aclamar la que va qualificar “la millor recuperaci­ó econòmica de la història”. Aquest divendres no hi va haver convocatòr­ia, tot un senyal.

Un dels problemes determinan­ts és el suplement especial de 600 dòlars a la setmana com a benefici d’atur pels que han perdut la feina.

Aquesta dotació va caducar divendres de la setmana passada. El president Donald Trump, a qui se li ha esfondrat l’argument de la millor economia de la història de cara a les eleccions de novembre, amenaça d’aprovar una ordre executiva per oferir ajuts i evitar els desnonamen­ts si no hi ha acord al Capitoli.

 ?? BRENDAN SMIALOWSKI / AFP ?? Un sabater veterà a Washington
BRENDAN SMIALOWSKI / AFP Un sabater veterà a Washington

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain