La Vanguardia (Català)

La fortuna de Zuckerberg supera la cota dels 100.000 milions de dòlars

El cofundador de Facebook és un dels grans guanyadors de la crisi

-

Per a alguns, la del coronaviru­s no és ben bé una crisi. La fortuna de Mark Zuckerberg, cofundador i al timó de Facebook, ha superat per primera vegada la cota dels 100.000 milions de dòlars –84.400 milions d’euros–, segons l’índex de milionaris de Bloomberg. Des de començamen­t d’any, el seu patrimoni s’ha engreixat el 28%, en 22.100 milions de dòlars o 18.660 milions d’euros, impulsat per les bones xifres de la xarxa social, que ha aconseguit esquivar el boicot d’anunciants i s’ha beneficiat d’un planeta confinat que mira a internet. L’empenta definitiva per trencar la barrera de les dotze xifres ha vingut amb el rebot en la cotització de Facebook en les últimes jornades, després de llançar Instagram la funció Reels, una aposta per competir amb TikTok.

El patrimoni de Zuckerberg es deriva en gran part de la seva participac­ió del 13% a la xarxa social. El cofundador del gegant, que es va originar al seu dormitori de la Universita­t de Harvard el 2004, ha dit que planeja regalar el 99% de les seves accions de Facebook al llarg de la seva vida.

Amb aquestes xifres marejadore­s, el directiu de 36 anys s’uneix als titans tecnològic­s Jeff Bezos i Bill Gates com les úniques persones al món que actualment tenen estatus de centimulti­milionari. Encapçala la llista de megarics Bezos, fundador d’Amazon, amb una fortuna de 190.000 milions de dòlars –160.400 milions d’euros–, després de disparar-se en 75.300 milions, el 66%, des de començamen­t d’any pels millors resultats de l’empresa de comerç electrònic. El seu patrimoni és el que més

Bernard Arnault (LVMH) i Amancio Ortega pateixen l’impacte del virus en el luxe i el comerç

creix aquest any. Darrere, a gran distància, se situa Bill Gates, fundador de Microsoft, amb 120.000 milions de dòlars –101.300 milions d’euros, “només” 6.200 milions més que al gener–. El cert és que tots dos comptarien fins i tot amb milers de milions més si el primer no hagués afrontat un costós divorci recentment i l’altre no portés mitja vida donant la seva fortuna.

Darrere de les tres riqueses més grans hi ha la tecnologia, que està vivint un any dolç. Les cinc companyies tecnològiq­ues dels Estats Units més grans –Apple, Amazon, Alphabet, Facebook i Microsoft– tenen valoracion­s de mercat equivalent­s al 30% del producte intern brut dels EUA, gairebé el doble que al final del 2018.

Després de les fortunes de Bezos, Gates i Zuckerberg apareixen les del francès Bernard Arnault, al capdavant de l’imperi del luxe LVMH, amb 81.400 milions de dòlars –68.730 milions d’euros, el 23% menys que a l’arrencar l’any– i el magnat indi Mukesh Ambani, propietari de l’energètica Reliance, que té 80.300 milions de dòlars –67.800 milions d’euros, el 37% més–. També és destacable el rebot de la fortuna d’Elon Musk, de Tesla i SpaceX, que creix el 155%, fins a 59.400 milions d’euros. L’espanyol més ric, Amancio Ortega, no apareix fins al lloc 16, amb 48.050 milions d’euros, després de deixar-se 15.600 milions aquest any, el 25%, per la caiguda de les accions d’Inditex, arrossegad­es per la baixada del consum pel virus.

Són les dues cares de la pandèmia: les tecnològiq­ues, i els seus propietari­s, somriuen. Els que necessiten les seves botigues per vendre, entre tancaments i caiguda de la demanda, pateixen.

 ?? ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP ?? Zuckerberg, en un acte a Washington l’any passat
ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP Zuckerberg, en un acte a Washington l’any passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain