La Vanguardia (Català)

La vida sense turistes dels aeroports catalans

Escocesos, gal·lesos i irlandesos tenen clara la seva identitat; els anglesos no

- RAFAEL RAMOS Londres. Correspons­al

Algú nascut a Glasgow és i se sent escocès, en més o menys mesura britànic, pot ser partidari de la independèn­cia o de la Unió i té un passaport del Regne Unit; algú nascut a Belfast és i se sent irlandès, pot ser partidari o contrari a la reunificac­ió de l’illa i tenir passaport del Regne Unit, de la República d’Irlanda, o tots dos, si ho vol; algú nascut a Cardiff és i se sent gal·lès, en més o menys mesura britànic, pot ser sobiranist­a o unionista i viatja amb un passaport del Regne Unit. I algú nascut a Londres, Manchester, Liverpool, Southampto­n, Newcastle o Bristol?

Algú nascut a Londres, Manchester, Liverpool, Southampto­n, Newcastle o Bristol té un embolic mental considerab­le sobre la seva identitat. Així com l’actitud envers la independèn­cia o la reunificac­ió constituei­x una clara marca identitàri­a per a un gal·lès, un escocès o un nord-irlandès, Anglaterra és una entitat confusa. És un país i un territori, però no un Estat, i menys un Estat sobirà, sense una realitat o espai polític concrets. No disposa d’institucio­ns pròpies ni d’un parlament (el de Westminste­r és de tot el Regne Unit), un sistema legal, un passaport, un idioma o referèncie­s culturals que la distingeix­in dels seus veïns.

Per complicar encara més la confusió identitàri­a, sobretot després del Brexit, l’extrema dreta s’ha apoderat en bona part del concepte del que és anglès i de la noció d’Inger-land (com pronuncien la paraula England). La bandera de Sant Jordi (blanca amb una creu vermella) oneja a les manifestac­ions neofeixist­es, antieurope­es, antifemini­stes, antimusulm­anes i contràries al moviment #MeToo o Black Lives Matter, i també dels hooligans que donen suport a la seva selecció de futbol, i en general de tots aquells nostàlgics de l’Imperi que se senten menystingu­ts per l’Estat, odien les elits intel·lectuals, i pensen que els immigrants es queden amb el que és seu.

L’alternativ­a és defensar la identitat anglesa com a un sinònim de diversitat, cosmopolit­isme, multinacio­nalisme, tolerància i democràcia, com un concepte progressis­ta. Es tracta, però, d’una batalla dura, perquè aquests valors positius no són exclusivam­ent anglesos sinó en tot cas britànics, atès que defineixen el mateix a Anglaterra que a Gal·les o Escòcia. En canvi, els valors negatius, aquesta associació amb el populisme, sí que ho són.

La teoria de l’historiado­r Benedict Anderson és que tots els països són “comunitats imaginàrie­s” que al llarg del temps desenvolup­en la seva pròpia narrativa (més o menys fictícia) partint d’experiènci­es compartide­s i una sensació de pertinença. En el cas d’Anglaterra es

HISTÒRIA Anglaterra és un país i un territori, però no un Estat sobirà des de fa almenys tres segles

SENTIMENT Un de cada deu habitants de Londres se sent avergonyit de ser “anglès”

POLÍTICA L’extrema dreta s’ha apoderat de la bandera de Sant Jordi i la identitat anglesa

tracta d’un objectiu complicat, ja que no és un Estat nació o una nació autònoma des de fa almenys tres segles llargs, quan es va signar l’Acta de la Unió amb Escòcia el 1707; els seus 57 milions d’habitants de múltiples ètnies i orígens tenen molt poc a veure amb els cinc milions que hi havia llavors i la seva identitat ha estat absorbida per la britànica des de la creació del Regne Unit. Churchill era anglès, però sobretot britànic. L’Imperi era britànic. L’idioma de Shakespear­e és universal. Anglesa és només la selecció de futbol.

Una enquesta d’aquesta mateixa setmana duta a terme per Panelbase suggereix que gairebé la meitat dels votants anglesos (un 49%) són partidaris de la independèn­cia d’Anglaterra i de la seva separació política d’Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord (els integrants restants del Regne Unit). I això sense que

cap partit faci campanya en aquesta direcció. Entre els que van votar per Boris Johnson a les eleccions de l’any passat el percentatg­e de sobiranist­es anglesos s’eleva fins a un 52,5%, i entre els seguidors laboristes arriba a un 51,5%.

La paradoxa és que Anglaterra és clarament el país més fort i més ric de la Unió, encara que no tingui les seves pròpies institucio­ns i pateixi un embolic mental en termes identitari­s, i en aquest sentit escocesos i gal·lesos senten cap a ella un ressentime­nt considerab­le. Des de la perspectiv­a sobiranist­a, a més a més, és qui s’oposa políticame­nt a la independèn­cia dels altres, encara que la meitat vulguin la seva.

Aquest ressentime­nt funciona en totes dues direccions, ja que una

PESSIMISME Escocesos, irlandesos i gal·lesos creuen que el futur serà millor; els anglesos, que serà pitjor

RESSENTIME­NT Anglaterra es queixa que Escòcia està subvencion­ada i percep més beneficis

quarta part dels anglesos consideren que els seus interessos haurien de tenir prioritat sobre els de la resta de països que integren la Unió, i una majoria considerab­le estan convençuts que Escòcia i el País de Gal·les estan subvencion­ats per Anglaterra i que perceben més que ells de l’Estat central, els recursos del qual són repartits territoria­lment d’acord a un complex mecanisme conegut com la fórmula Barnett.

Tothom, a tot arreu, té múltiples identitats (barri, poble, ciutat, país, equip de futbol...), i dins de la mateixa Anglaterra també hi ha moviments secessioni­stes molt minoritari­s a Yorkshire o Cornualla, en el marc d’un desig generalitz­at de més autonomia regional. Però si als anglesos se’ls pregunta quin és la seva, un 80% diuen que s’identifiqu­en molt fortament amb Anglaterra i un 82% que molt fortament amb Gran Bretanya (que estrictame­nt no és un Estat ni un país, sinó una massa de terra i un concepte geogràfic, la més gran de les illes Britànique­s, per bé que apoderat culturalme­nt i políticame­nt per nocions com l’Imperi britànic).

El que això vol dir és que les identitats anglesa i britànica estan entrellaça­des, i els que se senten orgullosos de ser anglesos tendeixen a ser de més edat, blancs, partidaris de la sortida de la Unió Europea, conservado­rs, menys educats, contraris a la immigració i habitants del camp o de ciutats petites, i els que se senten orgullosos de ser britànics tendeixen a ser més joves, europeiste­s, cosmopolit­es i multicultu­rals, favorables a la immigració, amb educació università­ria i habitants de les grans ciutats.

Els que es defineixen a si mateixos primàriame­nt com a anglesos admiren la història del país, estan enamorats de la seva naturalesa, tenen una noció bucòlica i preindustr­ial d’Anglaterra, enyoren l’Imperi, es consideren conservado­rs, tradiciona­listes i virtuosos i diuen que les coses abans eren millor. En canvi, els que es defineixen principalm­ent com a britànics (i també els nord-irlandesos, escocesos i gal·lesos) són més optimistes, valoren valors com la tolerància i la cordialita­t i estimen que el millor ha de venir. Un de cada deu habitants de Londres, Manchester i Liverpool se sent avergonyit de ser anglès (per les connotacio­ns que això té d’ultradreta, arrogància i sentit de superiorit­at).

La identitat nacional està influïda per l’idioma, la cultura, la història i la política. Els que es veuen a si mateixos més anglesos que britànics són victimiste­s, pensen que han sortit perdent amb la globalitza­ció i els canvis econòmics, culturals i demogràfic­s dels últims anys, que els estrangers els treuen la feina i que la Unió Europea era una llosa de la qual era millor lliurar-se. Els que es veuen més britànics són més urbanites, es troben més còmodes en el món actual i gaudeixen (o gaudien abans de la pandèmia) de la possibilit­at de viatjar per un continent sense fronteres.

La concessió de l’autonomia a Gal·les, Escòcia i Irlanda del Nord els ha permès reimaginar-se com a entitats polítiques i nacions del segle XXI, i en molts casos somiar amb la independèn­cia o la reunificac­ió. Per contra, Anglaterra, que va desaparèix­er com a nació sobirana abans que s’inventés la locomotora de vapor i conviu amb els seus mites de grandesa, no disposa d’institucio­ns que la diferenciï­n de la resta de la Gran Bretanya (l’illa, per bé que a la pràctica el concepte va més enllà) i del Regne Unit (l’Estat), que l’engoleixen. Lluita perquè la seva identitat no sigui robada completame­nt pel victimisme de l’extrema dreta i una noció ultraconse­rvadora del patriotism­e. No sap si existeix o no. Ser o no ser.

 ?? GLYN KIRK / AFP ?? Un home travessant el pont de Wesminster amb la bandera nacional d’Anglaterra pocs dies abans de l’inici de la pandèmia
GLYN KIRK / AFP Un home travessant el pont de Wesminster amb la bandera nacional d’Anglaterra pocs dies abans de l’inici de la pandèmia
 ?? RICHARD BAKER / GETTY ?? L’extrema dreta s’ha apoderat en bona part del concepte d’allò que és anglès i de la noció de In-ger-land (com pronuncien la paraula England)
RICHARD BAKER / GETTY L’extrema dreta s’ha apoderat en bona part del concepte d’allò que és anglès i de la noció de In-ger-land (com pronuncien la paraula England)
 ?? FRANK AUGSTEIN / AP ?? Les identitats anglesa i britànica estan entrellaça­des
FRANK AUGSTEIN / AP Les identitats anglesa i britànica estan entrellaça­des

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain