La Vanguardia (Català)

Sanitat vol reduir els contagis abans dels rebrots de setembre

El Govern central apressa les comunitats a arribar a l’inici del curs i la tornada a la feina amb pocs casos per abordar amb garanties el repunt

- CELESTE LÓPEZ Madrid

L’objectiu és clar, cal reduir tant com es pugui el nombre de casos i alentir la circulació del virus abans que arribi el mes de setembre. Perquè llavors, amb la tornada a la rutina, la incorporac­ió a la feina i l’inici del curs escolar els brots se succeiran. Però no és el mateix partir d’una bona situació que fer-ho tal com estem ara, amb una increment diari de casos que s’acosten als 2.000 (diagnostic­ats en les últimes 24 hores), amb algunes comunitats en situació molt complicada, com ara Aragó, Catalunya i País Basc i altres, com Madrid, amb un preocupant ascens.

L’objectiu és clar però, d’acord amb com està discorrent l’epidèmia, no sembla gens fàcil. Al contrari, les dades apunten que la xifra de contagiats no deixa d’augmentar en les últimes dues setmanes, especialme­nt a la Comunitat de Madrid, que aquests dies està experiment­ant un ind’asimptomàt­ics crement sostenible i constant. Les últimes dades disponible­s d’aquesta comunitat (els caps de setmana no les facilita) apunten que en 24 hores va registrar 567 nous casos i 4.147 en els últims 7 dies.

Madrid, amb 6,6 milions d’habitants i la metròpolis amb una mobilitat més gran no només al seu territori sinó a la resta d’Espanya, preocupa, sí. Però també Catalunya, País Basc i Aragó, que, malgrat que estan lluitant amb els brots que han sorgit al llarg d’un mes, continuen registrant xifres importants de contagis. Especialme­nt les dues últimes, que no aconseguei­xen estabilitz­ar l’epidèmia. Catalunya, tot i això, sembla que ha aconseguit estabilitz­ar la xifra de contagis.

Aquestes comunitats, igual que Navarra, registren un elevat nombre de casos en gran mesura perquè han aconseguit reforçar els sistemes de vigilància i detecció precoç (els rastrejado­rs) i estan detectant un elevat nombre (al País Basc, per exemple, més d’un 80% dels casos no han desenvolup­at símptomes). Aquest és un aspecte positiu del control de l’epidèmia perquè s’aconseguei­x aïllar els infectats abans que desenvolup­in símptomes i, per tant, en puguin encomanar d’altres.

Els responsabl­es de salut pública del Ministeri estan instant a les comunitats que impulsin la detecció precoç per delimitar el virus com més aviat millor i així afrontar els brots que se succeiran a partir del setembre amb la tornada a la feina de milions de ciutadans i d’estudiants. Perquè ningú dubta que es produiran, com està passant en d’altres països, com Alemanya, amb un calendari vacacional diferent que l’espanyol.

Però no és el mateix “iniciar el setembre amb pocs casos que des d’una posició de partida més alta”,

Amb les xifres de contagis a l’alça, no es descarten mesures més contundent­s per reduir la transmissi­ó

va assenyalar dijous el director del Centre de Coordinaci­ó d’Emergèncie­s i Alertes Sanitàries, Fernando Simón.

En la mateixa línia es va manifestar el responsabl­e de la secretaria de Salut Pública de Catalunya, Josep Maria Argimon, que considera que la situació epidemiolò­gica actual és d’“estabilita­t” i el risc de rebrot va baixant, tot i que lentament. Tot i això, continua preocupant l’epidèmia i la transmissi­ó comunitàri­a a diverses zones.

Els experts en salut pública són partidaris d’obrir les escoles al setembre, pel bé dels nens i dels pares (com treballara­n els pares si els nens són a casa?), però perquè es faci en les millors condicions possibles s’ha de reduir el nivell de contagis, especialme­nt als territoris més afectats en aquest moment, indiquen des del Ministeri de Sanitat. Per això, no es descarten mesures més contundent­s de cara als propers dies.

 ?? JAVIER ETXEZARRET­A / EFE ?? El Ministeri de Sanitat encoratja les comunitats autònomes perquè impulsin la detecció precoç del virus
JAVIER ETXEZARRET­A / EFE El Ministeri de Sanitat encoratja les comunitats autònomes perquè impulsin la detecció precoç del virus

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain