La Vanguardia (Català)

El rei emèrit va demanar no revelar on anava

El Rei, instal·lat amb la Reina i les seves filles a Mallorca, es distancia de la polèmica paterna Joan Carles I va posar, com a condició per marxar, que no es revelés el seu parador La pista que el situa a Abu Dhabi té a veure amb la ruta d’un avió i u

- Mariángel Alcázar

Abans de comunicar el seu trasllat fora d’Espanya per rebaixar la tensió sobre Felip VI per la investigac­ió sobre presumptes activitats il·lícites, el rei Joan Carles va demanar a la Zarzuela i al Govern central que no es revelés la seva ruta de viatge d’aquest estiu fins que no estableixi una residència temporal.

Soroll al carrer, pau a Marivent. El Rei descansa aquest cap de setmana, si per descansar s’entén intentar desconnect­ar, almenys dos dies, abans de començar una agenda estiuenca pròpia d’un turoperado­r. Si avui és dilluns, això és Petra; si avui és dimarts, això, el barri de Son Roca (Palma); si avui és dimecres, això és un despatx amb el president del Govern central, i, si avui és dijous, això és Menorca. Encara falta per concretar el programa dels cinc dies posteriors fins que el 18 d’agost els Reis tornin a Madrid. Malgrat la intensa activitat, tot és calma aparent assossec i temperànci­a en l’ànim i l’activitat del Rei, davant el soroll i la fúria que ha despertat la sortida d’Espanya del seu pare.

En la que és residència d’estiu de la família reial des del 1973, un recinte amb diverses cases; dependènci­es per al servei de seguretat i suport; un centre de comunicaci­ons a prova de sabotatges; un heliport i fins a un búnquer, pots aïllarte si mires endavant, a la badia de Palma, i, fins i tot, pots intuir el que t’espera més enllà de l’horitzó. Però si et poses d’esquena al mar i vas girant, tant a l’esquerra com a la dreta, més enllà dels murs del recinte de Marivent s’aixequen vells edificis a punt de l’aluminosi i noves construcci­ons cobertes de vidre. Talaies des d’on no només es vigila l’anar i venir del Rei, també són camp de cultiu de ressentime­nt a còpia de comparar els cuidats jardins de Marivent amb un balcó amb vistes sobre el Mercadona.

A Marivent hi regna el silenci, a més de Sofia, la mare del Rei, que encara no s’explica què ha passat, però al carrer hi ha soroll, molt de soroll, massa soroll. En només una setmana, la crisi latent per la situació del rei Joan Carles s’ha convertit en un obrin foc, i no precisamen­t d’artifici.

Diumenge passat, després de setmanes de pressió en què, des de diferents sectors, l’Executiu inclòs, es demanava al Rei deixar anar llast i fins i tot llançar per la borda el rei Joan Carles, es va optar per demanar-li que baixés del vaixell i busqués un altre mitjà de transport per continuar una ruta que només tenia com a condicions fer pública la sortida, però no l’arribada ni el camí que se seguiria. Amb aquesta decisió, es pretenia calmar les aigües posant-hi sorra pel mig. Que la ciutadania visualitzé­s que, abans que es deslligués el cicló, s’havien pres mesures per salvaguard­ar la Casa. Però igual que davant d’algunes alarmes meteorològ­iques, i tantes decisions preses sota pressió, ha estat pitjor el remei que la malaltia. Després de dies atenent tots els discos sol·licitats, el Rei va acabar per programar el tango Adiós muchachos, i el seu “ya me voy y me resigno, contra el destino nadie la calla”, encara que al seu pare li hauria agradat més la ranxera El rey, sobretot per allò de “volver, volver, volver”.

El rei Joan Carles va acceptar assumir com a seva una decisió que van prendre d’altres. Com va confessar, ja en ruta cap enlloc, va sortir de la Zarzuela perquè el seu fill estigués més tranquil, i ell, també. “El pare està de viatge de negocis”, era el que li explicaven a un nen iugoslau per amagar-li que el seu progenitor era en un camp de treball, segons l’argument de la pel·lícula del mateix nom ambientada als anys cinquanta, dirigida per Emir Kusturika i premiada amb la Palma d’Or a Canes el 1985.

En la nostra història, el pare està, per uns, de vacances, i per d’altres, desterrat, fins i tot exiliat, tot i que, per ell mateix, la seva sortida d’Espanya només és un “parèntesi”. Els sectors que demanaven un càstig exemplar oblidant la presumpció d’innocència, han presentat el gest com la gran victòria que vindria a demostrar que l’anterior cap d’Estat té un forat negre i, a més, de la mida dels supermassi­us . La incertesa del parador del pare del Rei no ha fet més que augmentar les especulaci­ons, més que no pas sobre la seva destinació, sobre les seves intencions.

Des que dilluns es va fer públic el comunicat que deixava constància de la sortida d’Espanya del rei Joan Carles, no han parat les especulaci­ons sobre el seu parador. No és fàcil contestar a la pregunta, perquè la resposta canvia cada dia. Des del primer moment només s’ha tingut constància del seu pas per Sanxenxo (Pontevedra), on diumenge al vespre va sopar a casa de l’armador Pedro Campos amb un grup d’amics regatistes. En la vetllada no es va parlar de la seva imminent

L’ESTRATÈGIA Els Reis han omplert l’agenda de vacances: el cap de l’Estat serà més visible que mai

EL PROCÉS Joan Carles va acceptar com a pròpia una decisió que no era seva després de setmanes de pressió

SENSE DESTINACIÓ Des de dilluns només s’ha tingut constància fefaent del seu pas per Sanxenxo

EL VIATGE El rei emèrit va anar contactant amb els seus amics des de l’avió i durant hores

sortida del país, sinó dels temes que tots compartien: la preocupaci­ó per la crisi sanitària, per la pròpia salut i per com la conseqüent crisi econòmica afectava tants sectors, el de la vela inclòs. També es van compartir records i es va brindar per poder assistir, d’aquí uns mesos, a la disputa de la Copa Amèrica a Nova Zelanda. En aquell país, on hi ha més bens i més velers que habitants, s’hi troben amics íntims del rei Joan Carles del món de la vela, companys de regata de tota la vida amb qui va assegurar que es volia reunir.

Després de dormir a casa de Pedro Campos, el rei Joan Carles va sortir en cotxe en direcció a Portugal i hores després, ja a bord d’un avió, es va començar a comunicar amb els seus amics per explicarlo­s, abans que es fes públic el comunicat de la Zarzuela, que se n’anava d’Espanya. Ho va fer perquè sabessin de primera mà la seva versió; ja endevinava que la seva marxa es vendria com un exili, com una expulsió preventiva; com una extirpació abans de confirmar-se l’existència d’un tumor. D’aquelles converses entre l’aire i la terra, o bé en posteriors referèncie­s a les mateixes, va sortir la pista que Joan Carles havia viatjat a la República Dominicana, una destinació habitual en ell com a convidat de la família Fanjul. Amb els dies, es va comprovar que era una pista falsament, conscientm­ent o inconscien­tment divulgada per protegir la veritable ruta del periple reial. Portugal, que va ser un altre dels enclavamen­ts que es van estudiar, no va tenir mai possibilit­ats, atès que les trucades del rei Joan Carles des de l’avió en què anava es van produir al llarg de les hores i, llevat que estigués sobrevolan­t fent cercles el país veí, resultava impossible que totes les trucades es fessin durant el vol.

En la seva compareixe­nça, després del Consell de Ministres de dimarts, el president Pedro Sánchez no va saber o no va voler contestar a les preguntes que se li van fer sobre el parador del rei Joan Carles, redirigint

EL DISPOSITIU El pare del Rei viatja amb quatre membres de la Guàrdia Civil com a escorta

BASE D’OPERACIONS No es preveu confirmar la ubicació mentre no s’estableixi de manera més estable

la qüestió cap a la Zarzuela. El president pot no voler-se’n assabentar, però té mitjans per fer-ho perquè amb el pare del Rei hi viatgen quatre membres de la Guàrdia Civil, que depenen orgànicame­nt del cap de Seguretat de la Casa del Rei, però són funcionari­s del Ministeri de l’Interior.

La no-resposta de Sánchez té la seva explicació en el compromís adquirit pels responsabl­es de la Zarzuela amb el rei Joan Carles, que va demanar que no s’informés de la seva ruta fins que no s’establís, de manera temporal, en algun lloc concret. Aquesta decisió depèn de les conseqüènc­ies judicials dels processos que estan oberts sobre actuacions del rei Joan Carles, com la que segueix la Fiscalia del Tribunal Suprem que investiga, no l’anterior cap de l’Estat, sinó l’existència, o no, d’indicis de delicte per obrir un procés i cridar-lo com a investigat en un presumpte cas de frau fiscal i blanqueig de capitals de frau fiscal. Com va informar el seu advocat, el rei Joan Carles està a disposició de la justícia per als tràmits en què se li demani la presència física, motiu pel qual tornarà a Espanya i a la seva residència, al recinte de la Zarzuela, quan el requereixi­n. No l’afecten, però sí que el preocupen, les causes obertes, tant

EL PROCÉS JUDICIAL El pla és tornar a la residència de la Zarzuela si la justícia el crida com a investigat

a Espanya com a Suïssa, a Corinna Larsen, Dante Canonica i Arturo Fasana, investigat­s per presumptes delictes de blanqueig de capitals. Tots tres, així com Juan Villalonga, expresiden­t de Telefónica, estan citats a declarar el proper 8 de setembre a l’Audiència Nacional, a Madrid, dins del peça Carol, una de les causes que se segueixen contra l’excomissar­i jubilat José Manuel Villarejo, actualment a la presó.

Divendres, el diari Abc publicava el full de ruta d’un avió privat que va sortir de Vigo dilluns al matí i va aterrar a Abu Dhabi després de set hores de vol. Durant tot el dia, altres mitjans van alimentar l’espècie situant el rei Joan Carles en una luxosa suite d’un hotel de l’emirat. Ahir dissabte, el portal de notícies Nius, pertanyent a Telecinco, va publicar una fotografia del pare del Rei baixant l’escaleta d’un avió, aportant la imatge com a prova que efectivame­nt havia volat fins a l’emirat. Malgrat la falta de confirmaci­ó o desmentime­nt oficial, i fins i tot dels dubtes que planteja la baixa qualitat i la ubicació de la imatge, sembla probable que el rei Joan Carles recalés a Abu Dhabi dilluns a la nit i també que, l’endemà, es desplacés fins a l’Aràbia Saudita per visitar el rei Salman, que té una salut molt precària. A l’estiu tots aquests països són un forn, i ja dijous, el rei Joan Carles va partir cap a una zona menys inhòspita. Ara, doncs, només cal demanar-se si va prendre la ruta cap a l’est o cap a l’oest i si la seva pròxima escala serà prou llarga, i presentabl­e, com per deixar-se veure i que sigui la seva imatge, sense trampa, ni cartró, la que certifiqui el seu parador. I mentrestan­t, soroll, molt de soroll.

ELS IMPUTATS Als advocats del rei emèrit els preocupa la declaració de Larsen el 8 de setembre

 ?? EUGENIO MADUEÑO ??
EUGENIO MADUEÑO
 ??  ??
 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Compareixe­nça Pedro Sánchez va frenar dimarts les crítiques del seu soci de govern, Unides Podem, per permetre la marxa del rei emèrit i va garantir que estarà a disposició de la justícia
EMILIA GUTIÉRREZ Compareixe­nça Pedro Sánchez va frenar dimarts les crítiques del seu soci de govern, Unides Podem, per permetre la marxa del rei emèrit i va garantir que estarà a disposició de la justícia
 ?? EMILIO NARANJO / AFP ?? Funeral. El rei Joan Carles, el 29 de gener, al funeral que es va fer a El Escorial en memòria de la seva germana, la infanta Pilar de Borbó. És la seva última aparició en un acte públic
EMILIO NARANJO / AFP Funeral. El rei Joan Carles, el 29 de gener, al funeral que es va fer a El Escorial en memòria de la seva germana, la infanta Pilar de Borbó. És la seva última aparició en un acte públic
 ??  ??
 ??  ??
 ?? BALLESTERO­S / EFE ?? Pare i filla. Per arribar al palau de Marivent divendres al vespre, el Rei va asseure al seient del copilot la seva filla Elionor, un gest que ratifica la cada vegada més activa presència de la princesa hereva
BALLESTERO­S / EFE Pare i filla. Per arribar al palau de Marivent divendres al vespre, el Rei va asseure al seient del copilot la seva filla Elionor, un gest que ratifica la cada vegada més activa presència de la princesa hereva
 ?? GJL / GTRES ?? La reina de Marivent
La mare del Rei manté la seva fidelitat a la residència d’estiu de la família reial a Mallorca. La reina Sofia hi va cada estiu des de fa 47 anys
GJL / GTRES La reina de Marivent La mare del Rei manté la seva fidelitat a la residència d’estiu de la família reial a Mallorca. La reina Sofia hi va cada estiu des de fa 47 anys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain