La Vanguardia (Català)

Marta-Gaia Zanchi

Fundadora de Nina Capital

- BLANCA GISPERT

L’enginyera italiana Marta-Gaia Zanchi ha abandonat la seva vida acadèmica a Stanford per instal·lar-se a Barcelona i crear Nina Capital, un fons inversor especialit­zat en tecnologie­s de l’àmbit de la salut. /

Fa dos anys Marta-Gaia Zanchi no havia trepitjat mai Barcelona, ni per feina ni per plaer. Tampoc no tenia amistats a la ciutat. Tot i això, aquesta enginyera italiana va decidir deixar Silicon Valley i mudar-se a la ciutat per crear el seu primer fons especialit­zat en tecnologie­s de la salut. També dubtava entre Dublín i Amsterdam, però finalment va triar Barcelona, per la seva situació geogràfica, la seva reputació en la recerca científica i la qualitat del sistema de salut. Va començar a buscar contactes a les xarxes i va conèixer Jordi Pedrol (ForceManag­er, Onna, Matrix) i Jorge Juan Fernández (Moebio i EIT Health), qui la van introduir a l’ecosistema de la ciutat. Més tard, va conèixer Marc Subirats (Advanced Medical) i Ferran Martí (Bluecap) i va convidar tots quatre a entrar en el projecte. L’any passat, van fundar Nina Capital i van constituir el primer vehicle: 18 milions d’euros per invertir en start-ups de naixement recent. Van completar el primer fons fa un parell de setmanes amb les aportacion­s d’inversors particular­s, fons familiars, empreses, Aldea Ventures i un hospital. L’últim any ja han fet diverses operacions. “Tot ha anat molt ràpid, hem participat en 12 rondes, tres als Estats Units i la resta a Europa, en països com ara el Regne Unit i Alemanya. A Espanya, vam tancar la primera ronda divendres. Va ser a la start-up Methinks, de Barcelona. Per cada operació invertim entre 150.000 i 400.000 euros”. Zanchi diu que la votal cació del fons és global i el seu equip n’és un reflex. Dona feina a 5 persones a Barcelona i té 15 assessors a l’estranger.

Des de les seves oficines al carrer Balmes i a través d’una videoconfe­rència, Zanchi es mostra satisfeta de la seva tria, d’haver deixat enrere la vida acadèmica a Stanford (Califòrnia). Allà es va doctorar en enginyeria elèctrica i va ser la directora de salut digidel centre de biodisseny. Va passar 13 anys als passadisso­s de la universita­t. També va fundar una start-up, RenovoRx (venuda) i una consultori­a, va ser assessora d’emprenedor­s, va formar part del fons inversor Data Collective i va treballar com a consellera per a l’Administra­ció de Medicament­s i Aliments dels Estats Units (FDA), entre d’altres. “Realment, era feliç i tenia feina a Silicon Valley, no tenia motius per deixar-ho, però vaig observar una necessitat de mercat que no estava coberta: en el meu dia a dia, em contactave­n emprenedor­s europeus amb massa dificultat­s per trobar finançamen­t en fases inicials, especialme­nt del sector de les ciències de la vida. Així doncs, hi vaig veure una oportunita­t, em vaig documentar, vaig parlar amb centenars de profession­als i vaig decidir a tornar Europa”.

El propòsit d’aquesta profession­al –nascuda en un poble de la vall de Brembana (Bèrgam)– sempre ha estat contribuir a la millora de la medicina. No per vincles familiars (la seva mare era secretària d’una escola i el seu pare, comercial d’una empresa industrial), sinó per experiènci­es infantils que la van obligar a passar temporades a l’hospital. “Quan era petita, un gos em va ferir greument i més tard, vaig tenir unes quantes pneumònies. Vaig quedar fascinada per la feina dels sanitaris i vaig pensar que podia contribuir a la millora del sector des de la vessant tecnològic­a”. Es va graduar en enginyeria elèctrica a la Universita­t Politècnic­a de Milà i el 2005 se’n va anar als Estats Units a continuar duent a terme el seu propòsit.

Quinze anys més tard considera que el capital risc, en col·laboració amb la universita­t, és la millor eina per a la innovació en l’àmbit de la medicina. I Barcelona, el millor lloc per aconseguir-ho. No té intenció de mudar-se, més aviat el contrari. Està encantada amb la ciutat, on viu amb el seu marit, els seus dos fills i els seus gats. Practica el veganisme i quan té temps lliure, la lectura i la fotografia.

 ??  ??
 ?? KIM MANRESA ?? Marta-Gaia Zanchi a les oficines situades al centre de Barcelona
KIM MANRESA Marta-Gaia Zanchi a les oficines situades al centre de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain