La Vanguardia (Català)

Trump se salta el Congrés en firmar ordres per alleujar la crisi

- NOVA YORK Correspons­al

El president Donald Trump va firmar aquest dissabte quatre ordres executives per alleujar els nordameric­ans en la lluita contra l’impacte del coronaviru­s, després de la incapacita­t de la Casa Blanca per assolir un acord amb els demòcrates en el Congrés.

La seva iniciativa, de dimensió limitada i de dubtosa legalitat, se salta així l’autoritat del Capitoli, que és del que depèn l’assignació de partides econòmique­s. Els demòcrates ja han assenyalat la seva disposició d’anar als tribunals, tot i que Trump els va posar en una situació difícil en acusar-los de “no voler ajudar la gent que ho necessita”.

Una de les seves rúbriques la va estendre al document que prolonga l’ajuda especial als que s’han quedat sense feina pel “virus xinès”. Aquesta ajuda, que va caducar a finals de juliol, era de 600 dòlars, però Trump la rebaixa a 400. L’altra quantitat, segons ell, desincenti­vava la gent, que es quedava a casa en lloc de sortir a buscar feina. Aquesta xifra va ser un dels esculls insuperabl­es en les negociacio­ns amb els demòcrates, que va acusar d’estar segrestats per “l’esquerra radical”.

“Tenim els diners”, va dir Trump. Però va reconèixer que està en mans dels governador­s que aquesta ajuda es pugui distribuir.

Dues ordres més fan referència a la congelació dels desnonamen­ts i al mantenimen­t en zero dels interessos dels crèdits als estudiants.

La quarta suposa l’ajornament fins a final d’any dels impostos sobre les nòmines per sota de 100.000 dòlars. “Serà permanent si guanyo al novembre”. Aquesta qüestió és una cosa que persegueix Trump des de fa més d’un any amb escàs suport en el Congrés, ni tan sols dels mateixos republican­s.

“Els republican­s no han de permetre que el president Obama reverteixi la Constituci­ó per al seu propi benefici i perquè és incapaç de negociar amb el Congrés”. Va tuitejar Trump el 2014. Ara que és el president, els demòcrates l’acusen de fer el mateix que ell va denunciar.

La roda de premsa va estar carregada d’insults als demòcrates, en especial a Joe Biden, convertit ara, segons ell, en un extremista pitjor que el senador Bernie Sanders. Va dir que si no guanya, els demòcrates provocaran un crac a Wall Street.

En lloc d’esperar a dilluns i a la Casa Blanca, Trump va optar per firmar aquests ajuts als necessitat­s en el seu opulent club de Bedminster, amb la presència d’adinerats clients que el van aplaudir en la seva generosita­t.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain