La Vanguardia (Català)

França endureix les mesures per frenar una pandèmia que s’agreuja

Anul·lada la històrica fira del pernil de Baiona per primera vegada des del 1462

- EUSEBIO VAL París.Correspons­al

Les autoritats franceses estan ordenant, localment, més restriccio­ns per controlar la pandèmia de la Covid-19, ja que s’acumulen les dades preocupant­s sobre l’evolució dels contagis. La setmana entrant es tornarà a reunir el consell de defensa, que encapçala el president Emmanuel Macron, per estudiar la situació i adoptar, si cal, més mesures d’àmbit nacional.

El Ministeri de Sanitat va ser molt clar en el seu últim comunicat, divendres. “Els indicadors es degraden, i confirmen una circulació més activa del virus sobre el conjunt del territori, en particular entre els joves adults –deia la nota–. Hem de reforçar la vigilància, mobilitzar-nos per respectar i fer respectar les mesures de barrera i els gestos de sentit comú en la lluita contra l’epidèmia”.

Cada vegada més ciutats decreten l’obligatori­etat de les màscares a l’exterior, si bé gairebé mai aquesta ordre no s’ha de complir en tots els espais públics. Només circumscri­ure’s a les àrees més freqüentad­es. Això provoca certa confusió i desincenti­va l’hàbit de portar la màscara de manera permanent. Les últimes a afegir-s’hi han estat Carcassona, Ajaccio, Nancy i Marsella. La prefectura de París també va anunciar que la màscara serà preceptiva a la capital, a partir de dilluns, en unes quantes zones, com ara els passejos a tocar del Sena, el canal de Saint-Martin i carrers molt comercials.

En les últimes 24 hores comptabili­tzades –entre dijous i divendres–, hi va haver 2.288 positius més, amb un total de 9.330 en una setmana, i 12 morts addicional­s. En un sola jornada es van descobrir 21 focus d’infecció més. Una de les localitats afectades és Saint-Tropez, a la Costa Blava. Alguns establimen­ts van haver de tancar les portes després que una part dels seus treballado­rs donés positiu.

La pandèmia ho altera tot. La històrica fira del pernil de Baiona ha estat definitiva­ment anul·lada. A l’abril, en ple confinamen­t, es va haver d’ajornar. La intenció era fer-la a l’octubre, però l’alcalde de la ciutat bascofranc­esa, Jean-René Etchegaray, va comunicar que al sector no es va considerar raonable de mantenir l’esdevenime­nt en aquestes circumstàn­cies. És la primera vegada, des del 1462, que hi ha una cancel·lació de la fira. La d’aquest any havia de ser l’edició número 558. El que no van aconseguir guerres i

Els experts francesos continuen dividits sobre l’eficàcia real d’imposar la mascareta en espais oberts

revolucion­s ho ha fet el coronaviru­s.

A França no hi ha unanimitat sobre les mesures que es prenen i encara hi ha molt de malestar per la falta de preparació del país. Encara ara s’expressen dubtes sobre si hi haurà mitjans per afrontar una segona onada de la pandèmia, aquesta tardor, si els hospitals tindran prou respirador­s a les unitats de cures intensives. Fa molt de mal la comparació amb Alemanya, amb unes infraestru­ctures sanitàries i gestió de la crisi que han demostrat que estan molt més a l’altura que les del seu veí a l’oest del Rin.

Els experts continuen sense posar-se d’acord sobre la utilitat pràctica de forçar l’ús de les màscares a l’exterior. Se sap que la immensa majoria de contagis tenen lloc en recintes tancats i en reunions privades de família i amics. És aquí on les màscares tindrien més sentit. El doctor Éric Caumes, cap del servei de malalties infecciose­s de l’hospital més gran de París, el Pitié-Salpêtrièr­e, insisteix que tantes normes obligatòri­es poden tenir l’efecte contrari al que es vol, sobretot entre els joves, a qui s’empeny a trobar-se en cases particular­s, on el risc és molt més elevat.

 ?? MOHAMMED BADRA / EFE ?? Parisencs ahir a l’ombra del Camp de Mart amb una temperatur­a de 36 graus
MOHAMMED BADRA / EFE Parisencs ahir a l’ombra del Camp de Mart amb una temperatur­a de 36 graus

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain