La Vanguardia (Català)

El veto a publicar la reprovació al Rei aguditza el xoc entre JxCat i ERC

Aragonès treu ferro al fet que el butlletí del Parlament no reculli les resolucion­s

- ÀLEX TORT

Darrer ple –aquest sí– posat amb calçador abans de les vacances, i JxCat i ERC, en una sessió que volien per desgastar el PSC i els comuns, van veure com la seva relació també en sortia erosionada. Tot per l’advertènci­a dels lletrats i el veto dels funcionari­s, amb el secretari general de la Cambra catalana, Xavier Muro, al capdavant, a publicar al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) alguns punts de les propostes de resolució que incideixen a ratificar l’1-O i la DUI i a reprovar el Rei. El Tribunal Constituci­onal ho observa amb lupa.

Diputats de JxCat van protestar enèrgicame­nt divendres, encara a l’hemicicle, contra els assessors jurídics de la Cambra. També l’endemà. Entre els que van queixar-se, el mateix Quim Torra. En canvi, de les files d’ERC ningú no va aixecar la veu. Només ahir ho va fer Pere Aragonès per reivindica­r i valorar tot allò que es vota al Parlament, però també per treure ferro al fet que no es publiquin aquests punts.

El vicepresid­ent del Govern i coordinado­r nacional d’Esquerra va assegurar ahir que “correspon als serveis jurídics del Parlament” decidir si es registren aquestes resolucion­s. Ben al contrari, el president de la Generalita­t ja clamava divendres, quan es va celebrar el ple específic sobre “la crisi de la monarquia”, que “cap funcionari no pot decidir si es publica o no una resolució votada pel ple”. “Fins aquí podíem arribar”, hi afegia. Fins i tot Albert Batet, president del grup parlamenta­ri de JxCat, va demanar que es prenguessi­n mesures contra els funcionari­s que no publiquess­in les resolucion­s. Amb tot, Aragonès va assegurar que “el TC pot dir missa”. “Que no es publiquin no esborra res”, va afirmar, ja

Costa (JxCat) es mostra disposat a registrar sota la seva responsabi­litat les propostes: “I si cal des del meu ordinador”

que, més enllà de si s’acaba publicant la totalitat o una part de les resolucion­s, això “no treu valor al posicionam­ent polític del Parlament”.

A l’altra banda, els postconver­gents. Acusen el president del Parlament, Roger Torrent, de no assumir les seves responsabi­litats. En aquest sentit, en conversa amb aquest diari, el vicepresid­ent primer de la Mesa i a les files de JxCat, Josep Costa, assegura que “seria molt greu que es pretengués subcontrac­tar l’aplicació de la censura del TC a càrrecs de confiança”. I en contraposi­ció a Aragonès, Costa subratlla: “Que es respectin els acords del ple, i publicar-los és molt rellevant, perquè ja s’han desobeït i menystingu­t, amb la conformita­t d’ERC, acords com el que desestimav­a la suspensió dels diputats o el que garantia l’escó coma a diputat del president Torra”.

Així, Costa assevera que està disposat a publicar ell mateix, i sota la seva responsabi­litat, les resolucion­s senceres, amb les parts de què els lletrats van advertir per inconstitu­cionals. “I, si cal, des del meu ordinador”, assenyala.

El cas és que divendres els lletrats van advertir a la Mesa que hi havia punts que podien col·lidir amb el TC i el secretari general del Parlament va decidir no publicar determinad­es resolucion­s. Està advertit pel Tribunal Constituci­onal, com també ho estan els membres de la Mesa i Torrent, amb possibles conseqüènc­ies penals. L’Alt Tribunal ja els va advertir quan l’octubre del 2018 i el juliol del 2019 l’hemicicle va reprovar el rei Felip VI i va ratificar els passos fets en favor de la independèn­cia.

 ?? GUILLEM ROSET / ACN ?? El vicepresid­ent Pere Aragonès atenent els mitjans de comunicaci­ó ahir a Mataró
GUILLEM ROSET / ACN El vicepresid­ent Pere Aragonès atenent els mitjans de comunicaci­ó ahir a Mataró

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain