La Vanguardia (Català)

Tres casos i un partit, CDC

La justícia portarà al banc dels acusats el finançamen­t del partit fundat per Pujol i la fortuna que va acumular la família

- SANTIAGO TARÍN JAUME V. AROCA

Entre el 1980 i el 2016, Convergènc­ia Democràtic­a de Catalunya (CDC) va ocupar el centre de l’escenari de la política catalana. A finals del mes de juliol, tres interlocut­òries judicials han concretat les acusacions de corrupció que pesen sobre el partit, sobre la seva gestió en el Govern i, en particular, sobre el que va ser el seu fundador i president de la Generalita­t, Jordi Pujol i Soley, així com tota la seva família.

Les tres interlocut­òries conclouen les investigac­ions sobre els casos de la família Pujol, sobre el 3% i sobre l’empresa pública Infraestru­ctures, dutes a terme pel jutge José de la Mata, del jutjat central 5 de l’Audiència Nacional, s’hi acumulen acusacions per delictes com a associació il·lícita, frau a l’administra­ció pública, blanqueig de capitals, tràfic d’influèncie­s, suborn o delicte contra el fisc i apunten a l’existència de suborns, manipulaci­ó dels contractes públics i negocis il·lícits.

Malgrat que es tracta de tres causes independen­ts, en realitat no ho són perquè en totes s’hi repeteixen mètodes i s’assenyalen alguns noms que són comuns no només en aquestes investigac­ions, sinó també en altres processos que afecten CDC i sobre els quals ja hi ha sentència ferma, com ara el cas Palau o el cas Pretòria. En total, es vol portar a judici 68 persones.

La publicació d’aquestes interlocut­òries ha afegit aquesta setmana una nova desavinenç­a en el Govern després que ERC instés la Generalita­t a personar-se en la causa del 3%, en què està representa­t l’Ajuntament de Barcelona i la CUP. El president Quim Torra va concloure la polèmica divendres anunciant que l’Administra­ció catalana serà part en el cas 3%. Ho va fer sense esperar els informes que ell mateix havia sol·licitat i en què havia de quedar acreditada la presumpta desaparici­ó de diners públics.

En realitat, a les tres interlocut­òries s’hi assenyalen pèrdues per a l’erari. En el cas Pujol, per delictes fiscals. En el cas Infraestru­ctures s’imputen danys de fins a un milió d’euros, i és precisamen­t en el del 3% en què l’acusació es limita al frau, però no a la malversaci­ó o el delicte fiscal.

CAS PUJOL La caiguda d’una família

Jordi Pujol i Soley va fundar CDC el 1974 i va ocupar la presidènci­a de la Generalita­t entre 1980 i 2003. Ara, De la Mata el vol pora tar a judici, amb la seva dona, els seus set fills i l’exesposa del seu primogènit. El jutge creu que la família “ha aprofitat la seva posició privilegia­da d’ascendènci­a en la vida” de Catalunya “per acumular un patrimoni desmesurat, directamen­t relacionat amb (...) activitats corruptes”.

De la Mata desgrana una sèrie de pràctiques que jutja irregulars i sorgeix el fantasma de les comissions, ja que es diu que una de les fonts d’aquest patrimoni són pagaments milionaris a canvi d’exercir la influència de la família, per mitjà del primogènit, Jordi

Pujol Ferrusola. Per camuflar l’origen d’aquests diners es van utilitzar entramats empresaria­ls, paradisos fiscals i testaferro­s. Segons el jutge, aquestes actuacions obeïen a un pla preconcebu­t, prolongat durant anys en què la família va actuar com una organitzac­ió criminal.

El magistrat no dona crèdit a la confessió pública de Jordi Pujol i Soley en el sentit que els diners d’Andorra eren l’herència del seu pare, Florenci; i assenyala que posteriorm­ent els fons de dubtosa procedènci­a que van passar per Andorra van ser derivats a negocis en altres països com ara Mèxic, Croàcia, els Estats Units o l’Argentina. També s’esmenta el finançamen­t irregular de CDC, que, segons el jutge, es va dur a terme mitjançant crèdits ficticis gestionats per Jordi Pujol Ferrusola i que revertien en la fundació CatDem. En total, el jutge actua contra 16 persones.

EL CAS 3% El negoci de les fundacions

En aquesta causa s’acusa 31 persones i singularme­nt Germà Gordó, que va ocupar alts càrrecs la Generalita­t i al partit, i els extresorer­s de CDC, Daniel Osàcar i Andreu Viloca.

Segons el jutge De la Mata, es va crear una estructura per finançar il·lícitament el partit, composta per la cúpula econòmica de la formació, si bé admet que hi pot haver més persones sense identifica­r, que permetia a empreses guanyar concursos a canvi de comissions il·legals que revertien en les fundacions del partit (CatDem, Fòrum Barcelona i Nous Catalans) i que acabaven a la caixa de CDC, i aquestes transaccio­ns es justificav­en com a encàrrecs per a Convergènc­ia o l’abonament dels salaris dels treballado­rs del partit.

Els tractes es duien a terme al mateix temps que les licitacion­s, que suposadame­nt eren controlade­s per Gordó, Osàcar i Viloca. Per aquest sistema es va cobrir l’11,5% del finançamen­t privat del partit i el 7,7% del total dels ingressos de la formació política.

En total, hi ha 31 contractes que estan sota sospita, que suposen 227 milions d’euros, i que afecten diferents institucio­ns, com la Generalita­t, vuit ajuntament­s (entre els quals el de Barcelona) o l’Autoritat Portuària. Set càrrecs d’aquestes institucio­ns hauran d’anar a judici.

EL CAS INFRAESTRU­CTURES Un concert econòmic

El tercer cas sobre el qual s’ha pronunciat recentment l’Audiència Nacional es refereix a la manipulaci­ó de les adjudicaci­ons a l’empresa Gisa, actualment Infraestru­ctures de la Generalita­t, i va ser denunciat per un treballado­r de la mateixa empresa.

Succintame­nt, el cas té el seu origen en un acord en què podrien haver arribat a participar més d’un centenar d’empresaris catalans que pactaven els preus de les seves ofertes per assegurar-se l’adjudicaci­ó d’obres en els concursos oberts per l’Administra­ció.

Aquest pacte es remunta al 2008 –quan encara governava el tripartit–, però adquireix un nou rang quan dos dels suposats participan­ts i promotors, Josep Lluís Quer i Josep Antoni Rosell, un cop constituït el primer govern d’Artur Mas, són designats president i director general de l’empresa Gisa.

Segons aquest relat, així que assumeixen el càrrec modifiquen l’estructura de la companyia per obtenir un control total de totes les adjudicaci­ons. La interlocut­òria de l’Audiència Nacional assenyala 21 persones com a investigad­es.

Les indagacion­s han relacionat algunes de les adjudicaci­ons sota sospita amb la trama del 3% de CDC i, en particular, amb el seu comptable, Andreu Viloca.

Segons l’estimació inclosa en la interlocut­òria per la qual es conclou la investigac­ió i s’obre el procedimen­t abreujat, el perjudici ocasionat a les arques de la Generalita­t de Catalunya en almenys deu dels expedients analitzats podria haver assolit els 1,2 milions d’euros.

EL FINANÇAMEN­T En el 3% es posen sota sospita 31 contractes per valor de 227 milions d’euros

ELS DINERS DE LA FAMÍLIA

El jutge acusa els Pujol d’ acumular una fortuna desmesurad­a amb pràctiques corruptes

LA CONCESSIÓ D’OBRES Un dels casos, el d’Infraestru­ctures, podria haver costat 1,2 milions al Govern

 ?? PEDRO MADUEÑO / ARXIU ??
PEDRO MADUEÑO / ARXIU
 ?? MANÉ ESPINOSA / ARXIU ?? Dues generacion­s
A dalt, Jordi Pujol i Soley durant la seva compareixe­nça en la comissió d’investigac­ió oberta el 2014 al Parlament després d’haver confessat l’existència d’uns fons ocults a Hisenda a Andorra. Per aquella comissió també hi van passar tots els seus fills i la seva dona, Marta Ferrusola. A baix, Germà Gordó, que la investigac­ió de l’Audiència relaciona amb les negociacio­ns amb empreses en l’anomenat cas 3%
MANÉ ESPINOSA / ARXIU Dues generacion­s A dalt, Jordi Pujol i Soley durant la seva compareixe­nça en la comissió d’investigac­ió oberta el 2014 al Parlament després d’haver confessat l’existència d’uns fons ocults a Hisenda a Andorra. Per aquella comissió també hi van passar tots els seus fills i la seva dona, Marta Ferrusola. A baix, Germà Gordó, que la investigac­ió de l’Audiència relaciona amb les negociacio­ns amb empreses en l’anomenat cas 3%

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain