La Vanguardia (Català)

El pandemòniu­m català

Catalunya té una cita amb les urnes sense data, amb un desenllaç més obert que mai i nous aspirants al centre catalanist­a

- CARLES CASTRO

Tancat però sense vacances ni data de reobertura. Aquest contrasent­it pot resumir la situació política de Catalunya enmig de l’aturada estiuenca i amb un escenari electoral convertit en un autèntic pandemòniu­m. La mateixa data d’uns comicis que tothom dona per convocats a la tardor continua sent el secret més ben guardat... a Waterloo. Les eleccions podrien fins i tot no celebrar-se aquest any, sinó al final de la legislatur­a, el 2021. Manen els càlculs polítics dels qui tenen la potestat de convocar-les, i les enquestes encara no són concloents. Sense oblidar l’entrada en lliça de nous aspirants a l’herència del centre catalanist­a que durant dècades va monopolitz­ar CiU.

L’avantatge que aconseguia ERC en tots els sondejos s’ha anat dissolent com un terròs de sucre. I tot i que la mitjana de les enquestes encara brinda a Esquerra un marge de més de cinc punts sobre Junts, l’evolució apunta al “creuat tràgic” de les expectativ­es de vot i a la inversió de posicions.

Al desembre, abans de la pandèmia, la formació de Junqueras avantatjav­a en més de sis punts la de Puigdemont. Després, en el primer trimestre del 2020, aquell avantatge va semblar contreure’s, encara que va tornar a créixer entre març i juny, amb diferencia­ls d’entre nou i 12 punts a favor d’Esquerra. Tot i això, després del retorn a la “nova normalitat”, el balanç del Govern que presideix Quim Torra ha millorat substancia­lment i amb ell els suports al seu partit. Els últims sondejos reduïen l’avantatge d’ERC a entre un i tres punts; és a dir, un escenari d’empat tècnic, amb Junts per Catalunya a l’alça.

La incertesa sobre l’horitzó electoral es veu accentuada per la irrupció de noves forces de centre catalanist­a que intenten fer-se un lloc a través d’una tercera via entre el secessioni­sme unilateral i les ofertes d’àmbit estatal. Fins a mitja dotzena de grups d’aquell signe competeixe­n per aquest espai (si s’hi inclou el PDECat després del cop de mà de Puigdemont), però des de significat­ius matisos.

En les posicions més sobiranist­es i clarament hereves de l’antiga CDC, s’hi trobaria el flamant Partit Nacionalis­ta de Catalunya, fundat pels expatriats del PDECat i l’objectiu dels quals serien els milers d’independen­tistes tàctics que van votar Puigdemont el 2017 i que ara podrien apostar per una estratègia més realista i productiva. I a l’altre flanc d’aquell incert carril central hi hauria, entre altres, la Lliga Democràtic­a, que busca sintonitza­r amb aquells electors de centre que votarien un catalanism­e no rupturista en les autonòmiqu­es. Ara per ara, no obstant això, aquestes marques continuen per sota del radar dels sondejos.

En espera, per tant, que es completi l’oferta electoral, la resta del mapa català pivota sobre dos espais més. D’una banda, l’esquerra de projecció estatal, amb el PSC al capdavant, podria millorar en més de sis punts la seva quota global respecte al 2017, tot i que sense possibilit­ats de victòria. D’altra banda, l’espai de centre i dreta espanyolis­ta viu en el desconcert de la fragmentac­ió, que coincideix amb la caiguda de Ciutadans, cosa que reduiria la seva quota actual entre sis i deu punts. La irrupció d’un tercer passatger (Vox) complica, a més, el repartimen­t d’aquell vot.

Al final, la paradoxa més vistosa de les actuals projeccion­s demoscòpiq­ues resideix en la fortalesa del bloc sobiranist­a, amb gairebé un 50% dels vots i una majoria absoluta reforçada, que contrasta amb l’evolució del suport a la independèn­cia. Després de la pandèmia, el suport a la secessió ha caigut a poc més d’un 40% mentre que els contraris superarien el 50%. El diferencia­l negatiu més gran en una dècada.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain