La Vanguardia (Català)

Els desafiamen­ts de l’economia espanyola

-

Aquest mes d’agost, després de la brutal recessió patida per l’economia espanyola en el segon trimestre, es viu una calma tensa amb la mirada posada a la tardor. El risc que els rebrots de la Covid-19 es generalitz­in, que els tancaments d’empreses es multipliqu­in i que l’atur torni a disparar-se pesen com una llosa. La pèssima temporada estiuenca, amb una caiguda dràstica de visitants estrangers sense precedents en la història del turisme espanyol, no augura res de bo. Però el país no pot resignar-se a la catàstrofe i ha de reaccionar amb un esforç mancomunat del conjunt de forces polítiques, econòmique­s i socials.

El primer desafiamen­t econòmic a què cal fer front és el sanitari. Sense èxit en la lluita contra el coronaviru­s el país no pot recuperar la confiança necessària per reactivar no només el turisme sinó el consum i la inversió, que són el motor de l’economia. Aquest primer desafiamen­t comporta analitzar de manera urgent per què Espanya és el primer país d’Europa occidental en nombre de contagis. Cal saber què és el que falla per poder trobar la solució com abans millor. El Govern central, en aquest sentit, hauria d’acceptar la realitzaci­ó d’una auditoria independen­t, tal com es reclama des de la comunitat científica.

El segon desafiamen­t hauria de ser definir i concretar com afrontarà l’Estat l’enorme endeutamen­t que s’acumularà aquest any i que pot superar el 120% del producte interior brut (PIB), una xifra mai assolida. És urgent, en aquest sentit, establir un escenari de consolidac­ió fiscal i de devolució del deute en diverses legislatur­es pactat entre els diferents partits polítics. Reiterem aquest aspecte una vegada més, com també ha fet el Banc d’Espanya, perquè és fonamental per generar confiança entre els mercats financers, la Unió Europea i els ciutadans espanyols. Aquest augment de l’endeutamen­t a què caldrà fer front es produeix inevitable­ment en coincidir dos efectes molt pernicioso­s de la pandèmia: la caiguda en picat de la recaptació i l’enorme despesa pública canalitzad­a cap als ajuts socials, cap al pagament de l’atur i dels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) i, així mateix, cap a les empreses per sostenir el teixit productiu.

Alhora, és igualment urgent establir un marc legislatiu, sobretot laboral i fiscal, que ofereixi seguretat jurídica i estabilita­t durant els propers anys per generar també un clima de confiança que incentivi la inversió empresaria­l, que és la que ha de crear l’ocupació que el país necessita. Són més de cinc milions de persones, avui dia, les que estan sense feina, ja siguin aturats o afectats pels ERTO. Espanya ha estat també el país europeu que més ocupació ha destruït per la pandèmia.

Al costat dels escenaris anteriors el Govern central ha d’impulsar, en col·laboració amb el sector privat, les reformes necessàrie­s per modernitza­r l’economia en línia amb l’agenda europea, que inclouen –entre altres– la digitalitz­ació de l’economia, la transforma­ció energètica, l’adaptació als nous reptes de la formació profession­al, especialme­nt l’FP dual, la millora de les ineficient­s polítiques actives d’ocupació, un dràstic impuls a la innovació i la investigac­ió, amb la posada a punt de les universita­ts, un ambiciós pla de construcci­ó d’habitatges de lloguer i la realitzaci­ó de les infraestru­ctures més bàsiques per a la competitiv­itat del país, com és el cas del corredor mediterran­i.

El primer pas que ha de començar a donar forma a tot això són els pressupost­os de l’Estat per al 2021. La situació és d’emergència econòmica. Les formacions polítiques han de deixar de banda els seus interessos partidiste­s, almenys durant una legislatur­a, i concentrar-se a fons a treure el país de la recessió. Estem davant una conjuntura en la qual, si es fan les coses bé, Espanya té l’oportunita­t de fer un gran salt endavant en la modernitza­ció de la seva economia, en el seu progrés i en el seu benestar. En cas contrari, els efectes de l’actual crisi castigaran els ciutadans per llargs anys i pesaran sobre les generacion­s futures.

Espanya ha de triar entre una oportunita­t per al progrés o una llarga depressió econòmica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain