La Vanguardia (Català)

‘Reset’ 78

- Jordi Amat

Després de la tràgica mort de Lady Di, la percepció que Elisabet II havia reaccionat amb fredor va deixar un regust de boca més aviat amarg a bona part de les classes populars britànique­s. Aquell nus emocional, que podia distanciar la institució de la societat, s’havia de desfer perquè en una monarquia parlamentà­ria l’estabilita­t depèn del consentime­nt quotidià que la ciutadania atorga a la conducta pública i privada del monarca. Desfer el nus seria la funció política de The Queen .El film dirigit, amb una posada en escena refinada i una dosi de crítica calculada, mostrava des de dins com Elisabet II havia gestionat aquells moments tensos i tristos. El guió era prou astut per mostrar les relacions i les ambicions d’un desconcert­at primer ministre Tony Blair amb la casa reial amb un punt d’ironia compassiva. Diria que aquella pel·lícula, estrenada el setembre del 2006, va complir amb el seu objectiu. Ella sortia humanitzad­a i així socialment reforçada. Poca broma amb la força persuasiva de la imaginació estètica.

Dos anys i mig després el model de The Queen el va replicar 23-F. El día más difícil del Rey. La minisèrie, coproduïda per Televisión Española i Televisió de Catalunya, es va emetre les nits del 10 i el 12 de febrer del 2009. La seva intenciona­litat l’aclareix el context. La crisi econòmica ja s’estava manifestan­t i una de les seves conseqüènc­ies era la corrosió de la representa­tivitat de les institucio­ns establerte­s. També la monarquia. A mesura que s’estaven convertint en notícia els rumors sobre la manca d’exemplarit­at de la vida privada de Joan Carles I, el crèdit que havia guanyat com a figura pública s’anava exhaurint. El telefilm havia d’ajudar a renovar el crèdit social del monarca. Mostrant les hores més determinan­ts del seu regnat des de dins de la Zarzuela, apuntalava el relat que situa el rei al vèrtex de la consolidac­ió democràtic­a de l’Estat del 1978. És la tesi que defensa el rigorós Juan Francisco Fuentes a El golpe que acabó con todos los golpes, acabat de publicar. Va ser el rei Joan Carles qui va desactivar l’intent de cop d’Estat.

L’èxit d’audiència va ser espaterran­t. 31% de share el primer dia, 35% el segon. El biopic havia complert amb el seu objectiu. Al cap de dos mesos es va publicar Anatomia d’un instant, de Javier Cercas,

La pedra de toc del procés de transició era l’acceptació per part de tots de la monarquia

que va tenir un gran èxit. Però l’impacte de la crisi econòmica va anar a més, afeblint les condicions materials sobretot de les classes mitjanes i populars, i es va revertir la idea d’eixamplame­nt continuat de l’Estat de benestar. Aleshores va prendre força la impugnació del relat sobre el qual s’havia desplegat l’Estat del 78: el mite de la transició. Poca broma també quan es comença a fer la revisió crítica dels mites nacionals.

Aquesta revisió, necessària per comprendre millor un període fundaciona­l, ha bandejat la idea de transició modèlica dictada pels reformiste­s del franquisme i ha introduït una òptica menys edulcorada a l’hora d’analitzar un procés de canvi reeixit. Va ser un període tens i violent, on l’establimen­t de vasos comunicant­s entre una mobilitzac­ió ciutadana notable i el pragmatism­e de la classe dirigent va empènyer els actors determinan­ts a acordar la ràpida democratit­zació del gruix de les estructure­s institucio­nals heretades del règim dictatoria­l. La majoria de la societat ho va acompanyar tranquil·la i les elits enriquides al llarg del règim anterior hi van apostar perquè no n’estaven sortint perjudicad­es. La condició formal imposada pel sistema mateix, ni que fos a contracor, per activar la seva mutació era explícita: la pedra de toc d’aquest procés era l’acceptació per part de tots de la monarquia.

Durant aquella etapa Joan Carles i els seus qualificat­s assessors de cambra van maniobrar amb sagacitat. Destitució del president Arias. Elecció del president Suárez. Aprovació de la llei per a la Reforma Política. Finançamen­t d’UCD. Constituci­onalitzaci­ó de la monarquia. I el 24 de febrer del 1981, durant un minut i mig a la 1 i 20 de la matinada, lectura del discurs que havia esbossat Sabino Fernández Campo. La suma d’aquells episodis li permetrien consolidar el seu projecte de vida. Pel net d’un rei destronat, no n’hi pot haver cap altre de més substancia­l: la restauraci­ó de la Corona. Si la via democratit­zadora era la que reforçava la monarquia, com demostrava la pràctica d’altres famílies reials europees, hi avançaria resetejant el sistema reaccionar­i que l’havia designat, però alhora fent-se una fortuna gràcies als homes de poder que habitarien la seva cort. Aquell nou sistema, per molts motius però també per la seva conducta i la del seu entorn, s’ha degradat. El repte fonamental pel seu hereu és encertar el botó que li permeti fer un reset al 78 i reiniciar-lo perquè sigui més operatiu el sistema de la nostra democràcia.

 ?? ARXIU ??
ARXIU
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain