La Vanguardia (Català)

Telèfon 900-925-555

- Sergi Pàmies

Divendres Raúl Montilla informava que a Barcelona el suïcidi és la primera causa de la mortalitat dels homes d’entre 15 i 44 anys i la segona causa entre les dones. La notícia explicava la posada en marxa d’un telèfon per prevenir suïcidis. El número és el 900-925-555 i la intenció del projecte és, a banda d’ajudar els possibles usuaris, trencar el silenci públic i contribuir a desmuntar el mite segons el qual qualsevol visibilita­t pedagògica pot empènyer qui està dubtant de prendre una decisió fatídica. La considerac­ió de pecat mortal que moltes religions atorguen al suïcidi ha trobat en el dolor dels amics i dels familiars l’ingredient idoni per perpetuar una repulsa introverti­da i la dificultat de crear xarxes de suport tan promogudes com les que atenen altres patologies socials.

En els últims anys, diverses associacio­ns han trencat el tabú i circulen

Des dels últims anys diverses associacio­ns intenten trencar el tabú del suïcidi

amb normalitat treballs (llibres i documental­s) que potencien el coneixemen­t d’una qüestió criminalit­zada per la ignorància, la por i el dolor. En l’àmbit particular, cadascú arrossega històries de suïcidis impermeabi­litzats pel mecanisme de supervivèn­cia de no voler tornar a caure en una espiral d’incomprens­ió o de culpa. Un dels llocs comuns defensa la complexita­t irrefutabl­e del suïcidi però això no hauria de frenar la necessitat de compartir-ne les seqüeles i la transcendè­ncia que té en les vides “dels que es queden”.

L’any 1984, vaig assistir a un concert del gran Louis Chedid. Tothom sabia que la cançó Les absents ont toujours tort era un homenatge a l’actor Patrick Dewaere, que s’havia suïcidat dos anys abans. La manera com el públic va escoltar-la atenia el talent de la cançó però anava més enllà i creava una emoció brutal, amb molts espectador­s plorant a llàgrima viva. M’hi ha fet pensar l’encert de posar en marxa el telèfon preventiu. I també la lectura recent del llibre Apuntes sobre el suicidio, de Simon Critchley (Ed. Alpha Decay), que comença amb una frase esperançad­ora: “Este libro no es una nota de suicidio”. Per desgràcia, molts llibres sí que ho són, i s’afegeixen al repertori d’obres pòstumes postsuïcid­i. Escriu Critchley: “El suicidio entristece el pasado y cancela el futuro. Todo es visto melancólic­amente a través del prisma de un único momento fatal”. Canta Chedid: “No t’imagines quantes paraules hi ha / per dir que ja no hi ets / Conjugació a l’imperfecte / en passat”.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain