La Vanguardia (Català)

“Veniu a portar-nos el virus”

Una batussa a Arousa amb estiuejant­s de Madrid i un cartell en un bar de Palamós, exemples de l’ansietat que crea l’epidèmia

- JUAN MANUEL GARCÍA

Va passar a la zona de lleure nocturn de Villagarcí­a de Arousa a les portes d’un local de copes a les set del matí. Va ser una baralla entre una trentena de joves de dues colles: un grup estava format per residents en aquesta localitat de la costa gallega i l’altre era d’estiuejant­s procedents de Getafe. L’espurna hauria pogut saltar per qualsevol altre motiu, però va començar quan el grup de locals va retreure la presència dels visitants al poble: “Veniu a portar-nos el virus”, els van dir. A partir d’allà es va muntar la gresca. Van volar pedres i hi va haver denúncies per lesions.

El mateix cap de setmana, un bar de Palamós va col·locar un cartell a la porta del recinte que indicava que només atendria clients de la província. Va obligar diverses persones a aixecar-se de la terrassa i els va instar a abandonar el local, cosa que va desembocar en una queixa dels clients ultratjats. La policia municipal va obligar els propietari­s a retirar l’avís i va aixecar acta de denúncia.

No passen de ser incidents anecdòtics, però il·lustren la tensió creixent entre poblacions autòctones de nuclis vacacional­s i viatgers ocasionals. “Són reaccions exagerades, però es pot entendre la lògica que hi ha darrere”, opina la sociòloga Natàlia Cantó. “Crec que és una error associar-ho a actituds xenòfobes. Al cap i a la fi l’últim que faria el responsabl­e d’un negoci d’hostaleria és negar-se a servir un client sense una causa justificad­a. El que passa és que és difícil equilibrar la preocupaci­ó per la salut i la preocupaci­ó per la butxaca”, argumenta.

I és que tot i que ara les instruccio­ns de les autoritats són clares –als qui resideixen en àrees afectades per rebrots se’ls recomana no desplaçar-se si no és imprescind­ible– el cert és que les anades i vingudes de les diferents Administra­cions

han creat confusió i desconfian­ça entre la població. Sense anar més lluny, la Xunta de Galícia va prendre la determinac­ió d’establir un control dels viatgers procedents d’Aragó, Catalunya, Navarra, País Basc i Madrid, així com del veí Portugal, que aquesta setmana va treure de la llista com també va fer amb La Rioja. Quin missatge es transmet als residents? Quina interpreta­ció s’hauria fet si aquesta mesura s’hagués pres en comunitats autònomes que reclamen el seu dret a l’autodeterm­inació?

“El problema són les generalitz­acions: assumir que qualsevol persona que procedeixi d’un focus de contagi és un perill. Això és perillosís­sim en un context marcat pel debat territoria­l, que marca l’agenda política a Espanya des de fa diversos anys”, opina el filòsof Miquel Seguró. La contenció del virus depèn de l’actitud ètica de cada persona, i no de la seva nacionalit­at, defensa el filòsof. “La Covid-19 no depèn de la pell, la raça, el sexe o la ideologia política de les persones”, insisteix, per això no convé estigmatit­zar col·lectius ni fer una lectura política de la situació. “Cauríem en la fal·làcia de prendre la part pel tot”.

“En un moment en què ens obliguen a anar amb mascareta pel carrer és inevitable tenir suspicàcie­s amb els estranys”, diu el sociòleg Jordi Busquet de la URL-Blanquerna. La paradoxa és que quan ens retrobem amb la família o amics no tenim tantes reserves, com si tinguéssim un escut protector davant d’ells. Això és fals i absurd”, reflexiona.

“Som vulnerable­s i interdepen­dents, i la malaltia forma part de la condició humana. Tots dependrem en algun moment de les cures d’algú, així doncs no podem deshumanit­zar els malalts. El virus capgira el planeta i és un error de judici culpar la gent, a més de perillós. Tant de bo aquesta pandèmia servís per fomentar l’altruisme, perquè la supervivèn­cia de cada un depèn dels altres”, conclou el filòsof Eduardo Infante.

“La contenció del virus depèn de l’actitud ètica de cada persona i no de la seva nacionalit­at”

 ?? ACN ?? La policia local de Palamós va aixecar acta a un bar que es va declarar “exclusiu” per a gironins
ACN La policia local de Palamós va aixecar acta a un bar que es va declarar “exclusiu” per a gironins

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain