La Vanguardia (Català)

Defensa i atac

- Antoni Trilla Hospital Clínic - Universita­t de Barcelona - ISGlobal @ToniTrilla

Davant l’augment de casos de Covid-19 a Sabadell, Terrassa i Ripollet, el Departamen­t de Salut ha optat per fer proves PCR massives a una part significat­iva de la població. A certes zones de Sabadell i Terrassa no és evident el patró de contagi ni les possibles agrupacion­s de casos.

A Ripollet, la situació és semblant, tot i que localitzad­a geogràfica­ment en una zona més concreta. Vista la situació, sorgeix el dubte de si existeix o no transmissi­ó comunitàri­a sostinguda i s’ha perdut el rastre de les cadenes de transmissi­ó o si, tot i haver-hi ja transmissi­ó comunitàri­a, encara és possible identifica­r i seguir les cadenes de transmissi­ó.

Tedros Adhanom Ghebreyesu­s, director general de l’OMS va dir que “no es pot guanyar un partit de futbol només defensant. També cal atacar”. Coneixem bé l’estratègia de defensa de la fase de mitigació: atenció als pacients i confinamen­ts. L’estratègia d’atac en la fase de contenció inclou ser més agressius en la recerca del virus. Amb les proves PCR massives es busquen activament casos de Covid-19, la majoria d’ells probableme­nt asimptomàt­ics, que puguin explicar cadenes de transmissi­ó locals. La seva detecció permetrà l’aïllament dels casos positius i l’estudi i quarantena dels seus contactes pròxims per poder tallar aquestes cadenes de transmissi­ó.

Les proves massives PCR no garanteixe­n mai per si soles un millor control de la situació. En primer lloc, aquí són voluntàrie­s (és el que té viure en una democràcia). La resposta dels ciutadans s’ha de basar en la informació i comprensió de la seva utilitat (individual i col·lectiva) i en la seva decisió de presentar-se o no voluntària­ment per a la prova.

En segon lloc, les proves PCR en si mateixes no tenen utilitat si no s’aconseguei­x que totes les persones amb un resultat PCR positiu s’aïllin adequadame­nt durant el període establert (entre 10 i 14 dies depenent d’algunes variables clíniques).

Si hi ha símptomes, cal quedar-se a casa des del mateix moment de la pràctica de la PCR. En les proves massives a persones asimptomàt­iques és recomanabl­e que el resultat estigui disponible tan ràpid com sigui possible (24-48 h) i que fins aleshores s’eviti al màxim qualsevol mena de contacte prolongat fora del nucli de convivènci­a estable habitual.

En resum, les proves massives PCR (atac) poden ser d’utilitat per evitar mesures restrictiv­es més grans(defensa), però perquè siguin efectives és imprescind­ible garantir l’aïllament ràpid i adequat de totes les persones positives, l’estudi dels seus contactes, la pràctica de noves PCR als contactes pròxims i l’aïllament (si són positius) o la quarantena (si són negatius) de tots ells als seus domicilis o en un establimen­t habilitat per a aquesta finalitat.

Si no és així, perdem una oportunita­t i malgastem temps i recursos. Tindrem els primers resultats ben aviat: de vegades la millor defensa és un bon atac.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain