La Vanguardia (Català)

Al punt de mira de la Covid-19

Les residèncie­s de gent gran d’Aragó tornen a patir, altre cop, els atacs del coronaviru­s

- MARIO SASOT Saragossa

Els més grans de les residèncie­s tornen a ser el grup més castigat per la pandèmia a l’Aragó. Dels 980 morts per coronaviru­s registrats en aquesta comunitat des dels inicis de la pandèmia, prop de 800 eren usuaris de centres d’avis.

Aquesta nova onada de contagis no s’ha estès en tots els centres. De les 386 residèncie­s que hi ha a la regió, el virus ha entrat en 47, amb prop de 300 avis infectats, dels quals 61 han hagut de ser en algun moment hospitalit­zats, i 12 han mort. En només set d’aquests geriàtrics s’hi concentra un 75% de tots els contagis. Cal afegir que els afectats d’ara, tret d’un cas, no coincideix­en amb els que van patir el virus els mesos de març a juny.

Un dels més castigats en aquesta segona fase ha estat la Casa familiar de La Inmaculada de Burbáguena (Terol), regentada pels germans franciscan­s de la Creu Blanca, que acull gent gran de la comarca des de fa més de dues dècades i que ha arribat a registrar nou morts i 80 contagiats (63 dels 90 residents actuals i 17 treballado­rs). El president d’Aragó, Javier Lambán, va amenaçar de posar una denúncia penal contra aquesta residència per presumptes negligènci­es en la desinfecci­ó i en la gestió de la crisi, però pel que sembla tot quedarà en un expedient administra­tiu. El director del centre, Juan Vela, va afirmar que havien seguit totes les pautes que els marcava l’Administra­ció i que ara els seus problemes eren la falta d’auxiliars de clínica i netejadore­s que substituei­xin els treballado­rs contagiats o en quarantena.

Un altre cas vistós és el del centre d’Osca de Chimillas, on hi ha arribat a haver 54 contagis, la meitat dels residents. Per la seva part, ahir el ple de l’Ajuntament de Sariñena assignava 430.000 euros a la residència municipal, on van morir 9 interns al juny, per mantenir els reforços de la plantilla i comprar equips de protecció individual (EPI) per al personal.

Incertesa, angoixa, estrès, dubtes davant d’allò que cal fer, han estat la tònica d’aquests centres que van néixer com a domicilis d’avis i han hagut de transforma­r-se en espais sanitaris.

A la Residència del Cinca, de Fraga, en els moments més durs

El virus ha entrat en 47 centres, amb prop de 300 residents infectats i 12 persones mortes

de la pandèmia, tot el personal va acordar tancar-se al centre durant cinc setmanes, del 23 de març al 27 d’abril, i van aconseguir tancar les portes al virus. Ara continuen amb zero contagis, malgrat que el personal ja ha tornat a la feina per torns.

“Fins ara hem tingut sort –explica la seva directora i propietàri­a, Cira Jover–, però hi ha mohi ments en què no sabem què fer. Els fem proves PCR, a residents i treballado­rs, cada tres o quatre dies. Controlem individual­ment les escasses visites amb familiars, que no es toquin i mantinguin les distàncies, etc. Però quan un resident es desperta amb una dècimes de febre ens posem tots a tremolar”.

Els treballado­rs i directius de les residèncie­s coincideix­en que les diferents normatives i protocols arribats de l’Administra­ció de vegades són contradict­òries. “Això ens confon i ens porta a cometre errors”, diu Jover.

Rebeca Cebrián, directora adjunta de la Casa San José, de Terol, afectada per diversos contagis, es lamentava que “les ràtios de personal no es poden complir perquè les baixes, vacances i quarantene­s no es cobreixen, ja que les borses d’aturats són buides”.

En un conegut centre de gent gran de Saragossa, una profession­al d’aquests sociosanit­aris recorda que en els primers mesos de la pandèmia de coronaviru­s havia, a les nits, dos auxiliars per planta. “Després es va passar a un per planta i ara hi ha dos auxiliars per a les quatre plantes”.

Als problemes de personal s’hi suma l’important augment de despeses de compra de material que amenaça d’ofegar econòmicam­ent aquests centres.

La Conselleri­a de Sanitat al principi va invertir 9,9 milions d’euros rebuts del Govern central per proveir d’EPI les residèncie­s i per habilitar centres Covid-19 on aïllar els infectats lleus o residents que han donat negatiu a les proves PCR procedents de centres amb gran nombre de contagis. En aquests moments es troben operatius tres d’aquests centres que en total allotgen 70 residents. Són els de Gea d’Albarrasí a Terol, el de Yéqueda, a Osca i la de Casetas a Saragossa.

Però aquests diners es van acabar fa temps i, per això, dimarts el president Lambán va anunciar una nova partida d’1,5 milions d’euros “perquè les residèncie­s tinguin un respir”.

 ?? ANTONIO GARCÍA / EFE ?? Residents del centre d’avis de Burbáguena (Terol) són traslladat­s a la residència d’Albarrasí
ANTONIO GARCÍA / EFE Residents del centre d’avis de Burbáguena (Terol) són traslladat­s a la residència d’Albarrasí

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain