La Vanguardia (Català)

Rehabilita­ció energètica, oportunita­t amb present i futur

- Teresa Ribera Vicepresid­enta del Govern central i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic

En aquests últims mesos, el terme resiliènci­a –que fa anys que protagonit­za el debat sobre com abordar els efectes del canvi climàtic–, ha entrat de ple en les nostres vides. La pandèmia provocada per la Covid-19 està evidencian­t, gairebé diàriament, la nostra capacitat de resiliènci­a personal, però també com a societat, com país. Sense deixar d’atendre les necessitat­s en matèria sanitària, Espanya es prepara ja per posar en marxa la reactivaci­ó econòmica, un procés de recuperaci­ó inclusiu i socialment just que obre l’oportunita­t de reforçar la nostra resiliènci­a o, dit d’una altra manera, la nostra qualitat de vida.

En aquesta recuperaci­ó, els edificis on vivim, on treballem, on anem per aprendre o allà on rebem atencions quan emmalaltim tindran un paper protagonis­ta.

Un parc edificat de qualitat, amb bon aïllament i amb instal·lacions eficients millora les condicions d’habitabili­tat, enfortint la resiliènci­a de les nostres llars, per exemple davant les onades de calor, cada vegada més freqüents i més intenses. La rehabilita­ció energètica suposa més confort, menys costos energètics i menys emissions. És un aliat davant la pobresa energètica.

Fer realitat aquest parc edificat eficient genera activitat no només al sector de la construcci­ó, sinó també de les instal·lacions elèctrique­s o de climatitza­ció –ocupació distribuïd­a per tot el territori i cada vegada més qualificad­a– i un efecte tractor sobre altres àmbits de l’economia, com són els béns d’equipament o els materials de construcci­ó.

A més, permet orientar i alinear aquests sectors econòmics amb els objectius a mitjà i llarg termini d’Espanya i la Unió Europea, guanyant així en estabilita­t i previsibil­itat. Ens permet, en definitiva, complir amb els nostres compromiso­s amb el clima, això és, ser neutres en emissions no més tard del 2050.

Davant una onada de rehabilita­cions que contribuei­xin a la recuperaci­ó, la planificac­ió que teníem sobre la taula abans de l’arribada de la Covid-19 ens permetrà actuar amb celeritat. El Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima preveu, en el període 20212030, la millora energètica de 1.200.000 habitatges, la substituci­ó de les calderes i instal·lacions tèrmiques de 300.000 habitatges a l’any i la millora energètica de 5 milions de metres quadrats d’edificis públics i del sector terciari a l’any.

Per complir amb aquests objectius, des del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, juntament amb el Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, estem desplegant un paquet de normatives i mesures que facilitin aquest esforç i contribuei­xin a la mobilitzac­ió de fons necessaris. Acabem d’engegar el Programa de Rehabilita­ció Energètica d’Edificis (PREE), un paquet d’ajuts dotat amb 300 milions d’euros perquè particular­s, comunitats de veïns i empreses millorin l’eficiència dels seus habitatges o instal·lacions, i que es podrà ampliar en la mesura que s’executi el pressupost inicial i hi hagi disponibil­itat pressupost­ària, per exemple, de la important injecció de fons de recuperaci­ó europeus que rebrà el nostre país.

És una línia que aborda les rehabilita­cions des d’una perspectiv­a àmplia, per exemple: millora de l’aïllament tèrmic de l’edifici; incorporac­ió de “solucions bioclimàti­ques” que permetin reduir el consum gràcies a sistemes de ventilació natural; substituci­ó de calderes o sistemes de calefacció i d’aigua calenta per sistemes renovables; digitalitz­ació dels edificis, i molts d’altres detalls.

A més, també s’inclou una ajuda addicional d’un 15% per a habitatges classifica­ts com a vulnerable­s, per aprofitar el paper d’aquesta línia en la lluita contra la pobresa energètica.

En definitiva, es tracta d’un programa clau per a la reactivaci­ó econòmica del nostre país, a més d’alinear la nostra economia i el nostre parc edificat amb els objectius de futur i obrir una oportunita­t per a famílies i comunitats de veïns per millorar els seus habitatges, i també per a les empreses, a fi de millorar les instal·lacions on desenvolup­en la seva activitat.

Un parc edificat de qualitat suposa més confort, menys emissions i és un aliat contra la pobresa energètica

 ?? EP ?? La rehabilita­ció d’edificis crea activitat no només en la construcci­ó, sinó també en altres àmbits de l’economia
EP La rehabilita­ció d’edificis crea activitat no només en la construcci­ó, sinó també en altres àmbits de l’economia
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain